Η υπουργός Πολιτισμού εγκαλεί τον Σύλλογο Αρχαιολόγων και την πρόεδρο του Δέσποινα Κουτσούμπα επειδή “τόλμησαν” να διαθέσουν το κτήριο του Συλλόγου για εκδήλωση του εγκλήματος στην Πύλο. Η Δέσποινα Κουτσούμπα έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο fb για την επίθεση Μενδώνη (παρακάτω ολόκληρη η ανάρτηση) η οποία αντέγραψε το δημοσίευμα επίθεση από την εφημερίδα “Τα Νέα”, ενώ η Κατερίνα Μάτσα με δήλωση της εκ μέρους των Συλλογικοτήτων που οργάνωσαν την εκδήλωση, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση τους στον ΣΕΑ.

Ολόκληρη η δήλωση της:

<< Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων και το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω τάσσονται στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Διοικητικού του Συμβουλίου και του προεδρείου του, που δέχονται απαράδεκτη κι ενορχηστρωμένη επίθεση από ΜΜΕ και κυβέρνηση. Μετά από δημοσίευμα στα ΝΕΑ, υπογραφόμενο από τον κ. Γ. Παπαχρήστο, εγκαλούνται από την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, να απαντήσουν «εντός 2 ημερών» γιατί παραχώρησαν τον κήπο του κτηρίου του ΣΕΑ για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στις 18 Ιουλίου 2023 με θέμα το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες πνίγηκαν.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από έξι συλλογικότητες – το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω, την κατάληψη στέγης προσφύγων Νοταρά, τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Εξαρχείων και την συλλογικότητα «Αντισώματα». Υποστηρίχθηκε από διασώστες, δικηγόρους, καλλιτέχνες, που πήραν τον λόγο και από εκατοντάδες κόσμου που παρευρέθηκαν.

Η τραγωδία της Πύλου, το πιο πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων στη Μεσόγειο, όπως το έχουν χαρακτηρίσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει προκαλέσει σάλο διεθνώς, μαζί και στους κόλπους της Ε.Ε. και των θεσμών της και ζητείται επίμονα η πλήρης διερεύνηση του ρόλου και των ευθυνών των αρμοδίων ελληνικών κρατικών αρχών.

Η εκδήλωση στον κήπο του ΣΕΑ προφανώς ενόχλησε πολλούς και προπαντός όσους θέλουν να πέσει σκοτάδι στην υπόθεση.

Ο ΣΕΑ έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού για τον σημαντικό και δραστήριο ρόλο του στον χώρο του πολιτισμού, ενάντια στην προωθούμενη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και σε καίρια ζητήματα της κοινωνικής ζωής. Σε αυτά τα πλαίσια, έχει παραχωρηθεί ο χώρος σε πολλές συλλογικότητες και φορείς και έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις με πλούσιο κοινωνικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Σε αυτά τα πλαίσια, παραχωρήθηκε ο χώρος για την επίμαχη εκδήλωση. Για να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου. Για να μη γίνει συνήθεια η απώλεια 650 ψυχών. Για να κάνουμε το συλλογικό μας πένθος για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας. Για να αντισταθούμε στο ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες και όλους τους κατατρεγμένους. Και ήταν αυτό ακριβώς το πνεύμα που έφερε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών σε αυτή την ιστορική εκδήλωση. Αυτό φαίνεται πως ενόχλησε την υπουργό και το δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστο με το συκοφαντικό του δημοσίευμα.

Ως φορείς, που δίνουμε τη μάχη της κοινωνικής αλληλεγγύης και των ανθρωπιστικών αξιών μέσα στην κοινωνία και σε όλα τα επίπεδα, δηλώνουμε ότι οι αγώνες του ΣΕΑ, με κριτήριο τον άνθρωπο ως υπέρτατη αξία, είναι και δικοί μας αγώνες.

Κάτω τα χέρια από τον ΣΕΑ!
Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!

Κατερίνα Μάτσα
Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω και μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων

Και η απάντηση της Δέσποινας Κουτσούμπα στη σελίδα της στο fb:

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ένα πανέμορφο κτήριο στο οποίο στεγάζει τα γραφεία, τη βιβλιοθήκη, τον ξενώνα και τις δράσεις του, παραχωρημένο από το ΥΠΠΟ από το 1982. Το διαχειρίζεται με τα έσοδα από τις εισφορές των μελών του και τα λοιπά έσοδα που προβλέπει το καταστατικό του Συλλόγου. Δεν πρόκειται για κάποιο «προνόμιο» του Συλλόγου, καθώς αντίστοιχο κτίριο έχει παραχωρηθεί στην Ομοσπονδία ΠΟΕ ΥΠΠΟ, στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, στο Ίδρυμα Σαμαρά, στο Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου, στο Ίδρυμα Μητσοτάκη, στο Ίδρυμα Φλογαίτη κλπ.

