Αν ψάχνετε να βρείτε έναν ορισμό του μισανθρωπισμού, συμπυκνωμένο σε δυο τρία λεπτά, μπορείτε απλώς να ακούσετε όσα είπε ο Άρης Πορτοσάλτε για τον Ζακ Κωστόπουλο στο βίντεο που παρουσιάζουμε παρακάτω.

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα fake news του Άρη Πορτοσάλτε που σχολίασε σε ραδιοφωνική εκπομπή ανήμερα της έναρξης της εκδίκασης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Η σημερινή τοποθέτηση του Άρη Πορτοσάλτε δείχνει ότι ένας νέος άνθρωπος που πέθανε λιντσαρισμένος στο κέντρο της Αθήνας έχει μικρή σημασία. Αυτό που τον νοιάζει είναι η δαιμονοποίηση, η εμπέδωση του “ναι μεν, αλλά”, η σχετικοποίηση του απόλυτου.

Μεταξύ άλλων, ο γνωστός δημοσιογράφος αποκαλεί τον Ζακ Κωστόπουλο ως έναν «τοξικοαυτό που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο να ληστέψει».

Αλήθεια τί εννοούσε με το «τοξικοαυτός», όταν αναφερόταν στην εκπομπή του στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου; Δεν γνωρίζει ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις του Ζακ βγήκαν καθαρές; (Παραπέμπω (και) σε δημοσίευμα του site του skai)

Ο Πορτοσάλτε δηλαδή επανέλαβε τις ψευδείς ειδήσεις περί τοξικοεξαρτημένου ατόμου που είχαν επιστρατευτεί για την κάλυψη της υπόθεσης από πληθώρα ΜΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΚΑΪ είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 50.000 ευρώ από το ΕΣΡ για διατάξεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την «υποχρέωση ακριβούς παρουσίασης γεγονότων». 

Η υπόθεση, άλλωστε, του Ζακ Κωστόπουλου εξέθεσε ως γνωστόν πολλές φορές ορισμένα ΜΜΕ, καθώς τα στοιχεία που παρατέθηκαν καταρρίπτουν πανηγυρικά το αφήγημα του παραβατικού, επικίνδυνου και οπλισμένου ληστή που είχε «φιλοτεχνηθεί» από σημαντική μερίδα του Τύπου.

Ενδεικτικά, η σχετική είδηση του ΣΚΑΪ: Για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει, ο Α. Πορτοσάλτε, παρά τα δεκάδες δημοσιεύματα και αδιάσειστα στοιχεία που αναγνωρίζουν οι αρχές, επιμένει στα fake news που εγκαταλείφθηκαν από τα ΜΜΕ και «κοσμεί» μόνο ακροδεξιά account του Twitter και blogspots. 

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο δημοσιογράφος αναφέρει πως «μπήκε κάποιος να κάνει διάρρηξη, θα ΄ρθει η αστυνομία να τον συλλάβει». Ξεχνάει, βέβαια, να αναφέρει πως στην υπόθεση Κωστόπουλου η αστυνομία «ήρθε για να τον συλλάβει», αλλά ταυτόχρονα του έδωσε τα τελειωτικά χτυπήματα, για να επέλθει ο θάνατος. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα, οι αστυνομικοί «έπληξαν τον θανόντα με κλωτσιά, με παρατεταμένο πάτημα του χεριού, με πάτημα στο πόδι του, προκαλώντας του σωματική βλάβη η οποία ήταν αυξημένη λόγω της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει». Ως εκ τούτου, «προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά, προκλήθηκαν ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου οι οποίες συνδέονται αιτιωδώς με τα ανωτέρω τραύματα και οδήγησαν στο θάνατο του ανωτέρω».

Ως προς την απόπειρα διάρρηξης που επικαλείται ο δημοσιογράφος, είναι γνωστό πως δεν βρέθηκαν πάνω του κλοπιμαία, ενώ οι πάγκοι με τα κοσμήματα και την ταμειακή μηχανή δεν είχαν πειραχτεί.

