Εκπαιδευτικά Ι
Ημέρες ψήφισης των πιο αντιδραστικών, πιο αντιεκπαιδευτικών και πιο αντιλαϊκών εντέλει νόμων απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ-Μητσοτάκη, σε αγαστή συνεργασία με την τσόντα της Ελληνικής Λύσης-Βελόπουλου. Ημέρες δημιουργίας αστυνομικής δύναμης για την πάταξη των «άνομων» φοιτητών …γιατί βλέπετε στα πανεπιστήμια της χώρας δε σπουδάζουν τα παιδιά του κοσμάκη, μα τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του Αλ Καπόνε. Σύμφωνα με τη λογική των κρατούντων μόνο όσοι και όσες ανοίξουν τον κορβανά και χρυσοπληρώσουν τα κάθε λογής ιδιωτικά παραμάγαζα αξίζουν μια θέση στον καπιταλιστικό ήλιο, μορφώνονται πραγματικά και δικαιούνται το χαρακτηρισμό του «νόμιμου». Ημέρες τηλε-εκπαίδευσης, ελέω Μήδειας. Όχι της μυθικής ασφαλώς, μα της κακοκαιρίας, που με τα χιόνια και τις παγωνιές της ανέδειξε ακόμα μια φορά τη σαθρότητα, την απροθυμία και την ανικανότητα του καπιταλιστικού παραδείσου να προσφέρει δημόσια αγαθά. Έλειψαν το νερό, το ρεύμα, η ζεστασιά, όχι λόγω της ακραίας Μήδειας, αλλά λόγω ακραίας, νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Το μόνο που κράτησε καλά, η τηλε-εκπαίδευση! Περίσσεψαν τα χαμόγελα της υπουργού, Κεραμέως, καθώς χαριεντιζόταν ηλεκτρονικά με τα παιδιά ορεινού χωριού της Βόρειας Ελλάδας. Οι φωτογραφίες πολλές, να δείχνουν την υπουργό να χαμογελά. Μα όσο κι αν έψαχνε κανείς δε θα μπορούσε να βρει ανάλογες φωτογραφίες για τα παιδιά που συμμετείχαν στο υπουργικό τηλε-μάθημα! Θέλετε γιατί έξω είχε ένα γόνα χιόνι; Θέλετε γιατί το μυαλό του παιδιού ταξίδευε αλλού, λόγω Μήδειας, και δεν είχε καμιά όρεξη τους υπουργικούς χαριεντισμούς και τα χαμόγελα; Θέλετε γιατί το σύστημα, το ηλεκτρονικό, σέρνεται; Αν ψάξετε θα βρείτε πολλούς λόγους που θα εξηγούν την έλλειψη. Δε μας παραξενεύει διόλου. Δεν επέδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Πλάσαραν για άλλη μια φορά την πολιτική τους πραμάτεια. Τις προάλλες ο Μητσοτάκης στην ακριτική Ικαρία. Τώρα η υπουργός στην ορεινή Βόρεια Ελλάδα. Δεν πείθει κανέναν η πολιτική τους. Ούτε ακόμη και τα παιδιά!

Εκπαιδευτικά ΙΙ
Εκπαιδευτικών ζητημάτων συνέχεια. Διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα για την εκπαιδευτική κοσμογονία που συντελείται επί ημερών ΝΔ. Ιδίως ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του τοπικού τύπου ή και του ηλεκτρονικού μπορεί κανείς να αποκομίσει την εντύπωση πως γίνονται …πράγματα και θαύματα. Κοιμάσαι το βράδυ με τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση αποδομημένη και ξεχαρβαλωμένη να κοιτάζει τα ξέφτια της και ξυπνάς με την ίδια, ντυμένη φανταχτερά λούσα. Κι οι τοπικοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης να παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο. Τρίβεις τα μάτια σου κι αναρωτιέσαι ποια η αλήθεια και ποιο το όνειρο. Κατά το νου, τον κριτικό, και κατά τα ταξικά γυαλιά. Όσο πιο πολλά διαθέτεις από αυτά, τόσο πιο εύκολα μπορείς να διακρίνεις μέσα στο διαρκές ψέμα την αλήθεια.

Ποια η σημερινή πολιτική κι ο «σύγχρονος» πολιτικός λόγος των κυβερνώντων; Πολύ περισσότερο, ποια η πολιτική τους πρακτική; Η εκπαίδευση μαστίζεται από τις βλαβερές συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής δεκαετιών, όλων των κυβερνήσεων. Ελλείψεις θηριώδεις, χρόνιες τόσο που να τις έχει συνηθίσει ο κόσμος. Υπηρεσίες για την εκπαίδευση διαλυμένες, ανύπαρκτες κι εξαφανισμένες από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Τις εκπαιδευτικές ανάγκες δεν υπηρετεί και δεν εξυπηρετεί το κράτος, η κυβέρνηση, το υπουργείο μα οι κυβερνητικοί βουλευτές. Στο αστικό πολιτικό σύστημα, η πελατειακή και εκλογική σχέση ευδοκιμούν.

Κυβερνητικός βουλευτής έβαλε το χεράκι του για να αποκτήσουν 20 και πλέον σχολεία καινούργιο σχολικό εξοπλισμό. Έτσι διαβάσαμε στον τοπικό τύπο. Στέκεται έμπρακτα στο πλευρό μαθητών, εκπαιδευτικών και χειμαζόμενων σχολείων και με τις ενέργειές του πραγματοποιήθηκε …το αυτονόητο, το αναγκαίο. Συντόνισε τις κινήσεις, βοήθησε τη διεκπεραίωση, ξεπέρασε γραφειοκρατικά κωλύματα και πέτυχε! Ασφαλώς, τις επόμενες μέρες ήταν ένας από αυτούς που ψήφισε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως και του πρωθυπουργού. Ασφαλώς, και το βράδυ κοιμάται, αυτός και οι όμοιοί του, ήσυχος, πως έπραξε σωτήρια για τα σχολεία της περιοχής και την εκπαίδευση.
Ασφαλώς, η αστική πολιτική και στα λόγια και στα έργα, παρόλο που ντύνεται το μανδύα του «σύγχρονου», του νέου, είναι παμπάλαια και θυμίζει έντονα εποχές κομματαρχών και «μαγκούρας».

Ματιές… από τη Βόρεια Ελλάδα

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το