Ο Σύλλογος πήρε την απόφαση να ανοίξει το κτήριο αυτό στο κοινό, καθώς πρόκειται για ένα δημόσιο κτήριο, και να το χρησιμοποιεί τόσο για να προβάλλει αρχαιολογικά και επιστημονικά θέματα, αλλά να προσφέρει πολιτισμό σε όλους (όπως το δωρεάν σινεμά που κάναμε με εθελοντισμό για 4 ολόκληρα καλοκαίρια), να μετέχει ισότιμα στην ζωή της πόλης. Ειδικά από το 2011 ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις στον κήπο του ΣΕΑ, στις οποίες έχουν μετάσχει χιλιάδες άνθρωποι. Ξαφνικά η Υπουργός αποφάσισε να μας καλέσει περίπου σε.. απολογία για την εκδήλωση με τίτλο “Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου”, γιατί λέει δεν έχουμε πάρει άδεια απο το ΥΠΠΟ!

-Δεν γνωρίζει η Υπουργός Πολιτισμού ότι πραγματοποιούνται συνεχώς εκδηλώσεις στο κτίριο; Δεν έμαθε ότι έχει παραστεί σε εγκαίνια έκθεσης τέχνης ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Τασούλας; Δεν έλαβε πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου της Ρ. Γεωργακοπούλου, το οποίο παρουσίαζε ο Ε. Βενιζέλος; Δεν έχει μάθει ότι στο κτήριο αυτό διοργανώνει εκδηλώσεις ο Δήμος Αθηναίων; Ότι έχουν πραγματοποιηθεί φεστιβάλ τα οποία επιχορηγούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού; Για όλα αυτά τόσα χρόνια δεν ζήτησε «εξηγήσεις», αλλά ενοχλήθηκε ειδικά από την εκδήλωση για το έγκλημα στην Πύλο;

-Δεν γνωρίζει η Υπουργός ότι το κτίριο του ΣΕΑ, δεν είναι αρχαίο μνημείο; Δεν είναι το Ηρώδειο που πρόσφατα επίσης απασχόλησε την επικαιρότητα για εκδήλωση που ήταν προβολή εμπορικών προϊόντων! Δεν είναι το κορυφαίο μνημείο της UNESCO, η Ακρόπολη, που παραχωρήθηκε να φωτογράφιση μόδας! Όλα αυτά με την στήριξη της Υπουργού και την θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ που έχει διορίσει η Υπουργός. Δεν είναι ούτε το Ζάππειο Μέγαρο, που πρόσφατα επίσης απασχόλησε την επικαιρότητα για την μετατροπή του σε χώρο συνεστίασης και χορού. Άραγε απέστειλε ανάλογη επιστολή και για το θέμα αυτό ή μόνο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε την τιμητική του;

-Δεν γνωρίζει η Υπουργός ότι δεν απαιτείται άδεια του Συμβουλίου για εκδηλώσεις που γίνονται μέσα σε ακίνητα που αποτελούν νεότερα ή σύγχρονα μνημεία, ακόμη και αυτά του ΥΠΠΟΑ; Αν έχει σκοπό να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο γραφειοκρατικής λειτουργίας όπου όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται σε νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας θα περνάνε από την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, καλό θα ήταν να ενημερωθούν όλοι οι κάτοχοι ή οι χρήστες νεοκλασικών εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας.

-Δεν γνωρίζει η Υπουργός ότι το ναυάγιο της Πύλου που οδήγησε στην απώλεια εκατοντάδων ψυχών και στην κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους στην χώρα μας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διερεύνηση από την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από δημοσιογράφους, σε σχέση με το αν η χώρα μας εκπλήρωσε ή όχι τις υποχρεώσεις της απέναντι σε ανθρώπους που βρέθηκαν σε κίνδυνο στη θάλασσα;

-Δεν γνωρίζει η Υπουργός ότι οι εσωτερικές διαδικασίες του Συλλόγου (αποφάσεις ΔΣ, αποφάσεις Επιτροπών του Συλλόγου που έχουν συσταθεί με βάση το καταστατικό), δεν κοινοποιούνται στον εκάστοτε εργοδότη –εν προκειμένω το Υπουργείο Πολιτισμού- αλλά αφορούν μόνο τα μέλη του Συλλόγου; Δεν γνωρίζει ότι δεν δικαιούται να ζητά την «παροχή εξηγήσεων εντός 2 ημερών» για ζητήματα συνδικαλιστικής δράσης;