Η «τοξικοδημοσιογραφία» (κατά το «τοξικοαυτός» που απαξιωτικά χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος) στα καλύτερά της…

https://twitter.com/i/status/1318810771447492609

Η τοποθέτηση του Πορτοσάλτε:

«Γιατί θα έχουμε σήμερα συγκεντρώσεις και πορείες; Γιατί αρχίζει μια δεύτερη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου -sic. Αυτού του ανθρώπου που μπήκε να ληστέψει και δεν… συνελήφθη, όπως και έπρεπε -μεταξύ μας. Έπεσε εκεί μια… ένας κόσμος εκεί πάνω και έγιναν πράγματα που δε θα έπρεπε να συμβούν, για να είμαστε καθαροί. Όποιος μπαίνει σε ένα μαγαζί μέσα… γιατί αυτός αποδείχτηκε ότι είναι τοξικοαυτός, δε θα μπω στις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Έγιναν πράγματα που δεν πρέπει να γίνονται σε μια κοινωνία, σύμφωνοι; Μπήκε κάποιος να κάνει διάρρηξη, θα ‘ρθει η αστυνομία να τον συλλάβει. Αυτή είναι η δική μου γνώμη. Θα μου πεις, εσύ εφάρμοσέ το στο σπίτι σου. Δεν μπαίνω στη κουβέντα, γιατί η μια κουβέντα θα φέρει την άλλη, δεν έχει κανένα νόημα. Το ζήτημα είναι ότι γίνεται μια δεύτερη δίκη που κινητοποιεί πάλι ομάδες της κοινωνίας μας».

Ο Πορτοσάλτε βεβαίως δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, δεν τον απασχολεί ότι τον Ζακ τον σκότωσε ο μαγαζάτορας και ο φίλος του με την ανοχή και τη σύμπραξη και αστυνομικών, καθώς αυτά μάλλον του φαίνονται λεπτομέρειες. Η μόνη φράση είναι ότι “έγιναν πράγματα που δεν έπρεπε να συμβούν”, αλλά ακόμα και αυτό αναφέρεται μάλλον στη “ληστεία” και όχι στη δολοφονία του Ζακ. Ενώ το βασικό που φαίνεται να τον στενοχωρεί είναι ότι έχουμε πάλι συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις -για τον τοξικοτέτοιο διαρρήκτη…

Σωστά λοιπόν κάποιοι μιλάνε για δύο δολοφονίες του Ζακ, με τη δεύτερη να είναι η «προσπάθεια δολοφονίας της μνήμης του από όλους εκείνους που μίλησαν για “ληστή” και “πρεζάκι”

Η αντίδραση της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου:

η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, μέσω των δικηγόρων της. Κι έβγαλε ανακοίνωση:

«Με ιδιαίτερη δυσφορία και ανησυχία διαπιστώσαμε ότι σήμερα το πρωί, μια ώρα πριν την έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ακούστηκαν ψευδή και ανακριβή γεγονότα και ιδιαίτερα προσβλητικές κρίσεις για τον θανόντα από τον κ. Πορτοσάλτε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

»Ο εν λόγω δημοσιογράφος μετατρέποντας το θύμα ενός άγριου λιντσαρίσματος σε θύτη, και μετατρεπόμενος ο ίδιος σε ραδιο-δικαστή, απέκρυψε τα -αναμφισβήτητα ακόμα και από την υπεράσπιση- ιατρικά πορίσματα, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις ενώ διαστρέβλωσε πλήρως τις αποφάνσεις του παραπεμπτικού βουλεύματος, με το οποίο οι κατηγορούμενοι δικάζονται.

»Οι απόψεις του κ. Πορτοσάλτε χαρακτηρίζουν τον ίδιο. Η τήρηση πάντως της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η μετάδοση αληθών ειδήσεων, με ακρίβεια και αντικειμενικότητα, είναι καθήκον του και βαραίνει επίσης τόσο την ΕΣΗΕΑ και το ΕΣΡ όσο και τον ραδιοφωνικό σταθμό που του δίνει βήμα.
Το ελάχιστο το οποίο αναμένει η οικογένεια από τον ίδιο είναι να ανασκευάσει και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και από τους ελεγκτικούς φορείς να πράξουν τα δέοντα και νόμιμα.»

Εμείς λέμε: Θα ανασκευάσει άραγε και θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο Αρης Πορτοσάλτε; Οχι για τον εμετό του που τον ονομάζει άποψη του αλλά για τα fake news που διέδωσε;

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το