ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

                     

  Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 8/7 συζητήθηκε ένα καίριο πρόβλημα που αφορά τη πόλη και χρονίζει για μεγάλο διάστημα, το πρόβλημα του ηλεκτροφωτισμού.

Σε όλους όσους ζουν στην πόλη είναι γνωστή η ιδιαίτερα κακή κατάσταση που επικρατεί στην πόλη για το ζήτημα αυτό. Είναι επίσης γνωστό ότι το πρόβλημα αυτό αποτέλεσε και ένα απ’ τα κλειδιά αντιπαράθεσης μέσα στους κόλπους της παράταξης της προηγούμενης δημοτικής αρχής (Βαλασόπουλου), που οδήγησε μάλιστα στη διάσπαση και στις μετέπειτα εξελίξεις και την εκλογή Χατζηδάκη στη θέση του δημάρχου.

Η σημερινή διοίκηση έφερε στο δημοτικό συμβούλιο την πρότασή της για την επίλυση του ηλεκτροφωτισμού και την παρουσίασε με ένα πομπώδη μάλιστα τρόπο μέσω ενός μελετητή που επέλεξε, κάτω απ’ τον τίτλο “μελέτη σκοπιμότητας- βιωσιμότητας για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού”.

Σχετικά με την πρόταση αυτή και τη συζήτηση που ακολούθησε στο δημοτικό συμβούλιο, θέλουμε να καταθέσουμε τις εξής παρατηρήσεις.

Πρώτον, η επιλογή της δημοτικής αρχής να περάσει το ζήτημα μέσα απ’ την οικονομική επιτροπή όπου έχει την πλειοψηφία μετά απ’ την προκλητικά αντιδημοκρατική ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που καταργεί ουσιαστικά το δημοτικό συμβούλιο και την πλειοψηφία τουαποδεικνύει τις προθέσεις της για ρυθμίσεις που σκοπεύουν να αλλάξουν τα πράγματα μέσα στο δήμο και την λειτουργία του.

Δεύτερον, το σημαντικά αυξημένο κόστος της πρότασης της δημοτικής αρχής που ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, που ξεπερνάει κατά πολύ τόσο το σημερινό κόστος λειτουργίας και συντήρησης, όπως άλλωστε καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά και το επίσης σημαντικά αυξημένο κόστος σε σχέση και με την πρόταση της προηγούμενης διοίκησης, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Τρίτον, το πλέον σημαντικό στοιχείο όμως της πρότασης της δημοτικής αρχής αποτελεί η προσπάθειά της να προσφέρει τον ηλεκτροφωτισμό κατ’ αρχάς για 12 χρόνια σε ένα ιδιώτη ανάδοχο προσφέροντας ένα σημαντικό τμήμα των ανταποδοτικών τελών για την χρηματοδότηση του προγράμματος, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο της ιδιωτικοποίησης σήμερα του ηλεκτροφωτισμού και αύριο και άλλων τομέων λειτουργίας του δήμου, που συνδέονται κύρια με τα ανταποδοτικά τέλη.

Το σχέδιο αυτό που δέχθηκε ομαδικά πυρά απ’ όλη την αντιπολίτευση στη συνεδρίαση του Δ.Σ., καθώς και η αντιδημοκρατική προσπάθεια να περάσει το θέμα απ’ την οικονομική επιτροπή και όχι απ’ το δημοτικό συμβούλιο, δείχνει τον αυταρχικό δρόμο στον οποίο βαδίζει η διοίκηση του δήμου.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να ανατραπεί! Οφείλουν όλες οι δημοτικές δυνάμεις στο Δήμο να συμβάλουν ώστε να ανακοπεί ο δρόμος αυτός που ιδιωτικοποιεί σήμερα τον ηλεκτροφωτισμό και αύριο άλλες λειτουργίες του δήμου (σκουπίδια, πράσινο) και που ταυτόχρονα ναρκοθετεί και την οικονομική κατάσταση του δήμου και της πόλης με το πολύ μεγάλο κόστος που έρχεται να επιβάλλει μέσα απ’ την πρόταση του.  

πηγή: aristeriprotovoulia.blogspot.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το