To σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τον περιορισμό των διαδηλωσεων με το επιχείρημα τη «διαχείριση της κυκλοφορίας», με 50% μεγαλύτερη παρουσία αστυνομικών αλλά και κάμερες καταγραφής στις στολές ομάδων της Αστυνομίας, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του «Βήματος» αναφερόμενο σε συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Το 70%-80% των προβλημάτων προκαλούνταν λόγω των άστοχων ενεργειών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.  που απέκλειαν για ώρες οικοδομικά τετράγωνα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα η χρήση καμερών προβλέπεται με το επιχείρημα της «καταγραφής επεισοδίων», όχι μόνο από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, όπως ήταν ήδη γνωστό, αλλά κι από τουλάχιστον 50-70 αστυνομικούς των μοτοσικλετιστών της ομάδας «Δράση», καθώς επίσης και των ομάδων ΟΠΚΕ που θα έχουν σύστημα καταγραφής εικόνας στις στολές τους. Συνολικά υπολογίζεται ότι σε μία διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να υπάρχουν καταγραφές από περίπου 100 κάμερες.

Όσον αφορά επίσης της χρήση καμερών, προβλέπεται ότι αυτή θα είναι εκτεταμένη, ενώ οι αστυνομικοί που θα τις χρησιμοποιούν θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση. Σε περίπτωση περιστατικών αστυνομικής βίας, προβλέπεται ότι το υλικό θα δίνεται μόνο μέσω της δικαστικής οδού.

Το σχέδιο βασίζεται επίσης στην επικοινωνία των αστυνομικών με τον «οργανωτή» της κινητοποίησης και το πώς «πορείες με μικρή συμμετοχή θα κινούνται σε μία ή δύο λωρίδες στο κέντρο της Αθήνας όπου θα τοποθετούνται κώνοι και πώς θα γίνεται η συνοδεία από ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις».

Εντύπωση προκαλεί η παραδοχή, μετά από την ψήφιση του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων, ότι «το 70%-80% των προβλημάτων προκαλούνταν λόγω των άστοχων ενεργειών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.  που απέκλειαν για ώρες οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς ουσιαστικό λόγο και με διαφορές χρονικής φάσης, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν εντολές, μέσω και του επιχειρησιακού κέντρου της ΕΛ.ΑΣ., για «ευελιξία» και ενέργειες ώστε οι δρόμοι να ανοίγουν σε άμεση αντιστοιχία με την κίνηση των συγκεντρωμένων πολιτών.»

πηγή: The Press Project

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το