Γράψε πρόστυχη πένα τα ψέματα σου αράδα

και βλόγα το φονιά, βρίζε το θύμα

και συ της οθόνης σουσουράδα

τον κάθε σωματέμπορά μας τίμα

(παράφραση στίχων του Κώστα Βάρναλη)

H ζωή μας συγκροτείται μέσα από την είδηση! Mέσα από την εικόνα που προβάλλουν τα MME, φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας τα γεγονότα έτσι που να μην τα γνωρίζουν η «μάνα και ο πατέρας» που τα γέννησε. Με τη «μαγειρική» του λόγου και της εικόνας θολώνουν τα νερά ώστε να φαίνονται βαθύτερα και θωρακίζουν τον σκληρό δίσκο της «κοινής γνώμης» με την επιλογή ενός συγκεκριμένου τρόπου ανάγνωσης της πραγματικότητας και εν συνεχεία με την ταύτισή του με την ίδια την πραγματικότητα.

            Kαι όμως! Aν οι ειδήσεις μικραίνουν τον κόσμο κάνοντάς τον αγνώριστο, αυτό δεν σημαίνει πως ο κόσμος είναι μόνο αυτές. Mέσα στο σκουπιδότοπο των άναρχα ριγμένων «ειδήσεων», επίτηδες για να γίνεται αλοιφή το μυαλό του κόσμου, υπάρχει το βαθύ, το πιο μεγάλο, αρκεί να αναζητά κανείς πίσω από το πώς, το «ποιοι» και το «γιατί», την επιμελώς κρυμμένη αιτία των πραγμάτων.

            Aξίζει λοιπόν να δει κανείς πίσω από τις ειδήσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Nα δει με τα μάτια του νου του, πίσω από τα λιγνά μονόστηλα των ΜΜΕ, τις αποσιωπήσεις, τη «σαβούρα» των δεδομένων και τα «οχυρά» των εικόνων, να προχωρήσει σε ρήξη με την  πλαστή αναπαράσταση του κοινωνικού κόσμου.

            Να δούμε λοιπόν. Να δούμε, για παράδειγμα τα πλυντήρια. Όχι δεν αναφερόμαστε στα πλυντήρια ρούχων. Ούτε, βεβαίως, στα πλυντήρια πιάτων. Αναφερόμαστε στους ανθρώπους-πλυντήρια ή καλύτερα στο είδος εκείνο των δημοσιογράφων – πλυντήρια. Σ΄ αυτούς που έχουν αναλάβει να ξεπλένουν κυβερνήσεις, πολιτικές αποφάσεις, επιχειρηματικές επιλογές, πρόσωπα, μεταβιβάζοντας τις ευθύνες αυτών σε κάποιους άλλους. Συνήθως στα ίδια τα θύματα των παραπάνω.

            Δημοσιογράφοι-πλυντήρια σε διατεταγμένη ή μη υπηρεσία. Με στόχο να «ξεπλύνουν» το «αφεντικό» με την αποποίηση και μεταφορά ευθυνών.

Από το “τι γύρευε 12 η ώρα στα Εξάρχεια” μέχρι το “έτρεχε σα σφαίρα” ένα… πλυντήριο δρόμος!

Ένα ελληνικό "πλυντήριο" που μυρίζει ναφθαλίνη

Παραδείγματα πολλά και τρανταχτά.

            Πάρτε για παράδειγμα κάτι πρόσφατο: Το βίντεο-ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τις ακριβείς συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος που προκλήθηκε από υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη.

            Η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια του ΣΚΑΙ εξέτασε το βίντεο και βρήκε ότι ο Ιάσονας έτρεχε τρομερά. Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο πήγαινε σιγά, αλλά η μηχανή έτρεχε σφαίρα.  

            Μια σχεδόν αντίστοιχη απόδοση του βίντεο έκανε και άλλος δημοσιογράφος – παρουσιαστής στον ΣΚΑΙ ο οποίος στάθηκε στην ταχύτητα που εμφανίζεται να πηγαίνει ο 23χρονος, καταλήγοντας μάλιστα να λέει ξεκάθαρα ότι «αν πήγαινε με λιγότερη ταχύτητα θα προλάβαινε να το αποφύγει» με την συμπαρουσιάστρια να σπεύδει να συμπληρώσει ότι «θα μπορούσε ανάμεσα να περάσει».

            Το βίντεο για το οποίο αποφάνθηκε η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια δεν ήταν το πρώτο. Μόλις πριν λίγες μέρες η ίδια εξέτασε προσεκτικά εκείνο το βίντεο με τον Λιγνάδη τα στενοχωρημένα μάτια του τελευταίου την συγκλόνισαν και κάπως την προβλημάτισαν.

            Ο Λιγνάδης στενοχωρήθηκε, ο Ιάσονας έτρεχε τρομερά και το σανό προσφέρεται άφθονο.

Αλήθεια ο Αλέξης Γρηγορόπουλος «τι δουλειά είχε τα μεσάνυχτα στα Εξάρχεια;” (ΣΚΑΙ 2008). Γονείς δεν είχε; Και μια και μιλάμε για γονείς «τα παιδιά αυτά που βρίσκονταν σ’ ένα σπίτι και ξενυχτάγανε και υφίσταντο αυτά που υφίσταντο, μάνα και πατέρα δεν είχανε;» (ΣΚΑΪ 2021). Και για να μην ξεχνιόμαστε τον Παύλο Φύσσα “τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο” (ΣΚΑΙ 2013). Εξάλλου «ο Ρουπακιάς ήταν ράκος» και η «μάννα του Φύσσα λυτή» (ΣΚΑΙ 2015)

Αλλά και ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν “πρεζάκι και ληστής”. Πως το είπε εκείνος ο γνωστός δημοσιογράφος;  «Ένας τοξικοαυτός που μπήκε να ληστέψει» (ΣΚΑΙ 2020).

            Και τελικά αυτοί που συνελήφθησαν  “δεν είχαν δουλειά να βρίσκονται στη Νέα Σμύρνη” και για να πούμε την αλήθεια  ο νεαρός που ξυλοκοπήθηκε “δεν ήταν απλός πολίτης, ανήκει σε ακτιβιστική, αντιεξουσιαστική ομάδα”.

            Είπαμε κοινό το αφήγημα, κοινή και η σκατοψυχιά.

https://twitter.com/i/status/1318810771447492609

Όσοι έχουν μάτια να δουν και την τιμιότητα να πιστεύουν στα μάτια τους ξέρουν καλά ότι το «ξέπλυμα» παιδεραστών, θυτών και διαπλεκόμενων στοιχείων, αποτελεί ένα μόνιμο όπλο και όπως κάθε όπλο έχει και τους στρατιώτες του μόνο που σε αυτή την περίπτωση οι τελευταίοι είναι χωρίς στολή.

Χρήστος Κάτσικας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το