Στα χέρια των ανακριτικών αρχών βρίσκεται από σήμερα το βίντεο με το δεύτερο λιντσάρισμα από την ΕΛ.ΑΣ. του Ζακ Κωστόπουλου, που δημοσιοποίησε η Εφημερίδα των Συντακτών στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σε σημερινό δημοσίευμα της Ντίνας Δασκαλοπούλου και του Μάνου Τσαλδάρη επισημαίνεται ότι το αμοντάριστο και χωρίς επεξεργασία υλικό ζητήθηκε μόλις χθες από το 23ο Ανακριτικό Τμήμα που διενεργεί κύρια ανάκριση για το αδίκημα της θανατηφόρας βλάβης σε βάρος του νεαρού ακτιβιστή, λίγο πριν δηλαδή τη συμπλήρωση δύο μηνών από τη δημοσίευσή του, προβληματίζοντας για τον ρυθμό εξέλιξης των ερευνών.

Οι αστυνομικές αρχές στο μεταξύ συνεχίζουν να διερευνούν τη βίαιη αντιμετώπιση του Ζακ κατά τη στιγμή της σύλληψής του.

Το πόρισμα για την τραγική κατάληξη του Ζακ, από το οποίο προκύπτει ότι τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε επέφεραν την ισχαιμία του μυοκαρδίου, ανάγκασε την αστυνομία να αναβαθμίσει την έρευνα που διεξάγει και από προκαταρκτική να τη μεταβάλει σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση μετά από εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Πλέον οι εννέα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και των άλλων υπηρεσιών που ελέγχονται τέθηκαν αυτόματα στη διάθεση του επιτελείου της ΓΑΔΑ, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ δεν θα βρίσκονται «στον δρόμο», αλλά θα υπηρετούν σε γραφείο.

Προκαλεί ο συνήγορος

Την ίδια ώρα «επιστημονικά μη παραδεκτό» χαρακτηρίζει το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον Ζακ Κωστόπουλο ο συνήγορος υπεράσπισης του κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος.

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος απορρίπτει το συμπέρασμα της ιατριδικαστικής έκθεσης, η οποία, όπως λέει, διέπεται από τη συλλογιστική «ράβδος εν γωνία άρα βρέχει».

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η διά της τεθλασμένης αιτιώδης σύνδεση των ισχαιμικών αλλοιώσεων που διαπιστώθηκαν με τα πολλαπλά πλην ασήμαντα, όπως χαρακτηρίζονται, τραύματα που έφερε ο παθών, μέσω μηχανισμού stress, δηλαδή με συλλογιστική του τύπου ράβδος εν γωνία άρα βρέχει, καθιστά το συμπέρασμα της ιατροδικαστικής εκθέσεως επιστημονικά μη παραδεκτό».

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου επισημαίνει ότι δεν έχει διενεργηθεί έλεγχος για τετραϋδροκαναβινόλη και δεν έχουν μετρηθεί τα επίπεδα της ουσίας α-pvp (α-πυρριδινοφεντιοφενόνη), με συνέπεια ο έλεγχος να είναι ατελής.

Επίσης σημειώνει πως «η αναφερόμενη στρεσογόνος κατάσταση προϋπήρχε του χρόνου του επεισοδίου» και ότι «ο μηχανισμός προκλήσεως των τραυμάτων είναι κατά τις διαπιστώσεις των ιατροδικαστών “ποικίλος” με μόνο επτά (7) από αυτά επί συνόλου είκοσι τριών (23) να προήλθαν από επενέργεια τρίτων επί του σώματος του θανόντος».

Διπλό λάθος

Ο κύριος συνήγορος θα πρέπει να ξαναδιαβάσει προσεκτικά το πόρισμα και τις τοξικολογικές/ιστολογικές εξετάσεις, για να δει ότι οι δύο ουσίες, για τις οποίες λέει ότι δεν ελέγχθηκαν, έχουν ελεγχθεί!

Ως την Παρασκευή, δε, αναμένεται και το πόρισμα του ιατροδικαστή Σ. Τσαντήρη, τεχνικού συμβούλου της οικογένειας Κωστόπουλου.

Έρχεται ΕΔΕ και για το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

Σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τις όποιες ευθύνες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει ο εκτελών χρέη προέδρου στο Κέντρο, αντιπρόεδρος Μιλτιάδης Μυλωνάς, μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

«Για οτιδήποτε έχει συμβεί όπου εμπλέκεται το ΕΚΑΒ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε ΕΔΕ. Δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν, ούτε τον εαυτό μας. Ολα θα γίνουν με νομιμότητα και διαφάνεια σε σχέση με τη συμπεριφορά των διασωστών και τη διακομιδή του περιστατικού».

Θυμίζουμε ότι η εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Άννυ Παπαρρούσου, σε χθεσινή δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε στην ευθύνη του ΕΚΑΒ όσον αφορά το άτομο με τα μαύρα που κλοτσάει στην πλάτη τον ήδη αιμόφυρτο Ζακ, εάν είναι άντρας του ΕΚΑΒ, το οποίο εξετάζει τεχνικός σύμβουλος, αλλά και στη μη τήρηση της νομικής υποχρέωσης του ΕΚΑΒ να ακολουθήσει το πρωτόκολλο για τη διάσωση ασθενή, «όπως να του κάνει ΚΑΡΠΑ [Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση], κάτι που δεν έγινε καθόλου» ή να φροντίσει για την «προστασία του Ζακ από τα αναίτια χτυπήματα των αστυνομικών κατά τη σύλληψη, γιατί γνώριζε ότι εκείνη τη στιγμή ήταν ημιθανής ή ήδη νεκρός».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το