Την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα κράτησης των μεταναστών και τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο ήρθε να επιβεβαιώσει η έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που βασίζεται σε επίσκεψή της τον Μάρτιο σε χώρους κράτησης, αλλά και σε πλήθος πληροφοριών από Έβρο και Αιγαίο.
Καταρχάς μόνο από τον τίτλο που φέρει μια τέτοια επιτροπή που έρχεται να διεξάγει έρευνα στη χώρα μας για την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, γίνονται κατανοητές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα κράτησής τους, αλλά και τι αντιμετώπιζαν όσοι επιχειρούσαν να εισέλθουν στη χώρα μας, θέλοντας να ξεφύγουν από τη φρίκη της εξαθλίωσης και του πολέμου που κυριαρχούσε στις δικές τους χώρες.

Στην έκθεση αυτή γίνεται λόγος για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των προσφύγων και συνολικά περιγράφεται ένα πλαίσιο συχνής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η έκθεση λίγο πολύ αναφέρει ότι οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιεί το λιμενικό και η κυβέρνηση στο Αιγαίο, όσο κι αν τις αρνείται πεισματικά από τα πιο επίσημα χείλη, τείνουν να εξελιχθούν σε καθημερινό φαινόμενο. Η έκθεση της συγκεκριμένης επιτροπής επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης.

Η ίδια η έκθεση της συγκεκριμένης επιτροπής πάντως, μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν από τη μία η κυβέρνηση εφαρμόζει με τον πιο άγριο τρόπο την ακροδεξιά πολιτική της πάνω στους ξεριζωμένους, από την άλλη η ΕΕ, που τώρα δήθεν ανακάλυψε την Αμερική, έρχεται να παρουσιαστεί ως τιμητής και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που με την πολιτική τους σπέρνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε ολόκληρες χώρες. Μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξαπολύουν ισοπεδώνουν χώρες και πνίγουν ολόκληρους λαούς στο αίμα και το θάνατο. Και όσοι επιχειρήσουν να ξεφύγουν από την ιμπεριαλιστική θηριωδία και πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς έρχονται, στην καλύτερη περίπτωση, αντιμέτωποι με μια Ευρώπη – φυλακή, με απελάσεις και με παράνομες επαναπροωθήσεις και με το όνειδος των κέντρων κράτησης – στρατοπέδων συγκέντρωσης, ενώ στη χειρότερη πνίγονται στα νερά της Μεσογείου, όπως τόσοι και τόσοι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες.

Αν σήμερα μια επιτροπή της ΕΕ αναγκάζεται να ψελλίσει δύο κουβέντες για τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, αυτό γίνεται γιατί η ασύδοτη – ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ εκθέτει και αποκαλύπτει την αντιπροσφυγική πολιτική της ίδιας της ΕΕ, η οποία επιχειρεί να ξεπλύνει τα δικά της εγκλήματα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, μεταθέτοντας τις ευθύνες της και επιχειρώντας να εμφανιστεί αυτή ως υπέρμαχος τάχα των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το