Ο κόσμος της εργασίας υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την «Εγκύκλιο Νο 8 της ΓΣΕΕ» που εκδόθηκε στις 30/11/2020. Πέρα και ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της εγκυκλίου, και μόνο το γεγονός ότι κάτι κινήθηκε στην τριτοβάθμια, ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, δημιούργησε στα πλατύτερα στρώματα των εργαζομένων ρίγη συγκίνησης και προσμονής, καθότι θεωρούσαν τη ΓΣΕΕ, τουλάχιστον κλινικά, νεκρή.
Αξίζει καταρχάς να σημειωθεί -για να έχει κανείς μια εικόνα της (μη) «ζωντάνιας» της ΓΣΕΕ- το γεγονός ότι σήμερα στο επίσημο site της, στην κατηγορία «Απεργίες-Συλλαλητήρια» η ίδια η Συνομοσπονδία αναφέρει ως πιο πρόσφατη πρόσκλησή της σε κινητοποίηση την …1η Μαΐου 2020, ενώ στην κατηγορία «ΔΕΘ» η πιο κοντινή χρονικά (έστω ψοφοδεής) σχετική εμπλοκή της ΓΣΕΕ ήταν το σωτήριο έτος …2019. Ας μην αναφερθούμε στην κατηγορία «Εγκύκλιοι» της ΓΣΕΕ, με τις δύο τελευταίες αναρτήσεις της κατηγορίας να φέρουν τους χαρακτηριστικούς τίτλους «Εγκύκλιος: Καλοκαιρινές Διακοπές 2017» και «Εγκύκλιος Διακοπών 2016».
Το τελευταίο έτος, η όποια παρουσία της ΓΣΕΕ στα εργατικά πράγματα της χώρας, είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, «convid-ο-κεντρική». Στις 10 Μαρτίου ο Κυρ. Μητσοτάκης κήρυξε το πρώτο lockdown, στις 12 Μαρτίου συγκροτήθηκε σε σώμα η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν επισήμως ζόμπι, καθότι λειτουργούσε με «προσωρινή» διοίκηση (δηλαδή δεν έκανε απολύτως τίποτα). Ίσως αυτή η κακή συναστρία να επηρέασε τη φετινή ταυτότητα της Συνομοσπονδίας.
Κάθε ενέργεια, κάθε ενημέρωση, κάθε σημείο ζωής της ΓΣΕΕ, ακόμη και ο λογότυπός της, φέτος περιστρέφεται γύρω από το θέμα της πανδημίας, σχεδόν κουραστικά, και σίγουρα μονοθεματικά. Για την ηγεσία της ΓΣΕΕ, πέρα από την υπόθεση της πανδημίας, δεν υπάρχει ζωή. Ούτε λέξη για τα αντεργατικά – αντισυνδικαλιστικά σχεδιαζόμενα νομοσχέδια, ούτε λέξη για την καταπάτηση του 8ώρου, κλπ. Περιττό είναι να θυμίσουμε ότι και για την ημέρα του Πολυτεχνείου η ΓΣΕΕ επέλεξε να υποσκάψει κάθε σκέψη κινητοποίησης των εργαζομένων, εκδίδοντας Δελτίο Τύπου με τον εύγλωττο τίτλο «Στεκόμαστε εξίσου ταπεινά μπροστά στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και των θυμάτων της πανδημίας». Συνεπώς, μένουμε σπίτι (μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, κλπ.).
Έτσι λοιπόν, περίπου μοιραία, και η Εγκύκλιος Νο 8 της ΓΣΕΕ (που έρχεται να ερμηνεύσει, πρακτικώς να αναπαράξει με πιο κατηγορηματικό τρόπο, άρθρο του Ν.4756/26.11.20, με τη Συνομοσπονδία να λειτουργεί μάλλον διεκπεραιωτικά, ως άλλο Πρωτόκολλο του υπουργείου Εργασίας) είχε για άξονά της την υπόθεση της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας «δίνεται νέα παράταση στη θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, συνταξιούχων και εργοδοτών (…) έως την 30/6/2021». Ας σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2020 έχουν δοθεί παρατάσεις επί παρατάσεων στις θητείες συνδικαλιστικών οργανώσεων, με πολλά από τα «ΔΣ των Λαζάρων» να «πηγαίνουν καροτσάκι» πλέον μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Κι έχει ο Θεός…
Ας είμαστε δίκαιοι. Καταρχάς, για μια διοίκηση, όπως αυτή της ΓΣΕΕ, που συγκροτήθηκε μέσα σε συνθήκες lockdown, είναι αρκετά ασυνεπές να αποθαρρύνει όλες τις άλλες διοικήσεις να πράξουν το ίδιο.
Τουλάχιστον στην (προηγούμενη σχετική) Εγκύκλιο Νο 4 (της 02/06/20), η ΓΣΕΕ αναγνώριζε στα σωματεία τη δυνατότητα να προκηρύσσουν και να διεξάγουν γενικές συνελεύσεις, έστω και με τηλε-διαδικασίες. Τώρα, με την Εγκύκλιο Νο 8, η δυνατότητα αυτή αναγνωρίζεται μετά βίας («εξαιρετικά») μόνο για τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων.
Η ΓΣΕΕ βλέπει εδώ και λίγες ημέρες τα εποχικά καταστήματα ανοιχτά σε πελάτες, και ετοιμάζεται να δει τα κομμωτήρια και τις αίθουσες αισθητικής να υποδέχονται και αυτές το κοινό τους. Δεν μπορεί όμως να φανταστεί τα σωματεία να κάνουν εκλογές, με τους ψηφοφόρους να προσέρχονται ένας ένας στην κάλπη, πολύ πιο αραιά απ’ ό,τι προσέρχονται, μήνες τώρα, οι πολίτες της χώρας στα ταμεία των σουπερμάρκετ ή των λαϊκών αγορών.
Παρεμπιπτόντως ας σημειωθεί ότι η αποσάθρωση των συλλογικών διαδικασιών δεν στεναχωρεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση: αν μπορούσε να μεταθέσει όλες τις συνελεύσεις και όλες τις εκλογές σωματείων μέχρι το 2025, για να είμαστε τελείως ασφαλείς, θα το έπραττε. Ήδη ο Μητσοτάκης τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση καθότι φοιτητές που διανύουν το δεύτερο έτος των σπουδών τους, δεν έχουν γνωρίσει ακόμη τι θα πει «εκλογική διαδικασία».
Στην πραγματικότητα, λίγο θέλει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, μεριμνώντας φυσικά για την υγειονομική μας προστασία, να εισηγηθεί τηλε-ψηφοφορίες όχι μόνο για τις γενικές συνελεύσεις, αλλά και για τις εκλογές των σωματείων. Εδώ δεν μπορεί να της καταλογιστεί ασυνέπεια. Η ΓΣΕΕ από την πρώτη στιγμή έχει μπει μπροστάρισσα η ίδια στις τηλε-διδαδικασίες, με πρόσφατη (26/11) μάλιστα κατάκτησή της την «τηλε-απεργία»: οι άλλοι κηρύσσουν απεργία, και η ίδια τους παρακολουθεί από μακριά, πάντοτε όμως με ασφάλεια.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το