Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο δημόσιο», δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2017, όντας τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και περιγράφοντας το όραμά του για το… κράτος των «αρίστων».

Τον περασμένο Ιούνιο επίσης, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές και υπερασπιζόμενος το σχέδιό του για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ξανά: 

«Το να φέρεις έναν μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα να διοικήσει ένα νοσοκομείο είναι μιας μορφής μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο. Γιατί πρέπει να είναι κακό αυτό; Τι προτιμά δηλαδή ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα;».

Πέντε μήνες μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – όντας πρωθυπουργός πλέον – και η κυβέρνηση της ΝΔ διορίζουν διοικητή στο νοσοκομείο Καρδίτσας έναν 80χρονο πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πολιτευτή του ΛΑΟΣ και των ΑΝΕΛ. Ο 80χρονος Κωνσταντίνος Πατέρας είναι επίσης πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Τρικάλων και μανιώδης αρθρογράφος. (Τελικά ο κ. Πατέρας παραιτήθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός του, “καρφώνοντας” τον Κυρ. Μητσοτάκη: “θα γυρίσω πίσω κύριε πρόεδρε να σας βοηθήσω αφού  θέλετε τη βοήθειά μου, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη όταν γίνετε πρωθυπουργός και μπορείτε και θέλετε, δώστε μου μια από αυτές τις θέσεις”. Ο Κ. Πατέρας, ισχυρίστηκε αρχικά πως ο κ. Μητσοτάκης δεν διαφώνησε με την πρότασή του και στη συνέχεια πως συμφώνησε, με αντάλλαγμα τη «δύναμη» που είχε στην περιοχή).

Ανάλογες προδιαγραφές αριστείας είναι εξίσου προφανές ότι πληρούν και οι λοιποί διορισθέντες διοικητές νοσοκομείων, είτε πρόκειται για κουμπάρους τοπικών βουλευτών, είτε για απόστρατους, είτε για απόφοιτους ΤΕΙ, είτε για συζύγους μεγαλοδημοσιογράφων.

Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη μνεία ίσως αξίζει στον Γρηγόρη Χάτσιο που αφού διορίστηκε διοικητής στο νοσοκομείο Καστοριάς έσπευσε να ευχαριστήσει δημοσίως τον κουμπάρο του και τοπικό βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια, καθώς και στον νέο διοικητή του νοσοκομείου Κυθήρων Γιώργο Μεγαλοκονόμου, τοπικό ψηφοσυλλέκτη του Μιχαλολιάκου και του Κατσαφάδου». Η επανατοποθέτηση Μεγαλοκονόμου στην διοίκηση του νοσοκομείου προκάλεσε ακόμη και επιστολή διαμαρτυρίας του «γαλάζιου» δημάρχου του νησιού στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Πέραν των πολιτευτών και κουμπάρων, οι διορισμοί διοικητών νοσοκομείων από την κυβέρνηση της ΝΔ περιλαμβάνουν και ειδική κατηγορία … αρίστων αποστράτων, που είναι επίσης προφανές ότι έχουν βαρύ τεχνοκρατικό υπόβαθρο και κατέχουν σε βάθος το μάνατζμεντ της Υγείας.

Συγκεκριμένα, στο ΓΝΑ ΚΑΤ-ΕΚΑ τοποθετήθηκε διοικητής ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, στο ΓΝΑ “ΕΛΠΙΣ” ο Ιωάννης Κοτσαρίδης, Οικονομικός Αξιωματικός ε.α., στο Γενικό Νοσοκομειο Κεφαλληνίας ο απόστρατος αντιστράτηγος Φώτιος Μεσσάρης, στο Γενικό Νοσοκομείου Ρόδου ο αντιστράτηγος ε.α. Γρηγόριος Ρουμάνης, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Καμπούρης, ενώ αναπληρωτής Διοικητής του ΓΝΑ Ελ. Βενιζέλου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ διορίσθηκε ο Πρόεδρος της ΕΑΑΑ Αντιπτέραρχος Σπυρίδων Καββούρης.

Ο στόχος της κυβέρνησης για συρρίκνωση του ΕΣΥ περνάει μέσα από το διορισμό στις διοικήσεις των νοσοκομείων αποτυχημένων πολιτευτών και κομματικών στελεχών, άσχετων με το χώρο της υγείας και της δημόσιας διοίκησης.

με πληροφορίες από tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το