Μάριος Διονέλλης

Περίεργο «timing» στο σπάσιμο της ιστορικής κατάληψης στο Ηράκλειο

Μέρες καταστολής και αστυνομοκρατίας ζει το Ηράκλειο μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη Ευαγγελισμός τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το απόγευμα της Δευτέρας διμοιρίες των ΜΑΤ εγκλώβισαν πάνω από 50 ανθρώπους – μέλη συλλογικοτήτων που συνεδρίαζαν στο στέκι του “Τηγανίτη” στην παραλιακή του Ηρακλείου.

Οι επικεφαλής της αστυνομίας επικαλούνταν «πληροφορίες» για άτομα που προξένησαν φθορές κατά τη διάρκεια χθεσινών διαδηλώσεων και ζητούν να κάνουν εξακρίβωση και ταυτοποίηση των παρεβρισκομένων στον χώρο. Τελικά υπό την πίεση του κόσμου που άρχισε να συγκεντρώνεται στο σημείο σε ένδειξη αλληλεγγύης τα ΜΑΤ αποχώρησαν και οι εγκλωβισμένοι βγήκαν κάνοντας πορεία προς το κέντρο της πόλης.   

Τα μέλη της συλλογικότητας ζητούσαν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ καταγγέλλοντας πως βρίσκονται σε αποκλεισμό την ώρα που γινόταν ελεύθερη συνέλευση κάνοντας λόγο για παραβίαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. 

Ο δικηγόρος Γιάννης Θέμελης που βρέθηκε στο σημείο ανέφερε στην «Εφ.Συν.» πως η αστυνομία είχε αποκλείσει παράνομα τον χώρο επικαλούμενη αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την παρουσία των ατόμων στο συγκεκριμένο σημείο και ενώ διεξαγόταν μια ανοιχτή και δημοκρατική συνέλευση. 

Συνολικά 8 δικηγόροι βρέθηκαν στο σημείο ζητώντας την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων ενώ στην περιοχή έσπευσαν πολίτες μετά από κάλεσμα στα κοινωνικά δίκτυα για να συνδράμουν τους εγκλωβισμένους από την αστυνομία. Ωστόσο οι δυνάμεις των ΜΑΤ για περίπου τρεις ώρες είχαν αποκλείσει τον χώρο και δεν επέτρεπαν σε κανέναν να πλησιάσει τους εγκλωβισμένους. Στο σημείο κλήθηκε εισαγγελέας.

Τα γεγονότα έρχονται σε συνέχεια της εισβολής των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στην κατάληψη Ευαγγελισμού τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά την οποία τραυματίστηκε ένας από τους συλληφθέντες στον χώρο πέφτοντας από την ταράτσα του κτιρίου.   

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα του Σαββάτου πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στην Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, η οποία λειτουργεί επί 23 χρόνια στο κέντρο της πόλης, στην οδό Θεοτοκοπούλου. Εντός του κτιρίου βρίσκονταν 10 άτομα τα οποία και συνελήφθησαν ενώ ακόμα ένας συνελήφθη πέριξ του κτιρίου και μετά από αρκετές ώρες.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο κατέφυγε στην ταράτσα και λόγω του κυνηγητού από την αστυνομία βρέθηκε στο κενό από ύψος περίπου 12 μέτρων. Αν και αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εντούτοις οι αστυνομικοί τον πήραν με σπασμένα κάτω άκρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου όπου συνεχίστηκε η διαδικασία της ανάκρισης παρά τους αφόρητους πόνους και τις διαμαρτυρίες του.

Η συγκεκριμένη εισβολή έρχεται σε έναν όχι ανύποπτο χρόνο για το Ηράκλειο, μόλις επτά μέρες πριν από τις δημοτικές κάλπες, στις οποίες κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος ο Μιχάλης Καραμαλάκης, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., με «βαρύ» παρελθόν αυταρχικών συμπεριφορών από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μηχανισμοί καταστολής στην υπηρεσία των δημοτικών εκλογών;

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το