Θεαματική, αναγκαστική αν και αθόρυβη στροφή στη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος πραγματοποιεί η ΔΕΗ υπό υπό την πίεση της ιλιγγιώδους αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο μείγμα παραγωγής ρεύματος η λιγνιτική παραγωγή έχει αυξηθεί στο 19,83%, από 7% κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα, το φυσικό αέριο έχει περιοριστεί στο 47%, από 55% κατά μέσο όρο, οι ανανεώσιμες πηγές συμβάλλουν στο 21% του παραγόμενου ρεύματος και τα υδροηλεκτρικά στο 3%. Στο 3,55% είναι το εισαγόμενο ρεύμα και στο 4,5% το ρεύμα από τη διασύνδεση της Κρήτης. Φαίνεται πάντως ότι η αυξανόμενη χρήση του λιγνίτη έχει κάποια επίδραση στη χονδρική ρεύματος, που σήμερα έπεσε στα 279 η μεγαβατώρα, από 344 ευρώ χθες.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την προηγούμενη εβδομάδα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα ο λιγνίτης από τις χώρες της ΕΕ ως εναλλακτική στο ρωσικό αέριο. «Δεν υπάρχει κανένα ταμπού σ’ αυτή την έκτακτη κατάσταση», είχε πει ο Τίμερμανς.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το