Η κυβέρνηση της Βολιβίας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ την Τρίτη, κατηγορώντας το ότι διέπραξε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα και η Χιλή και η Κολομβία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ καθώς επέκριναν την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση και τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

«Η Βολιβία αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ ως αποκήρυξη και καταδίκη της επιθετικής και δυσανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης που λαμβάνει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Freddy Mamani, υφυπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Χιλή αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της «μπροστά στις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Η Χιλή κάλεσε επίσης για «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών». Καταδίκασε τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, λέγοντας ότι «αποτελούν συλλογική τιμωρία κατά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα».

Όπως η Βολιβία, η Χιλή δεν έκανε καμία αναφορά στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε επίσης ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ.

«Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, δεν μπορούμε να παραμείνουμε εκεί», έγραψε ο Petro στο X, πρώην Twitter.

Η María Nela Prada, υπουργός της προεδρίας της Βολιβίας που ασκεί καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Συνέχισε καλώντας το Ισραήλ «να σταματήσει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν ήδη οδηγήσει σε χιλιάδες θύματα αμάχων και στον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων».

Η Βολιβία είπε επίσης ότι «κατηγορεί το Ισραήλ ότι μεταχειρίζεται εχθρικά διεθνείς παράγοντες που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας», είπε η Prada, προσθέτοντας ότι η Βολιβία θα στείλει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αν και δεν διευκρίνισε τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Στις 7 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας είχε πει μόνο ότι είχε «βαθιά ανησυχία για τα βίαια γεγονότα που συνέβησαν στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης». Στις 18 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις και τόνισε «την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξή μας στον παλαιστινιακό λαό».

Η κυβέρνηση αυτού του έθνους των 12 εκατομμυρίων στις Άνδεις,  ασκεί από παλιά κριτική στο Ισραήλ. Και στο παρελθόν είχε διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις, και συγκεκριμένα το 2009 λόγω επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 2020.

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό μετά από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον παλαιστίνιο πρέσβη στη Βολιβία Mahmoud Elalwani.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί και να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε τα δεινά του παλαιστινιακού λαού, ειδικά των παιδιών, που έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά. Καταδικάζουμε τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στη Γάζα», έγραψε ο Arce στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντηση.

Ο ισχυρός πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο οποίος κάποτε ήταν σύμμαχος με τον Arce αλλά έχει στραφεί εναντίον του, πανηγύρισε την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις σχέσεις, αν και είπε ότι έπρεπε να κάνει και άλλες ενέργειες.

«Η Βολιβία πρέπει να κηρύξει το κράτος του Ισραήλ ως τρομοκρατικό κράτος και να υποβάλει μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», έγραψε ο Μοράλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περισσότεροι από 8.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Πληροφορίες: Washington Post

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το