24 Μαΐου, 2021  

Σε ανείπωτο κίνδυνο βρέθηκε η χώρα μας το πρώτο σαββατοκύριακο του Μαΐου, από τα διάττοντα απομεινάρια της «Μεγάλης Πορείας 5β» (του μεγαλύτερου κινέζικου πυραύλου που έκανε την προγραμματισμένα αυτοκαταστροφική επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της γης), τα οποία απείλησαν πρακτικώς τη μισή υφήλιο, και μια ζώνη από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ως τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).
Αν αυτό συνέβαινε πριν 5 χρόνια, θα μας είχε λούσει κρύος ιδρώτας. Όμως ήδη από το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκροτήσει τον «Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό», ο οποίος έμελλε να καταργηθεί το 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ, για να δώσει καθολικώς τη θέση του στο αναβαθμισμένο «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος»: Συνεπώς, και σε ό,τι αφορά το διάστημα, ήδη, από καιρό, δεν αιφνιδιαζόμαστε.

Στα εντός της τροπόσφαιρας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καλού κακού εξέδωσε ΝΟΤΑΜ (ειδοποίηση προς αεροπόρους για πιθανούς κινδύνους), με απολύτως συγκεκριμένο διάστημα επιφυλακής, από το Σάββατο 8 Μαΐου και τοπική ώρα 21:12, μέχρι και την Κυριακή 9 Μαΐου και ώρα 12:46.
Σε πρακτικό επίπεδο, η μετάφραση της ΝΟΤΑΜ (η οποία δεν συνοδεύτηκε από οποιαδήποτε ενέργεια αποτροπής του ενδεχόμενου κινδύνου) θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση: Πιθανώς, οι αεροπόροι θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα να στρέψουν το τιμόνι του ιπτάμενου οχήματός τους αριστερά και δεξιά πιο γρήγορα, για να αποφύγουν τα συντρίμμια του πυραύλου, ενώ στην περίπτωση μακρινής παρατήρησης του φαινομένου δεν θα ήταν απαιτητό να ενημερώσουν για ΑΤΙΑ. Ξέρουμε τι είναι.

Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας σαφές στίγμα της ετοιμότητάς της επί γης απέναντι σε οποιαδήποτε έκτακτη συνθήκη, έθεσε σε επιφυλακή όλους τους φορείς της, με έγγραφό της που στάλθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 7 Μαΐου. Μια ημέρα προετοιμασίας είναι υπερεπαρκής για τον ετοιμοπόλεμο κρατικό μηχανισμό. Η εντολή επιφυλακής δόθηκε από τον ίδιο τον Νίκο Χαρδαλιά, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να υποχρεώνεται δεύτερο μέτωπο, δίπλα σε εκείνο της πανδημίας (και τους 119 νεκρούς του εν λόγω σαββατοκύριακου).

Αντιμετωπίζοντας επί εδάφους πλέον, τον κίνδυνο, η ΓΓΠΠ ήταν σαφής στο έγγραφό της: οι προετοιμασίες αφορούν τις ενέργειες μετά την ενδεχόμενη πρόσκρουση του πυραύλου σε ελληνικό έδαφος, και όχι σε ενέργειες αποτροπής του κινδύνου. «Με βάση τα ανωτέρω καλούνται όλοι οι Φορείς Πολιτικής Προστασίας της χώρας να τεθούν σε “Επιφυλακή”, καθ’ όλο το καθοριζόμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά οποιοδήποτε περιστατικό έκτακτης ανάγκης προκληθεί στην εδαφική επικράτεια της χώρας». Το ίδιο το έγγραφο της ΓΓΠΠ έβαζε την επιφυλακή εντός εισαγωγικών. Περισσότερο υπεύθυνος, πεθαίνεις.

Όπως και να ‘χει, τα τρία επίπεδα ετοιμότητας και η επιφυλακή σε γη, αέρα, και διάστημα, φαίνεται ότι έπιασαν τελικά τόπο. Η ίδια η είδηση του συναγερμού, και η ανεύθυνη στάση των Κινέζων να αφήσουν τα σιντρίμμια του πυραύλου τους να πέσουν περίπου οπουδήποτε, επισκίασε πολλά άλλα -ίσως σημαντικότερα- γεγονότα, αλλά ευτυχώς, τα χαράματα της Κυριακής, όλα είχαν τελειώσει: τα απομεινάρια του πυραύλου έπεσαν κάπου στον Ινδικό Ωκεανό (05:24 ώρα Ελλάδας), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδιδαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, βάζοντας τέλος στα σενάρια και στην αγωνία για το πού θα έπεφταν τα συντρίμμια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως πολλοί Κινέζοι τουρίστες, έτσι και ο πύραυλος, και παρά το γεγονός ότι τελικά έπεσε στην άλλη πλευρά του πλανήτη, παρουσιάστηκε να έχει μια (μάλλον μεταφυσική) προτίμηση στη χώρα μας: ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος, Ξ. Μουσάς, δήλωνε στις 9 Μαΐου: «Δεν ξέραμε που θα πέσει. Κάποια ανακοίνωση που είδα έλεγε πως θα πέσει αρχικά ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, ίσως και στην νότια Τουρκία. Χτες βράδυ που κοίταζα ήταν αρχικά πάνω από την Κέρκυρα, την Θεσσαλονίκη, περίπου στην Ορεστιάδα και μετά προς Κωνσταντινούπολη για να κατέβει κάτω και μετά από 1.30 ώρα ξαναπέρασε πάνω από την Κρήτη».

Σε έναν βαθμό δικαιολογημένα, κατά κυριότατο βέβαια λόγο υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά, τα μεγάλα διεθνή κέντρα ενημέρωσης (και τα τοπικά ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν την είδηση) θέλησαν να επιτεθούν στην ανεύθυνη πολιτική της Κίνας. Βασικά οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις με μια δόση ενισχυμένης αγωνίας. Έχοντας απαγορεύσει, από το 2011, κάθε συνεργασία ανάμεσα στη NASA και την κινεζική διαστημική υπηρεσία, δαπανώντας τουλάχιστον υπερπενταπλάσια ποσά σε διαστημικά προγράμματα (το 2020 η Κίνα δαπάνησε 9 δισ. δολάρια, αντί 48 δισ. που δαπάνησαν οι ΗΠΑ), κρίμα δεν είναι να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία τους στο διάστημα; Εννοείται, όταν ο δικός τους διαστημικός σταθμός (Skylab), 76 τόνων, εισερχόταν στην ατμόσφαιρα της γης, δεν έτρεχε κάστανο. Όταν όμως ο κινεζικός πύραυλος, 18 τόνων, εισερχόταν στην ατμόσφαιρα της γης, είχαμε να κάνουμε με μια ασυνήθιστη παγκόσμια απειλή.

Σε άλλες ειδήσεις, στις 15 Μαΐου 2021, λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της υπόθεσης της Μεγάλης Πορείας, οι Κινέζοι ολοκλήρωναν ένα εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα, προσεδαφίζοντας τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ στον πλανήτη Άρη. Έγιναν έτσι η πρώτη χώρα της Ασίας, και η τρίτη παγκοσμίως μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ, που έμπαιναν στο κλειστό αυτό διαστημικό κλαμπ.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το