Ρίτσαρντ Πάιν, ετών 70, βρετανός μελετητής του έργου των Λόρενς Ντάρελ, Όσκαρ Ουάιλντ και αναγνωρισμένος κριτικός στη Βρετανία. Τακτικός αρθρογράφος των Irish Times για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος μιας και ζει στην Κέρκυρα μόνιμα εδώ και κάποια χρόνια, κατέχοντας τη θέση του διευθυντή της βιβλιοθήκης Ντάρελ.
Στην Ελλάδα αρθρογραφούσε και στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή».

Αλλά…

με επιστολή του στην εφημερίδα καταγγέλλει λογοκρισία σε άρθρο του επειδή αφορούσε την επένδυση του Ερημίτη στην Κέρκυρα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ωστόσο, όταν έδωσα ένα άρθρο σχετικά με την ανάπτυξη ενός πολυτελούς τουριστικού θέρετρου στην Κέρκυρα (όπου μένω), η οποία, κατά τη γνώμη μου και κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κερκυραίων, θα ήταν επιζήμια για το οικοσύστημα του Ερημίτη που βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού, αυτό απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι ήταν επικριτικό προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και δύο υπουργούς της κυβέρνησης», γράφει και συμπληρώνει…

«Μου είπαν ότι το άρθρο δεν ήταν αποδεκτό γιατί έπαιρνα «βαθιά πολιτική θέση» και ότι οι ξένοι αρθρογράφοι θα έπρεπε να γράφουν για «ακαδημαϊκά, ιστορικά, πολιτιστικά» θέματα, όχι για «εσωτερική πολιτική».

Και πιο κάτω γράφει:

«Μετά από αυτά τα σχόλια, ξαναέγραψα το άρθρο μου σε μορφή «ανοιχτής επιστολής» προς τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό απορρίφθηκε και πάλι από την Καθημερινή.
Ως μόνιμος κάτοικος στην Κέρκυρα (που πληρώνει κανονικά τον ΕΝΦΙΑ του) και ως Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Durrell, με στενούς δεσμούς με ιδρύματα όπως η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα να εκφράζω άποψη για θέματα που επηρεάζουν την ευημερία – συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ευημερίας – του νησιού, ανεξάρτητα από το διαβατήριο που μπορώ να κατέχω.
Δεν θεωρώ ότι τα προηγούμενα άρθρα μου τους τελευταίους 30 μήνες, ήταν χωρίς πολιτικό περιεχόμενο: γράφοντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (ειδικά σε σχέση με την προσφυγική κρίση), τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια (και ειδικότερα το ζήτημα της πΓΔΜ) και την ελληνική πολιτιστική, λογοτεχνική και πολιτική ιστορία (για παράδειγμα το πιο πρόσφατο άρθρο μου στην στήλη αναφέρονταν στα σύνορα της Ελλάδας) αναπόφευκτα περιελάμβανε θέματα «εσωτερτικής πολιτικής».

Ο Ρίτσαρντ Πάιν έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η συνεργασία του με την εφημερίδα «Καθημερινή» και πως θα συνεχίσει να γράφει για την Ελλάδα στους Irish Times.

Δημήτρης Τερζής

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το