Η Βουλγαρία απέλασε την Πέμπτη τον επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια και δύο Λευκορώσους ιερείς, κατηγορώντας τους ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας.

Η βουλγαρική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας ανακοίνωσε την απέλαση των τριών ανδρών, αναφέροντας μόνο τα αρχικά γράμματα των ονοματεπωνύμων τους και τις εθνικότητές τους. Τους επέβαλε παράλληλα απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι τρεις κατηγορούνται ότι εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Σε ανάρτηση στο Facebook η ρωσική πρεσβεία τόνισε ότι στους τρεις περιλαμβάνεται και ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, αρχιμανδρίτης Βάσιαν.

Η φιλοευρωπαϊκή βουλγαρική κυβέρνηση «έχει προφανώς αναλάβει την αποστολή να θέσει τον ρωσικό και τον βουλγαρικό λαό τον έναν εναντίον του άλλου», κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία, εκφράζοντας την «οργή» της για αυτή τη «αιφνιδιαστική» απόφαση. «Αυτή η υπόθεση είναι πρωτοφανής», αποτέλεσμα ενός «σατανικού μυαλού», πρόσθεσε.

«Αυτή η υπόθεση είναι πρωτοφανής», δήλωσε από την πλευρά της η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Σόφια, η Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, σε βίντεο που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, σλάβικη και ορθόδοξη χώρα, η Βουλγαρία βρίσκεται ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Ρωσία. Αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο του 2022, η Σόφια ανακοίνωσε την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών.

Ανεπιθύμητος και στη Βόρεια Μακεδονία

Σημειώνεται ότι στις 17/9 η Βόρεια Μακεδονία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθοδόξης Εκκλησίας στη Σόφια αρχιμανδρίτη Βάσιαν Ζμέεβ, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σύμφωνα με τα οποία ο Ρώσος κληρικός τον τελευταίο χρόνο συντόνιζε όλες τις πολιτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της γειτονικής χώρας σε ό,τι αφορά στην εκκλησιαστική της διπλωματία, γεγονός που οδήγησε σε κατάσταση πλήρους στασιμότητας τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την πλήρη αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από φιλικές χώρες, ορισμένοι μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας συνεργάζονται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2022 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε και δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας υπό την προϋπόθεση της αποφυγής κάθε αναφοράς στον όρο «Μακεδονία» και στα παράγωγά του, χωρίς ωστόσο η απόφαση αυτή να σημαίνει την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην εκκλησία αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 16/9, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε την απέλαση τριών ρώσων διπλωματών, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση των διπλωματικών κανόνων, αυξάνοντας σε 14 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια που έχουν απελαθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το