Ένα κατάμεστο ΣΗΜΑ, υποδέχτηκε στις 13 Απριλίου την εξαιρετική εκδήλωση ενάντια στο κατάπτυστο νομοσχέδιο Βαρτζόπουλου που έρχεται να διαλύσει την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση

γράφει η Αθηνά Καρατζογιάννη

φωτογραφίες από τη Γεωργία Μυλωνάκη

Την εκδήλωση άνοιξε ο ψυχολόγος Βαγγέλης Σαλαπάτας, μιλώντας για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους, σε παιδεία, μεταφορές, υγεία και κάθε κρίσιμο πεδίο από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. και όχι μόνο. Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο το κοινωνικό κράτος, τόνισε, και συντελείται ξεχαρβάλωμα με τη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, την υποστελέχωση και την εγκατάλειψη του δημοσίου.

Η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Έργου 18 ΑΝΩ, παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ανέφερε ότι παρά τον πομπώδη τίτλο, πως το νομοσχέδιο γίνεται για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, στην πραγματικότητα έχουμε επίθεση της κυβέρνησης στους ψυχικά πάσχοντες και τα εξαρτημένα άτομα. Τα άτομα που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο, τους αόρατους που είναι και οι πιο ευάλωτοι.

Ανέφερε τρεις λόγους που το νομοσχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση:

– Η νεοφιλελεύθερη πολιτική μειώνει τις κρατικές δαπάνες για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, αφού το κόστος αυτό μετακυλίεται στην ατομική ευθύνη.

– Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου, από την υπερσυνταγογράφηση και τα υποκατάστατα.

– Και επίσης, η βιοπολιτική προωθεί την καταστολή των πιο ανήσυχων κοινωνικών στοιχείων, επειδή τα πιο ευάλωτα άτομα είναι και τα πιο ανήσυχα. Η κα Μάτσα είπε επίσης πως η βιοεξουσία που θέλει να ελέγχει τη ζωή μας, θέλει τους ανθρώπους να είναι παρατημένοι από αγώνες και να παίρνουν ουσίες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο σκέλη. Δημιουργείται ένας φορέας για την ψυχική υγεία που ονομάζεται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών για την Ψυχική Υγεία και εντάσσονται σε αυτόν όλοι οι φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί. Στις δε εξαρτήσεις όλες οι δομές,18ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, κ.ά. ομογενοποιούνται, με αποτέλεσμα να χάνεται η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας των προγραμμάτων. Ο εξαρτημένος δεν θα μπορεί να επιλεγεί ποιο πρόγραμμα του ταιριάζει, θα υπάρχει επιτροπή από επιστήμονες που θα βλέπει ηλεκτρονικά που υπάρχει κενή θέση και θα κατευθύνει τον εξαρτημένο.

Τόνισε πως η εξάρτηση δεν είναι νόσος, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, είναι μια κοινωνική παθολογία σε μια εποχή παρακμής και κρίσης που αφορά τον πολιτισμό, την οικογένεια και το ίδιο το άτομο που γίνεται ευάλωτο και έχει πιέσεις εσωτερικές και εξωτερικές. Ζούμε σε μια εποχή που αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές, οι εξαρτήσεις, ο τζόγος, το αλκοόλ, το ίντερνετ. Μια έρευνα του 2023 έδειξε πως ένας στους έξι έχει μια μορφή ψυχικής διαταραχής. Ο εξαρτημένος είπε η κα Μάτσα έχει αποκλειστική σχέση με τις ουσίες. Είναι καταναγκασμός η εξάρτηση, δεν είναι ελευθερία. Υπάρχουν λόγοι για τις εξαρτήσεις. Οι ευάλωτοι ζουν σε ένα περιβάλλον βίας, έντονων συγκρούσεων και ταυτόχρονα μεγάλων στερήσεων, φτώχειας, εξαθλίωσης και ατομικισμού. Αισθάνονται ανασφάλεια, φόβο, μοναξιά και προσπαθούν να ξεφύγουν μέσα από τις ουσίες.

Για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση και την κοινοτική ψυχιατρική η κα Μάτσα είπε πως ποτέ δεν έγιναν στην Ελλάδα. Μπορεί να έκλεισαν κάποια ψυχιατρεία, αλλά ούτε πρωτοβάθμια περίθαλψη έγινε, ούτε δομές μέσα στην κοινότητα, δίπλα στην οικογένεια με επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση. Μόνο κάποιες στεγαστικές δομές. Οι ακούσιες νοσηλείες αγγίζουν το 65% και η κύρια αντιμετώπιση στα ψυχιατρεία σήμερα είναι η καταστολή με μηχανικές καθηλώσεις και το φάρμακο. Το Δαφνί και το ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης εξετάζουν το χρόνο το καθένα γύρω στους 4.500 ασθενείς και γίνονται περίπου 2.500 εισαγωγές. Όταν κλείσουν, όσοι χρειαστούν νοσηλεία θα απευθυνθούν στις ιδιωτικές κλινικές. Αυτά προβλέπονται με το νέο νομοσχέδιο, καταδικάζει όσους δεν έχουν χρήματα. Οι δομές θα συγχωνευτούν και το προσωπικό θα απολυθεί.

Η κα Μάτσα επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που έχει η θεραπευτική συνέχεια. Το αποτέλεσμα το θεραπευτικό εξαρτάται από τη θεραπευτική σχέση και πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη θεραπεία με δομές που κινούνται στην ίδια φιλοσοφία, χωρίς να αλλάζεις θεραπευτή. Η ‘’πλοήγηση’’ που προβλέπει το ν/σ στέλνει τον ασθενή όπου υπάρχει κρεβάτι και κατά συνέπεια καταργεί και υπονομεύει το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στις παρεμβάσεις που έγιναν, ένας απεξαρτημένος του 18 Άνω είπε πόσο εμπιστοσύνη και σεβασμό απέκτησε για τον εαυτό του και τους άλλους από το πρόγραμμα. Εμείς, είπε, το προλάβαμε, τί θα γίνουν αυτοί που θα έρθουν μετά; Ένας άλλος απεξαρτημένος είπε πως αντί η κυβέρνηση να πολεμήσει την εξάρτηση, πολεμάει εμάς. Στη ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε, παρεμβάσεις και ερωτήσεις έκαναν και μέλη της Αυτοεκπροσώπησης.

Η εκδήλωση στο ΣΗΜΑ ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να είμαστε όλοι στις επάλξεις ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μην εφαρμοστεί και να μην καταλυθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης.

πηγή: https://www.facebook.com/AUTOEKPROSOPISI/

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το