Δεν είναι λίγες φορές, ίσα-ίσα μάλιστα, όπου η δυνατότητα του διαδικτύου θεοποιείται, ιδιαίτερα στις νεανικές συντροφιές. Μέσα στο διαδίκτυο υπάρχουν «τα πάντα όλα», οι απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα είναι στη διάθεση του καθενός, η επικοινωνία γίνεται απόλαυση και η ψυχαγωγία παρέχεται δωρεάν.
Αναμφίβολα η «επανάσταση» του διαδικτύου βελτίωσε τη ζωή μας και θα ήταν προοδοφοβικός (κατά το τεχνοφοβικός) αν υποστήριζε κάποιος το αντίθετο.
Οι αποστάσεις μίκρυναν, η πληροφορία έγινε προσβάσιμη. Τα επιτεύγματα του ανθρώπου γίνονται εύκολα γνωστά, οι επιστήμες έκαναν γιγαντιαία βήματα, οι βιβλιοθήκες και οι τέχνες είναι στο «χέρι μας». Ο καπιταλισμός μέσω του διαδικτύου ανάπτυξε τις παραγωγικές δυνάμεις του και έδειξε την αντοχή του στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Ήδη οι μεγαλύτερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στο χώρο του διαδικτύου και εδρεύουν στις βασικές καπιταλιστικές χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ. Η ενσωμάτωση των Η/Υ στην εργασία, στις μεταφορές, στην επιστήμη απελευθέρωσε αμέτρητες εργατοώρες και βελτίωσε την ανθρώπινη ζωή σχεδόν όσο και η πρώτη βιομηχανική επανάσταση τον 19ο αιώνα. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά, η πλέον θεατή και φανερή και η πιο ευκολοεξήγητη.
Πίσω από τη γοργή ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας στο οικονομικό και κοινωνικό προτσές, δημιουργήθηκαν, ως αντιφάσεις του ίδιου του συστήματος, δεκάδες προβλήματα που λειτουργούν ως βρόχος για την καπιταλιστική παραγωγή.
Ένα πρώτο σημαντικό ζήτημα αφορά τους βασικούς πομπούς των πληροφοριών. Είναι αυτοί που ελέγχονται πλήρως σ’ ότι αφορά στην παραγωγή και διακίνηση από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κυρίως τις ΗΠΑ.
Ένα εξίσου πρωταρχικό ζήτημα είναι η ποιότητα της ροής των ειδήσεων-πληροφοριών από μία χούφτα μονοπωλίων. Οι αδαείς του διαδικτύου βολεύονται με την ιδέα της «απόλυτης ελευθερίας», παραγνωρίζοντας ότι το «σερβίρισμα» είναι ακραία φιλοαστικό, αντιλαϊκό και αντικομμουνιστικό.
Εξίσου αξιόλογο είναι το γεγονός του άκρατου ανταγωνισμού ανάμεσα στις διαδικτυακές υπερδυνάμεις, όπως απέδειξε ο σκοτεινός πόλεμος των ηλεκτρονικών κατασκόπων ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία. Οι κυρίαρχοι των αιθέρων και των «δορυφόρων» διατείνονται ότι είναι δυνατόν να ελέγχουν τα πάντα. Με ιστορικές αναλογίες θυμίζει την έπαρση των ΗΠΑ στην Ινδοκίνα, όταν έκαιγαν δάση, μόλυναν τα νερά και τον αέρα. Αλλά νικήθηκαν.
Δεν υπάρχει κανένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα που να είναι δυνατότερο από την πάλη των τάξεων και δεν πρόκειται να εφευρεθεί κανένα τεχνολογικό επίτευγμα που να νικήσει το δίκιο των οργανωμένων και αποφασισμένων ανθρώπων. Μπορεί πρόσκαιρα η αλαζονεία της επιστήμης των αστών να «κοκορεύεται» ότι μπορεί να μπει στα σπίτια και στα μυαλά των ανθρώπων και να κανοναρχεί τις συνήθειες, τα γούστα και τη ζωή τους.
Αλλά πρέπει να είμαστε βαθειά πεισμένοι ότι η αστική τεχνολογική μηχανή είναι χάρτινη τίγρη. Μπορεί να νικηθεί.

Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το