Επιτελικό κράτος όπως… Αστυνομικό κράτος

‘’Η Ελληνική Αστυνομία στον καιρό της πανδημίας είναι το ΕΣΥ της προστασίας μας.’’ Με αυτά τα λόγια ο ‘’σοφός’’ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις αρχές Νοεμβρίου είχε υποδεχθεί το δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση της ΝΔ, εγκαινιάζοντας το νέο lockdown που λίγες μέρες αργότερα θα ξεκινούσε και από το οποίο ακόμα να βγούμε. (Το μεγαλύτερης διάρκειας lockdown σε όλη την Ευρώπη)

Πολλοί θα αναρωτήθηκαν τι εννοούσε ο ‘’σοφός’’ με αυτά τα λόγια, ίσως μάλιστα οι πιο αισιόδοξοι από εμάς να θεώρησαν ότι η ΕΛ.ΑΣ θα ακολουθούσε την υποστελέχωση και διάλυση που γνωρίζει το ΕΣΥ – ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας – τα τελευταία χρόνια, και αναθάρρησαν. Οι επόμενες μέρες βέβαια έδωσαν με τον πιο ηχηρό τρόπο απάντηση στα ερωτήματα αυτά.

Η ΕΛ.ΑΣ όχι μόνο δεν αποτέλεσε το ΕΣΥ, αλλά αντίθετα είναι το βασικό όργανο επιβολής των αντιδημοκρατικών και κατασταλτικών μέτρων του lockdown. Αυτό που έχει καταφέρει να διαμορφώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοντά δυο χρόνια τώρα είναι ένα αυταρχικό κράτος αστυνομικής βίας και καταστολής.

Η ΕΛ.ΑΣ μαζί με το στρατό είναι οι μόνοι τομείς που έχουν ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μάλιστα πλουσιοπάροχα. Όχι το ΕΣΥ, όχι τα ΜΜΜ, όχι η Δημόσια Εκπαίδευση, ούτε καν τα σώματα επιθεώρησης εργασίας. Αστυνομικά αυτοκίνητα, αστυνομικές μηχανές, νέα και πολυάριθμα σώματα, σύγχρονος εξοπλισμός, όλα στα χέρια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης, ώστε να εφαρμόσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους για συνεχή παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους, φυσικά για τη δική μας προστασία.

Στο μυαλό των Κυριάκου Μητσοτάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κάθε κοινωνικό πρόβλημα βρίσκει τη λύση του στο γκλοπ ενός πρόθυμου και φανατισμένου αστυνομικού. Συστάθηκαν νέες ομάδες επιτήρησης δρόμων, ομάδες συνοδείας – επιτήρησης διαδηλώσεων, ομάδες φύλαξης πανεπιστημίων, και φήμες λένε ότι ετοιμάζονται ομάδες φύλαξης εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γιατί τώρα τελευταία τα νήπια και οι ανήλικοι δείχνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ. Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου ΠροΠο και κατ’ επέκταση της ΕΛ.ΑΣ αυξάνονται συνεχώς οδηγώντας στην γιγάντωσή τους, αλλά και στην ακόμα πιο δυσοίωνη προοπτική του ρόλου τους στις ζωές μας, διαμορφώνοντας έναν όλο και πιο αυταρχικό κλοιό γύρω μας.

Αρχές Μαρτίου ενημερωθήκαμε από την Υφυπουργό για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικα που ζουν χωρίς γονείς, είτε γιατί αυτοί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης, τη μέριμνα θα έχει η ΕΛ.ΑΣ για να δει ποιος θα είναι υπέυθυνος για τα παιδιά αυτά. Η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα των πολιτών τα στοιχεία και, αν υπάρχει παιδί, θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί, κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονεά. Φυσικά η Υφυπουργός ανέφερε ότι για την πρωτοβουλία αυτή ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος, ο οποίος φέρεται να ανησύχησε για το τι γίνονται τα παιδιά αυτών που συλλαμβάνονται. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη δηλαδή η προστασία των ανήλικων τέκνων δεν είναι θέμα που πρέπει να χειρίζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, οι εισαγγελείς ανηλίκων, ούτε καν οι ίδιοι τους οι γονείς, αλλά η αστυνομία. Μετά τη φύλαξη των πανεπιστημίων, των δρόμων και των πλατειών, την επιτήρηση των διαδηλώσεων, την

τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η αστυνομία ανέλαβε πλέον και την παιδική προστασία. Είπαμε, για κάθε πρόβλημα ένα γκλοπ.

Ο δρόμος όμως για την οικοδόμηση ενός αστυνομοκρατούμενου καθεστώτος δε σταματά εδώ. Μέσα Μάρτη, στο πλαίσιο ακόμα ενός νομοσχεδίου-σκούπα του Υπ. Δικαιοσύνης, ψηφίστηκε η ουσιαστική κατάργηση του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων και η υπαγωγή του στη δικαιοδοσία του Υπ.ΠροΠο. Οι πόροι, αλλά και το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΤΑΧΔΙΚ, πέρασαν στην κυριότητα του Υπουργείου ΠροΠο. Το Υπουργείο Δικαισόνης ‘’προίκισε’’ το Υπουργείο ΠροΠο με δεκάδες ακίνητα και την οικονομική τους διαχείριση χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη για το τι σημαίνει αυτό οικονομικά για το ΤΑΧΔΙΚ. Σημειώνουμε ότι το ταμείο αυτό, ανάμεσα στα άλλα, καλύπτει τη δωρεάν νομική βοήθεια σε όσους αδυνατούν να έχουν δικηγόρο, τις προμήθειες όλων των αναγκαίων ειδών για τα καταστήματα κράτησης, τα έξοδα κίνησης επιμελητών κοινωνικής βοήθειας κ.ά., ενώ λειτουργεί αποκλειστικά με δικούς του πόρους.

Στο εξής όλα τα έσοδα όπως και η ακίνητη περιουσία του ΤΑΧΔΙΚ, θα διατίθενται κατά το δοκούν σύμφωνα με το κυβερνητικό δόγμα του αυταρχισμού και της καταστολής.

Έτσι το Υπουργείο ΠροΠο, μέσω της απορρόφησης των πόρων και της περιουσίας του ΤΑΧΔΙΚ, ανέλαβε και την επιμέλεια της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, καταπατώντας μάλιστα ακόμα και τους κανόνες και συστάσεις των δικών τους θεσμών, όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ, που ορίζουν ως αναγκαία τη διάκριση μεταξύ της δίωξης / καταπολέμησης του εγκλήματος και της μεταχείρισης του δράστη του εγκλήματος. Τόσο υποκριτικά φτιαγμένοι είναι οι κανόνες των θεσμών αυτών που η κυβέρνηση έχει το ελεύθερο να τους καταπατά όποτε και όπως θέλει.

Όλα αυτά φανερώνουν το τι κράτος διαμορφώνει η κυβέρνηση των Αρίστων. Ένα κράτος όχι απλά απέναντι στον πολίτη, αλλά ένα κράτος το οποίο θα είναι παρόν για τον πολίτη μόνο όταν πρόκειται να τον «φακελώσει», να τον καταστείλει, να τον δείρει, να τον φυλακίσει και στη συνέχεια να αποφασίσει για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του.

Νικήτας Μ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία