• «Την από κοινού προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού προκειμένου να αναπληρωθούν τα αμυντικά κενά των κρατών-μελών της ΕΕ που δημιουργήθηκαν λόγω της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία προετοιμάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας (ΕΟΑ), δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γίρι Σεντίβι. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμά ότι η προσπάθεια αυτή θα ενισχύσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινές και συνεργατικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη αμυντικών ικανοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ»
  • Σε πρόσφατη ομιλία του για την άμυνα, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι η Μπούντεσβερ (οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) πρέπει να επανέλθει στην αρχική αποστολή της: τη θωράκιση και την άμυνα.

Τον περασμένο Φλεβάρη ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. 8 μήνες και πολλά εκατομμύρια στρατιωτικές δαπάνες μετά, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και αξιωματούχοι σε θέσεις κλειδιά σε Ευρώπη και Αμερική κλίνουν σε όλες τις πτώσεις λέξεις όπως «άμυνα»,«αμυντικός»και άλλα παράγωγα. Οι κυβερνήσεις αυξάνουν το ποσοστό του ΑΕΠ που διαθέτουν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς , έχοντας επιδοθεί σε ένα ξέφρενο ανταγωνισμό στα πλαίσια ….άμυνας πάντα!

Κατά τον Σολτς, η Μπούντεσβερ πρέπει να γίνει πυλώνας της ευρωπαϊκής άμυνας και η καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη της ηπείρου. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικές ευθύνες», δήλωνε τον Σεπτέμβρη, ενισχύοντας τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε αιφνιδίως μεταφορά νέων βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν όπλα, πολύ περισσότερα από τη Γερμανία, για τον Σολτς μια ανάλογη στάση θα βοηθούσε στην προσέγγιση με την Ουάσιγκτον και όχι μόνο.

Στο ίδιο κλίμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τον Οκτώβρη να αυξήσει θεαματικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, με την έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση στην επικράτεια των κρατών μελών της 15.000 ουκρανών στρατιωτικών και τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η εκπαίδευση αυτή θα γίνει με χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (!!) (ΕΜΕ), ταμείο που δημιουργήθηκε πέραν του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Στη χρηματοδότηση του μηχανισμού 5,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να συνεισφέρουν όλες οι χώρες με κυρίαρχες τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Τον περασμένο Αύγουστο οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν, όταν πέντε Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί, επισκέφθηκαν τη χώρα, χωρίς προηγούμενη αναγγελία. Τον ίδιο μήνα είχε επισκεφθεί το νησί και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με  αποτέλεσμα και πάλι κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια. Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «Ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να προετοιμάζεται για πόλεμο, υπερασπίζεται αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και θα συντρίψει αποφασιστικά οποιαδήποτε μορφή “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”, αποσχιστικής δράσης και ξένης ανάμιξης».

Αντίστοιχο σκηνικό πολέμου διαμορφώνουν οι ΗΠΑ και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας, με προκλητικές ασκήσεις με τους συμμάχους τους, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. «Θα συνεχίσουμε να πετάμε, να πλέουμε και να λειτουργούμε χωρίς φόβο ούτε δισταγμό, παντού όπου επιτρέπεται από το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, από το Τόκιο. Σε απάντηση, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε ασκήσεις τακτικών μονάδων πυρηνικού πολέμου του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού, που επέβλεψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι «είναι καθαρή η προσπάθεια Κίνας και Ρωσίας να ανταμείψουν τη Βόρεια Κορέα για τις αρνητικές της ενέργειες» και κάλεσε να ενισχυθούν οι κυρώσεις εναντίον της. Μετά τη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας τις νέες δοκιμές της Πιονγιάνγκ, την οποία συνυπέγραψαν Βρετανία, Γαλλία, Αλβανία, Βραζιλία, Ινδία, Ιρλανδία, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε όλο αυτό το κλίμα, κι ενώ τα σύννεφα του πολέμου φαίνεται να πυκνώνουν σε πολλές γωνιές του πλανήτη, από κοντά κι η ελληνική κυβέρνηση, σταθερά υποτελής σπεύδει να δώσει χείρα βοηθείας στους «συμμάχους» της. Παραχωρεί γη και ύδωρ σε Αμερικανούς (βλ. στρατιωτικές βάσεις ανά την επικράτεια, λιμάνι Αλεξανδρούπολης κλπ), ενώ στρατιωτικός εξοπλισμός της Ελλάδας έφτασε μέσω της Ρουμανίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα στα τέλη του Οκτώβρη. Ο Κ. Μητσοτάκης εγκαινίασε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, με πρόσχημα το ενδεχόμενο απειλής εκ μέρους της Τουρκίας. Γαλλία και ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει στη χώρα μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και φρεγάτες. Ενώ και η υπόσχεση του Όλαφ Σολτς προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για παράδοση εξοπλιστικών συστημάτων δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ενδεικτική των κινήτρων πίσω τον διαμεσολαβητικό ρόλο που προσφέρθηκε να αναλάβει ο Γερμανός καγκελάριος ανάμεσα στις δύο χώρες. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σημείωσε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε ακόμα και τις ΗΠΑ, με τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2021 να φτάνουν το 3,8% του ΑΕΠ, ενώ καμία άλλη χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δεν δαπάνησε, σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσα πολλά χρήματα για την άμυνα. Κι ενώ ο στόχος του ΝΑΤΟ για το ύψος των αμυντικών δαπανών ήταν 2% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια της νατοϊκής άσκησης «Αριάδνη», τον Οκτώβρη 8 Νατοϊκά πλοία παραμέναν στο λιμάνι της Πάτρας. Ανάμεσά τους κι ένα τουρκικό πολεμικό. Με δεδομένη την επιθετική και προκλητική στάση της γειτονικής χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο ρόλος του ΝΑΤΟ και η εθνική υποτέλεια της κυβέρνησης σε αυτό τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, στο πλαίσιο του οποίου τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπορούν να κινούνται, να δρουν και να ελλιμενίζονται ανενόχλητα.

Το σίγουρο είναι ότι ιμπεριαλιστές μόνο τα συμφέροντά τους προσπαθούν να προωθήσουν απ’ άκρη σ’ άκρη αυτού του κόσμου και μόνο λυκοσυμμαχίες κάνουν για το σκοπό αυτό. Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν γι’ αυτό, ποτέ οι εξοπλισμοί δεν εξασφάλισαν την ειρήνη και την ευημερία των λαών κι ούτε τώρα θα το κάνουν!

Σοφία Σ.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Πορεία”, τ. 55ο, που κυκλοφορεί

πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το