ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)

Ενημερωτικό σημείωμα για τα αναδρομικά πρόστιμα

  1. Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ είχε καταγγείλει από τις αρχές του 2020 την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για τα πρόστιμα που επέβαλαν σε 71.000 συνταξιούχους για αναδρομικά των ετών 2010, 2011 και 2012 που εισέπραξαν καθυστερημένα οι συνταξιούχοι το 2013 και έπρεπε να τα δηλώσουν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014.
  2. Οι συνταξιούχοι τιμωρήθηκαν για τις συντάξεις που έλαβαν με καθυστέρηση 2-3 ετών, ενώ τους είχε παρακρατηθεί ο προβλεπόμενος φόρος. Την ευθύνη είχε αποκλειστικά η Πολιτεία, γιατί τα συνταξιοδοτικά Ταμεία δεν είχαν αποστείλει αναλυτικά ενημερωτικά σημειώματα για τα αναδρομικά που είχαν λάβει. Η Π.Ε.Σ.ΕΚ είχε, μάλιστα, καταγγείλει την παράλειψη αυτή των Ταμείων και εισέπραξε την απάντηση από τον τότε Διοικητή του ΕΤΕΑ ( 2016) ότι το ταμείο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να επωμισθεί τα ταχυδρομικά έξοδα(!).
  3. Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ είχε καταγγείλει επίσης την ΑΑΔΕ , γιατί έδωσε εντολή να καταλογίσουν τα πρόστιμα με ημερομηνία μέχρι 30.12.2019, για να μην επέλθει παραγραφή λόγω παρέλευσης 5ετίας, ενώ ήταν γνωστό ότι «η κοινοποίηση φύλλου Ελέγχου δεν μπορεί να γίνει μετά την πάροδο πενταετίας από το τέλος του έτους μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την επίδοση της δήλωσης». Γι’ αυτό είχαμε καλέσει τους συναδέλφους να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή, γιατί οι βεβαιώσεις των προστίμων είχαν ταχυδρομηθεί στις αρχές του 2020, δηλ. μετά την παρέλευση της 5ετίας και να μην πληρώσουν τα πρόστιμα μέχρι να κριθεί η υπόθεση από τα δικαστήρια και να δοθεί απάντηση από την ΑΑΔΕ για τις ενδικοφανείς προσφυγές. Η ΑΑΔΕ υποστήριζε ότι  δεν υφίστατο θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος καταλογισμού των προστίμων και όχι της κοινοποίησής τουςΣημειωτέον ότι η 5ετία για την παραγραφή ίσχυσε για τα πρόστιμα της λίστας Λαγκάρντ και το Δημόσιο υποχρεώθηκε να επιστρέψει πρόστιμα 300.000.000 ευρώ, αλλά για την ΑΑΔΕ δεν ισχύει για τους συνταξιούχους (!) που και τους έχει παρακρατηθεί ο φόρος και δεν έχουν καμία ευθύνη για την καθυστερημένη έκδοση των συντάξεών τους.
  4. Επειδή τα Διοικητικά Εφετεία είχαν διαγράψει πρόστιμα λόγω παρέλευσης 5ετίας, η ΑΑΔΕ προσέφυγε στο ΣΤΕ, αλλά το ΣΤΕ με τις αποφάσεις 616,617 και 618/2021 έκρινε ότι «η προβλεπόμενη προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων είναι ανίσχυρη ως  αντίθετη “στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου”. Και κατά συνέπεια, η σχετική διάταξη είναι “μη εφαρμοστέα”.
  5. Μετά την εξέλιξη αυτή, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ καλούνται να ακυρώσουν τα πρόστιμα και να δώσουν εντολή να επιστραφούν τα πρόστιμα στους συναδέλφους συνταξιούχους που τυχόν έχουν καταβάλει.

Για το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ

Ο πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Τάσος Σταυρόπουλος Γιώργος Τριβιζάκης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το