-Δεν γνωρίζει η Υπουργός ότι τα έξοδα του κτιρίου (λειτουργία, συντήρηση) βαρύνουν αποκλειστικά τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος δεν παίρνει κρατική χρηματοδότηση –σε αντίθεση πχ με τους «εκλεκτούς» της ΠΟΕ ΥΠΠΟ των οποίων η κ. Λ. Μενδώνη πληρώνει από το δημόσιο λογιστικό ακόμη και τα έξοδα των συνεδρίων τους;

Επειδή δεν μπορούμε να χρεώσουμε στην Υπουργό ασύγγνωστη άγνοια για όλα τα παραπάνω, αναγκαστικά θα πρέπει να διαβάσουμε πίσω από τις γραμμές της επιστολής. Είναι προφανές ότι το κτίριο του ΣΕΑ αποτελεί μια «παραφωνία» για την εμπορευματική χρήση των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ που είναι στα σκαριά. Είναι προφανές ότι τα «δημοσιεύματα» που ενεργοποίησαν την Υπουργό (για να είμαστε ακριβείς: το εξής ένα, το σχόλιο του Παπαχρήστου στα ΝΕΑ. Του ίδιου δημοσιογράφου που συντόνισε την παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Παναγιωταρέα, της επικοινωνιακής συμβούλου της Υπουργού) γράφτηκαν κατά παραγγελία, καθώς εδώ και πολύ καιρό έχει φανεί ότι υπάρχει πρόθεση να αρθεί η παραχώρηση του κτιρίου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, ώστε να δοθεί για κάποια εμπορευματική χρήση ή σε κάποιο ακόμη Ίδρυμα «ημετέρων», που θα το έχει ερμητικά κλειστό για την «πλέμπα».

Το κτίριο αυτό είναι ένα δημόσιο κτίριο. Ο Σύλλογος επιλέγει να το χρησιμοποιεί για δημόσιους σκοπούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς και θα συνεχίσει να το κάνει, στο πλαίσιο των σκοπών που ορίζει το καταστατικό του. Θα συνεχίσει επίσης να κινείται θεσμικά, συνομιλώντας με τις Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τα ακίνητα του ΥΠΠΟ. Αν η Υπουργός θέλει να συνομιλήσει με τον ΣΕΑ με οποιονδήποτε θεσμικό τρόπο, θα μπορούσε να απαντήσει στην επιστολή που της εστάλη θεσμικά από το ΔΣ του ΣΕΑ, με την οποία την συγχαίραμε για την ανάληψη των καθηκόντων της και της ζητούσαμε συνάντηση για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία –ως οφείλαμε να κάνουμε θεσμικά.

Γιατί, αν και η Υπουργός ισχυρίζεται στους κύκλους της ότι ο Σύλλογος την «στοχοποιεί» προσωπικά, η αλήθεια είναι η ανάποδη: η Υπουργός Λ. Μενδώνη έχει στοχοποιήσει προσωπικά ένα ένα τα μέλη του Προεδρείου και προσπαθεί να τους κάνει τη ζωή μαύρη σε όποιο επίπεδο μπορεί: από το να περάσει εμένα πειθαρχικό ή να με βγάλει από έργα που χειριζόμουν (γιατί πώς αλλιώς θα διαδίδουν παντού τα χαλκεία της ότι εγώ δεν δουλεύω και μόνο κάνω συνδικαλισμό, όπως και διαδίδουν αλλά πραγματικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου η γνώμη τους!), μέχρι το να καθαιρέσει άλλο μέλος ΔΣ από τα καθήκοντα Τμηματάρχη, μόνο και μόνο για να της κοπεί ο μισθός, ενώ ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του Τμηματάρχη καθώς δεν αντικαταστάθηκε καν.

Και βέβαια τώρα, ήρθε αυτή η επιστολή της Υπουργού, υπό τύπον “κλήσης σε παροχή εξηγήσεων”, που αποστέλλεται σε μένα προσωπικά (!!) με κοινοποίηση στα άλλα μέλη του ΔΣ.

Μέσα στη στοχοποίηση του Προεδρείου του ΣΕΑ είναι και η εμμονική άρνηση της Υπουργού να δει τον Σύλλογο, ως οφείλει θεσμικά, από το 2020 ως σήμερα. Φτάσαμε στο σημείο πέρσι να έχουμε στείλει επιστολή σε Βορίδη και Μενδώνη, να μας απαντήσει ο Βορίδης (από το Υπουργείο Εσωτερικών!) για το θέμα μας και η Υπουργός Πολιτισμού τίποτα! Μιας και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευαίσθητη με την τήρηση των νόμων, η Υπουργός Πολιτισμού θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος -ακόμη και μετά τις αντισυνδικαλιστικές αλλαγές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη- ορίζει ακόμη ότι: «Ο εργοδότης ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του έχει την υποχρέωση να συναντάται με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων μετά από αίτησή τους τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και να μεριμνά για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζομένους ή την οργάνωσή τους». Για να δούμε λοιπόν…

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το