Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την έκθεση φωτογραφίας με το έργο του Γιάννη Μπεχράκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε πως ο Γιάννης Μπεχράκης άφησε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα συγκλονιστικές στιγμές που φέρνουν στο επίκεντρο την ανθρώπινη εμπειρία και το συναίσθημα όπως διαμορφώνονται μέσα σε ιστορικά γεγονότα.

Όχι! Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν εκείνος που βρέθηκε στη Λέσβο κι όταν είδε βάρκα να φτάνει μέσα στη σκοτεινιά, μαύρα κι άραχνα, κι απελπισμένα, όταν είδε τους πρόσφυγες να μη μπορούν να δουν τη στεριά, άφησε στην άκρη τη φωτογράφιση. Έστρεψε τους φακούς. Τα φλας έστρεψε πάνω στη βάρκα. Να φτάσουν οι κυνηγημένοι. Φως. Τους έκανε φως. Τους έδωσε φως.

Όχι. Ο Γιάννης Μπεχράκης δεν φωτογράφισε την “εμπειρία”. Δεν είναι εμπειρία η προσφυγιά. Είναι ένα τρομακτικό ταξίδι του χαμού. Ο Γιάννης Μπεχράκης φωτογράφιζε «για να μη μπορεί να πει κανείς “δεν ήξερα”», Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα τρομακτικό ταξίδι του χαμού είναι η προσφυγιά, όπως φαίνεται σε τούτη τη φωτογραφία του. Κυριάκο Μητσοτάκη. Πήγαινε στους καταυλισμούς και στα «χοτσποτ». Πήγαινε στη Μόρια να δεις την «εμπειρία», κύριε Πρωθυπουργέ.

Γιάννα Κουκά

Διαβάστε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το