Περισσότεροι από 700 πρόσφυγες παραμένουν στον χώρο έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, για δεύτερη ημέρα, ελπίζοντας να καταφέρουν να κινηθούν προς την Ειδομένη.

Στον χώρο έχουν συρρεύσει πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μετά την ψευδή είδηση που κυκλοφόρησε περί ανοίγματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Προσπαθώντας κάποιοι να ζεσταθούν  έχουν ανάψει φωτιές με κλαδιά, γυψοσανίδες, χαρτόνια και οτιδήποτε άλλο βρήκαν στην περιοχή. Αν και μερικοί έχουν στήσει σκηνές, άλλοι θα διανυχτερεύσουν για δεύτερο βράδυ έξω. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονται και πολλά μικρά παιδιά. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε παρακείμενο σημείο που έχει μετατραπεί σε χωματερή, ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να επέμβει άμεσα η πυροσβεστική που παραμένει με οχήματα στην περιοχή.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις αρμοδίων να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ελάχιστοι από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, δέχθηκαν να μεταφερθούν πίσω, στους χώρους φιλοξενίας τους, με ναυλωμένα λεωφορεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις για να μην επιτρέψει στους πρόσφυγες και μετανάστες να απομακρυνθούν από την περιοχή. Το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων και των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Στην Αθήνα, από τον σταθμό Λαρίσης έχουν απομακρυνθεί οι πρόσφυγες που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στις αποβάθρες και τις γραμμές, διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση -μέσω της επιστράτευσης των ΜΑΤ και της ακύρωσης των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ- να ταξιδέψουν προς τη βόρεια Ελλάδα, αν και διέθεταν εισιτήρια. Λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού ανθρώπων στις γραμμές ο σιδηροδρομικός σταθμός έκλεισε ενώ ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια που είχαν ως σημείο εκκίνησης ή διέλευσης τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το βραδινό δρομολόγιο (23:55’) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη.

Μήνυμα των προσφύγων: “Όλοι έχουμε εισιτήρια”

Στο μεταξύ, πρόσφυγες που βρέθηκαν στον σταθμό Λαρίσης το πρωί της Παρασκευής αναφέρουν ότι διαθέτουν εισιτήρια, κάνοντας λόγο για ρατσιστική συμπεριφορά εκ μέρους κυβέρνησης και ΟΣΕ. Οι Κούρδοι πρόσφυγες που περίμεναν το μεσημέρι της Παρασκευής στο σταθμό Λαρίσης, συνέταξαν το παρακάτω κείμενο στο οποίο συμφώνησαν και οι Σύροι πρόσφυγες.

«Θέλουμε να σάς ενημερώσουμε ότι τα δρομολόγια των τρένων σταμάτησαν από τη διοίκηση, όχι εξαιτίας των προσφύγων που βρίσκονται στον σταθμό. Όλοι οι πρόσφυγες έχουμε τα νόμιμα δικαιολογητικά και έχουμε αγοράσει εισιτήρια για να ταξιδέψουμε στη Θεσσαλονίκη! Θέλουμε επίσης να καταγγείλουμε ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΣΕ είναι πολύ ρατσιστική. Θέλουμε να φύγουμε από τη χώρα, η οποία δεν έχει τις υποδομές να διαχειριστεί τόσους πολλούς ανθρώπους», αναφέρουν οι πρόσφυγες.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το