Όλοι στην απεργία και στα συλλαλητήρια στις 17 Απρίλη 2024

Μόνη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

δεν μπορεί παρά να είναι ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων για την απόκρουσή της

Η απούσα και «σε χειμερία νάρκη» ΓΣΕΕ, παρά την ένταση της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό (1,5 € την ημέρα) «ξύπνησε και θυμήθηκε» να προκηρύξει απεργία για αύξηση των μισθών την Τετάρτη 17 Απρίλη. Ξεκάθαρα προσπαθεί να εκτονώσει την αγανάκτηση των εργαζομένων για τη στάση της και φυσικά να διευκολύνει στο αντεργατικό της έργο την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην ΑΔΕΔΥ, από την άλλη, σύσσωμες οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκαν προκήρυξη απεργίας για την ίδια ημέρα (17 Απρίλη), ώστε να αποφευχθεί ένα ενιαίο μέτωπο, ένας πανεργατικός αγώνας, που θα έφερνε σε ακόμη ποιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Στη συνεδρίασή του, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, διατηρώντας το διασπαστικό κλίμα, αποφάσισε 24ωρη απεργία ….ένα μήνα μετά, στις 21 Μαΐου (!)

Όλα αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, οι ανατιμήσεις δίνουν και παίρνουν, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά γίνονται «είδη πολυτελείας», όταν η ανεργία παραμένει στο κόκκινο, ενώ η εργασιακή ανασφάλεια επεκτείνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε μεγάλη έκταση έχουν διαλυθεί και κυριαρχεί η Ατομική Σύμβαση Εργασίας, που έχει κάνει τους εργαζόμενους έρμαια της άγριας εργοδοτικής εκμετάλλευσης.

Κάτω από αυτό, τον «νιοστό» εμπαιγμό για όλους τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 17 Απρίλη προκειμένου να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και την συνδικαλιστική της ομήγυρη, όχι μόνο για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ, αλλά και ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία και Παιδεία, ενάντια στη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης που ευθύνεται για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεν ξεχνούν πως η είσοδος των ιδιωτών στις μεταφορές σήμαναν 57 νεκρούς, στην υγεία έφεραν περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος. Όσο για την είσοδο των ιδιωτών στην ενέργεια αυτές οδήγησαν χιλιάδες οικογένειες να μείνουν χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση.

Μόνο οι μαζικοί εργατικοί αγώνες μπορούν να υψώσουν τα τείχη που θα βάλουν φραγμό σε αυτή την άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Μόνο με αποφασιστική διεκδίκηση εργατικών αιτημάτων που κινητοποιούν την εργατική τάξη, μόνο με ισχυρά Σωματεία, με απεργίες, με μαζικές διαδηλώσεις, με πανεργατικές κινητοποιήσεις, με κλιμάκωση του αγώνα, μπορεί να βελτιωθεί η ζωή μας.

Γι’ αυτό η ΕΡΓ.Α.Σ. καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό, με αφετηρία την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απρίλη να συνεχίσουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για αυξήσεις στους μισθούς. Για να διεκδικήσουμε:

  • Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών – συντάξεων που να αναπληρώνουν τιςαπώλειες, αλλά και να βελτιώνουν την αγοραστική δύναμή μας
  • Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό πάνω από 30% – Πλήρη μόνιμη και σταθερή εργασία
  • Αναγνώριση των τριετιών που η κυβέρνηση «διέγραψε»
  • Κατάργηση του μνημονιακού νόμου για τον κατώτατο μισθό και καθορισμό του με ΕΓΣΣΕ
  • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης – Στήριξη των ανέργων
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις
  • Υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Με πανεργατικό μαζικό μέτωπο μπορούμε να σταματήσουμε

τον αντεργατικό οδοστρωτήρα κυβέρνησης- ΕΕ-κεφαλαίου

Συγκέντρωση 10.30 π.μ. Πλ. Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα

ΕΡΓΑΣ Θεσπρωτιας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το