Η Βρετανία ξεκίνησε να μεταφέρει ορισμένους αιτούντες ασύλου σε μια μεγάλη οικιστική φορτηγίδα στην νότια ακτή της, στο πλαίσιο του πλάνου χρήσης φτηνότερων εναλλακτικών έναντι των ξενοδοχείων ως προσωρινό κατάλυμα ενόσω γίνεται επεξεργασία των αιτημάτων χορήγησης ασύλου.

Η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να περιορίσει τους παράγοντες που έλκουν τους αιτούντες άσυλο στη Βρετανία, όπου πάνω από 50.000 ζουν αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχεία, αφότου έκαναν το τελευταίο μέρος του ταξιδιού της τους σε μικρές λέμβους κατά μήκος της Μάγχης.

Τα σχέδια χρησιμοποίησης φορτηγίδων και παλιών στρατιωτικών εγκαταστάσεων έχουν προκαλέσει τη διαμαρτυρία τοπικών κοινωνιών ωστόσο, με κάποιους να παραπονιούνται για τις πιθανές επιπτώσεις στις υπηρεσίες και να αναρωτιούνται αν τα σημεία θα γίνουν στόχος κινητοποιήσεων.

Άλλοι περιγράφουν τη στέγαση ανθρώπων που φτάνουν από χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν ή την Αλβανία, ως απάνθρωπη.

«Οι άνθρωποι που φορτώνονται στο Bibby Stockholm (το όνομα της φορτηγίδας) έχουν γλιτώσει από τους χειρότερους τρόμους του πλανήτη. Η στέγασή τους σε αυτή την πλεούμενη παγίδα πυρκαγιάς είναι απάνθρωπος τρόπος συμπεριφοράς. Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για τη χώρα μας» δήλωσε πολιτικός του Εργατικού Κόμματος.

Η Σάρα Ντάινς, από το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, δήλωσε τη Δευτέρα στο Sky News ότι η φορτηγίδα είναι μέρος του σχεδίου αύξησης του αριθμού τοποθεσιών που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να στεγάσει μετανάστες καθώς ο λογαριασμός των ξενοδοχείων έφτασε τα 7,7 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα.

«Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα υπάρχει κατάλληλη στέγαση, αλλά όχι πολυτελής» δήλωσε.

Η κυβέρνηση είπε ότι η φορτηγίδα Bibby Stockholm θα στεγάζει μόνο ανύπαντρους άνδρες και θα παρέχει «βασικά και λειτουργικά» καταλύματα, μαζί με παροχή υγειονομικής περίθαλψης, εγκαταστάσεις εστίασης και ασφάλεια στο πλοίο.

Τη Δευτέρα περίπου 50 μετανάστες επρόκειτο να μεταφερθούν στο πλεούμενο. Άρχισαν να καταφθάνουν το μεσημέρι.

Πηγή: Aljazeera

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το