Τσουνάμι -πραγματικά- εξαγορών, συγχωνεύσεων, επιχειρηματικών συμφωνιών -τα λεγόμενα deals- έχουν προκύψει τελευταία, γεγονός που υπογραμμίζεται από το «επενδυτικό» ενδιαφέρον σχημάτων μεγάλου οικονομικού μεγέθους, προκειμένου να πάρουν θέση στην αγορά της χώρας μας και να αναδιατάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη.
Είναι παραπάνω από ευδιάκριτο πως η κατάσταση που αφορά την κυβέρνηση και το αντεργατικό πλαίσιο που έχει επιβάλει είναι ένα επιπλέον κίνητρο, χωρίς να είναι και το μοναδικό, για αυτές τις κινήσεις και το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν διάφοροι επιχειρηματικοί κολοσσοί.
Κυρίως στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, δηλαδή τις υπηρεσίες, εκδηλώνεται αυτή η πραγματικότητα και βασικό της χαρακτηριστικό είναι η συγκέντρωση πληθώρας εταιρειών από διάφορους κλάδους σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, οδηγώντας έτσι σε βάθεμα και άπλωμα της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε λίγους και οπωσδήποτε ξένους επενδυτές.
Από τα στοιχεία που πρόχειρα συγκεντρώσαμε είναι ενδεικτικό το επενδυτικό ενδιαφέρον των δυτικών και ιδίως αμερικανικών σχημάτων, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως εκτοπίζονται λοιποί δυτικοευρωπαίοι «επενδυτές».

Τα παραδείγματα:
Η CVC Capital Partners (αμερικανικό fund) που έχει αποκτήσει πληθώρα εταιρειών από διάφορους κλάδους, έχει πλέον δεσπόζουσα θέση στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, διαθέτοντας 6 νοσοκομεία (Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta InterClinic), 3 εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, γενετικής και υπηρεσιών υγείας, μια ψηφιακή υπηρεσία απομακρυσμένης ιατρικής περίθαλψης και τα προηγμένα διαγνωστικά κέντρα.
Αλλά δεν σταματά εκεί.
Με μειοψηφική συμμετοχή (26%) στη skroutz.gr, που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ συμμετέχει επίσης στην D Marinas Hellas, η οποία διαθέτει τρεις από τις σημαντικότερες μαρίνες στην Ελλάδα (Γουβιές Κέρκυρας, Λευκάδα και Ζέα στον Πειραιά).
Το fund αυτό, μαζί με τη Fairfax, την PSP και τη Fraport, είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα.
Κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει επίσης το CVC, αποκτώντας τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική) και τροφίμων (όμιλος Vivartia), ενώ κατέχει και 10% της ΔΕΗ, μετά από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον όμιλο Προκοπίου, της Wind από την BC Partners, της Pharmathen από την Partners Group, της Chipita από τον αμερικανικό κολοσσό των σνακ, τη Mondelez International.
Η αναδιάρθρωση στον τομέα της πληροφορικής είναι ενδεικτική της προσπάθειας των εταιρειών να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα για τη διεκδίκηση ψηφιακών έργων, καθώς εταιρείες όπως πχ. οι Singularlogic, ata Communication, Lamda Hellix, Retail link, Wedia, Cloudfin, Computer Life, Team Candi, Inteli, Optimum, Technolife, Intrasoft International άλλαξαν χέρια το τελευταίο 12μηνο.
Θυμίζουμε επίσης την εξαγορά της Lamda Helix από την Digital Realty, ενώ η Microsoft προχωρεί στην ανάπτυξη data centers στην Ελλάδα.
Ο νέος όμιλος τροφίμων Θεοδωρόπουλου, μετά την αποχώρησή του από την Chipita, κατέχει την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και επίσης τη ΜΕΒΓΑΛ.
Επίσης είχαμε την απόκτηση του 48% του ομίλου Ideal από το Virtus International Partners και την εξαγορά της Κρητών Άρτος από τη Switzgroup που συνοδεύτηκε και από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της αλυσίδας «Κουλουράδες».
Παράλληλα, την εξαγορά της kiosky’s, της Alfa διανομές, της delivery.gr και της e-table από τη γερμανική πολυεθνική διαδικτυακής παράδοσης φαγητού Delivery Hero, που δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα μας μέσω της e-food, της clickdelivery.gr καθώς και της deliveras.gr, ενώ στην απόκτηση της Pet City προχώρησε η BC Partners.
Η πώληση μάλιστα του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ στη Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), έναντι 2,11 δισ. ευρώ, με αποτίμηση 30% μεγαλύτερη της μέσης εκτίμησης της αγοράς, αποδεικνύει πως τα funds, όπου οσμίζονται κέρδη πολλαπλάσια της επένδυσης που πραγματοποιούν, τρέχουν απνευστί να πάρουν θέση στο μοίρασμα της λείας.
Επίσης το ενδιαφέρον εστιάζεται στους τομείς των ξενοδοχείων το πρόσφατο παράδειγμα του Χίλτον με τους εκατοντάδες εργαζόμενους να περνάνε είτε στην ανεργία είτε στην εργασιακή επισφάλεια, και των εμπορικών κέντρων, από τις Blackstone, Hines, Henderson Park, Sterner Stenhus, Varde Partners, Brook Lane Capital κ.ά.
H επίσημη πρόταση του κολοσσού της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας Fincantieri Spa να συμμαχήσει με την Onex Shipyards για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, την οποία χρηματοδοτεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα DFC.
Εδώ και χρόνια το τραπεζικό σύστημα έχει μπει σε φάση χτενίσματος των αποτελεσμάτων του με το ξεφόρτωμα των κόκκινων δανείων ή «σκελετών» που είχαν στους ισολογισμούς.
Οι δανειολήπτες έχουν αρκετή και πικρή πείρα από την διαδικασία αυτή, με τα funds να έχουν αγοράσει σε ένα μικρό ποσοστό της αξίας των υποχρεώσεών τους, ενώ καλούνται να αποπληρώσουν το σύνολο της οφειλής τους.
Οπότε δείχνει έτοιμο για έναν πολυδιάστατο ρόλο ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με την JP Morgan, θα βρεθούν σε μονοψήφια επίπεδα για τις Eurobank και Εθνική έως τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Όλες οι μεταβολές αυτές όχι μόνο δεν σημαίνουν την ισχυροποίηση οικονομικά του ελληνικού καπιταλισμού, αντίθετα σημειώνουν την εξέλιξη της εξάρτησης από ισχυρά σχήματα των ιμπεριαλιστικών χωρών, και υπογραμμίζουν την οικονομική εξάρτηση της χώρας εκτός από την στρατιωτικοπολιτική που είναι επίκαιρη και στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το