Ολοένα και πιο τεταμένο καθίσταται το κλίμα στα σχολεία, της βόρειας Ελλάδας κυρίως, με αφορμή τις εθνικιστικές καταλήψεις σχολείων.

Εν όψει της πορείας που διοργανώνουν την Πέμπτη (άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη) καταληψίες από σχολεία της Σταυρούπολης και του Ωραιοκάστρου, καθηγητές κάνουν λόγο για επιχείρηση τρομοκράτησης από «σκοτεινούς», εθνικιστικούς κύκλους και εκφράζουν πλέον ανοικτά ανησυχία τόσο για δική τους σωματική ακεραιότητα, όσο και για πιθανές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μαθητές.

Ο Γιάννης Λαθήρας, πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι το κλίμα δυναμιτίζεται από ανθρώπους που προσεγγίζουν τα παιδιά «τόσο μέσω μηνυμάτων SMS, μέσω Facebook ή και με τη φυσική τους παρουσία στα σχολεία. Υπάρχουν άνθρωποι που επισκέπτονται τα σχολεία και στη συνέχεια το “μήνυμα” διαδίδεται και εντός σχολείων» προσθέτει.

Ο δάκτυλος φασιστικών κύκλων αποδεικνύεται και από ανατριχιαστικά μηνύματα, όπως αυτό σε πανό που ανάρτησαν μαθητές και ανέφερε πως «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» ή την καθιερωμένη… ιαχή οπαδών της Χρυσής Αυγής «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» που έχει ακουστεί τις τελευταίες ημέρες σε προαύλια σχολείων.

Τις επισκέψεις από ομάδες «καθοδηγητών» επιβεβαιώνουν σε καταγγελίες τους και άλλοι εκπαιδευτικοί, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο εστιάζεται σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δεν είναι μόνο ένα το SMS που στέλνουν οι άγνωστοι αποστολείς στους μαθητές. Το πρώτο ήταν αυτό που τους καλεί να μην κάνουν πίσω, να προβούν σε καταλήψεις, και τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα έχουν πρόβλημα γιατί “έχουμε δικούς μας δικηγόρους”. Yπάρχει, όμως, ένα ακόμη το οποίο ζητά από τους μαθητές να κατονομάζουν τους καθηγητές που έχουν αντίθετη άποψη με τις κινητοποιήσεις. Και το λέει ακριβώς με τις λέξεις που χρησιμοποιώ. Λέει στους μαθητές: “Να μας δίνετε τα ονόματα των καθηγητών να τους κάνουμε βούκινο”» επισημαίνει ο Γ. Λαθήρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν και εθνικιστικές ιστοσελίδες που «σιγοντάρουν», δια επαίνων, τις αντιδράσεις των μαθητών, αλλά και δημοσιοποιούν «με απειλές και χυδαία σχόλια, φωτογραφίες και στοιχεία καθηγητών που εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Πρόκειται για ένα ολόκληρο σχέδιο που πιθανότατα έχουν βάλει μπροστά φασιστικοί κύκλοι και ελπίζουμε να καταλαγιάσει, γιατί δεν αποκλείεται να δούμε και αντιπαραθέσεις μεταξύ μαθητών. Ηδη έχουμε μια τέτοια πληροφορία από συγκεκριμένο σχολείο. Είναι πολύ άσχημο να διεισδύει αυτή η δηλητηριώδης λογική, αυτό το κλίμα, στα σχολεία μας» καταλήγει ο Γιάννης Λαθήρας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το