Ο εθνικοαπελευθερωτικός χαρακτήρας της ελληνικής Επανάστασης του ’21 είχε να αντιπαλέψει τον τουρκικό μακραίωνο ζυγό, τους πατριαρχικούς αφορισμούς, τις φαναριώτικες ίντριγκες, την κοτζαμπάσικη αναλγησία, την καραβοκύρικη κουτοπονηριά και πάνω απ’ όλα την πολλαπλή ξένη επεμβατικότητα. Ωστόσο η Επανάσταση έμεινε ανολοκλήρωτη τόσο σε ό,τι αφορά το εδαφικό, όσο και το κοινωνικό της περιεχόμενο. Η κυρίαρχη νεοδιαμορφούμενη αστική τάξη, υποτελής στους ξένους δυνάστες, καθόρισε την παραπέρα πορεία της χώρας, μέχρι σήμερα. Οι επαναστατημένες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους αγροτικές μάζες, παρέμειναν ουσιαστικά σκλάβοι των νέων τσιφλικάδων, πάντα φτωχές και πάντα πεινασμένες. Η πείνα ήταν η μόνιμη επωδός της επαναστατημένης Ελλάδας. Ένα συνηθισμένο γεύμα των αγροτικών μαζών, της ραχοκοκαλιάς του ελληνικού Έθνους, αποτελούνταν από ένα κομμάτι ψωμί, κρεμμύδι, λίγες ελιές ή ένα κομμάτι τυρί, όσπρια, χόρτα, λίγο λάδι και κρασί. Το κρέας και το ψάρι ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, ακόμα στις μικρές κτηνοτροφικές κοινωνίες. Εξαίρεση από τα καθημερινά λιτοδίαιτα γεύματα γινότανε στις μεγάλες χριστιανικές γιορτές (κυρίως το Πάσχα), όπου το κρέας αποτελούσε την κύρια τροφή.

Οι αγωνιστές του ’21 περιορίζονταν σε ακόμα λιγότερη ποσότητα φαγητού, με την καθιερωμένη χειροποίητη πίτα στη «ζυμώστρα» (ένα σκληρό στρογγυλό πετσί) με σκέτο αλεύρι και λάδι, κρεμμύδια, χόρτα και λίγο κρασί, αν υπήρχε. Με αυτά πορεύονταν ο επαναστατημένος λαός με το καριοφίλι στο χέρι και με σύνθημα το «ελευθερία ή θάνατος», πάλεψε με σθένος, αποφασιστικότητα και πάθος όλα τα παραπάνω θηρία μαζί και την πείνα.

***

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21, για την οποία σκορπιούνται εκατομμύρια ευρώ για κίτς εκδηλώσεις και διαφημίσεις, περιλαμβάνει εορταστική δεξίωση και δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Μάρτη, για τους γνωστούς επίσημους προσκεκλημένους. Οι πεινασμένοι αγωνιστές και οι νηστικοί κολίγοι, πέρασαν στην αφάνεια, ενώ η καλοζωισμένη νικήτρια αστική τάξη γλεντά τη δική της Επανάσταση, με ό,τι πρέπει:

MENU

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΖΥΜΩΜΕΝΟ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙ ΣΟΥΠΙΑΣ

ΚΡΕΜΑ ΛΕΥΚΟΥ ΤΑΡΑΜΑ

ΑΥΓΑ ΨΑΡΙΩΝ

ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΚΑΚΑΒΙΑ ΠΕΣΚΑΝΔΡΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ, ΜΥΡΩΝΙΑ,

ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΙΑΤΟ

ΚΙΜΑΣ ΓΑΡΙΔΑΣ ΜΕ ΖΩΜΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ, ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΦΥΛΛΟ

ΛΑΧΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΈΝΟΥ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ.

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ

ΦΙΛΕΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΑΡΟΥ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΑΠΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ

ΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ.

ΚΑΦΕΣ

ΚΡΑΣΙΑ

ΛΕΥΚΟ F Φοίβος Παπαστρατής

Ασύρτικο Muscat Ευβοία 2019

ΚΛΕΙΔΙ ΛΕΥΚΟ Μαλαγουζία

Κτήμα Μιχαηλίδη Δράμα 2019

ΓΛΥΚΟ ΚΟΚΚΙΝΟ αποσπερίτης

Φωκιανό Οινοποιητική Λειψών 2014

Ένα δείπνο με εδέσματα που οι πεινασμένοι αγωνιστές του ’21 δεν θα είχαν δει ούτε στα όνειρά τους και που αποτελεί πρόκληση ακόμα και στη σημερινή έγκλειστη πραγματικότητα της πανδημίας, των ανεπαρκών ΜΕΘ, των λειψών τεστ κορονοϊού, του ανύπαρκτου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, της ανεπάρκειας των μέσων μεταφοράς, των ανύπαρκτων αιθουσών διδασκαλίας, των μαζικών λουκέτων στην εστίαση, την καταστροφή των μικρομεσαίων στρωμάτων, την εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

Έχουν οι καιροί γυρίσματα…

22-3-2021

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το