Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν τις εκκρεμότητες στην έκδοση των συντάξεων. Για μεν τις κύριες συντάξεις οι εκκρεμείς ανέρχονται σε 165.000, για δε τις επικουρικές σε 88.000.

Ταυτοχρόνως, εκκρεμούν από την περίοδο 2012-2016 αποφάσεις για τη διαδοχική ασφάλιση που είχαν 7.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και των οποίων τα ποσά έχουν υπολογιστεί με μικρότερο ασφαλιστικό βίο.

Παράλληλα ο λεγόμενος ψηφιακός e-ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμη αλλάξει το λογισμικό, ώστε να εφαρμόζονται τα νέα, αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ για τον ίδιο λόγο παραμένει στο 60% η περικοπή της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, παρότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος για μείωσή της στο 30%.

Έτσι, καταθέτεις τα δικαιολογητικά σου για σύνταξη στον e-EΦΚA με βάση τον νόμο Βρούτση που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες και αναμένεις, αν μη τι άλλο, ότι θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. Αλλά αντί για τις διατάξεις του νόμου Βρούτση, ο οποίος υποτίθεται ότι ήλθε για να θεραπεύσει τις ατέλειες και τα λάθη του προηγούμενου ασφαλιστικού νόμου, διαπιστώνεται ότι ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται όχι με βάση τις νέες διατάξεις αλλά με τις παλιές… του νόμου Κατρούγκαλου.

Αρα, όσοι καταθέτουν αιτήσεις από Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον φορέα, είτε για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης είτε για να γνωστοποιήσουν ότι παράλληλα με τη σύνταξή τους εργάζονται και άρα πρέπει να τύχουν της μείωσης του 30% στο συντάξιμο ποσό, όπως επιβάλει ο νόμος (και στην κύρια και στην επικουρική), με έκπληξη διαπιστώνουν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Το ποσό της σύνταξης θα είναι πολύ μικρότερο και οι περικοπές στο συντάξιμο ποσό διπλάσιες, εφόσον υπάρχει παράλληλη απασχόληση.

Με λίγα λόγια:

Παρ’ ότι ο νόμος Βρούτση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 26/2/2020, σχεδόν τρεις μήνες μετά δεν εφαρμόζεται για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αιτήσεις ως προς τις εξής δυο βασικές του διατάξεις:

■ Τη διάταξη για τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις. Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων (έως 11,8%) θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

■ Τη διάταξη για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που εργάζονται. Ο νόμος Βρούτση ορίζει ότι για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 30% (αντί 60% που ίσχυε), για όσο χρόνο απασχολούνται.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το