Ξεκινά τον ερχόμενο μήνα η δίκη για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο του Βόλου, δύο και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό του μετά από απρόκλητη αστυνομική επίθεση που του άφησε βαρύτατες κακώσεις.

Ο 26χρονος Βασίλης απεβίωσε έναν μήνα αφού είχε πέσει θύμα άγριας κακοποίησης και βασανισμού από αστυνομικούς, όταν αυθόρμητα διαμαρτυρήθηκε για άδικες συλλήψεις διαδηλωτών κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ.

Όμως, στο εδώλιο θα βρεθούν τρεις αστυνομικοί για «επικίνδυνη σωματική βλάβη» αφού, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα e-thessalia.gr, από την δεύτερη Ένορκη Διοικητικής Εξέταση, που έγινε μετά τις ελλείψεις στην 1η ΕΔΕ και τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν προέκυψαν νέα στοιχεία και ως εκ τούτου δεν άλλαξε η δίωξη.
Επίσης, απορρίφθηκε η έγκληση που είχε υποβάλει η οικογένεια του Βασίλη κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών και αυτού που διενήργησε την 1η ΕΔΕ με το επιχείρημα ότι δεν αποδείχτηκε η τέλεση βαρύτερων πράξεων απ’ αυτές που φέρονται να διέπραξαν οι τρεις κατηγορούμενοι.

«Μέσα από τη νέα έκθεση δεν παραπέμπονται για βασανισμό οι τρεις αστυνομικοί, όπως είχε ζητήσει με μηνυτήρια αναφορά η οικογένεια, ούτε για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη» διαβάζουμε στο χθεσινό δημοσίευμα.

Κατάφωρη απόπειρα συγκάλυψης καταγγέλλει η οικογένεια

Η οικογένεια του 26χρονου είχε μηνύσει τέσσερις αστυνομικούς, τρεις από υπηρεσία της Μαγνησίας και έναν από υπηρεσία της Θεσσαλονίκης για βασανισμό.

Ο πατέρας του Γιάννης Μάγγος έχει τονίσει, σε επιστολή του μέσω της «Εφ.Συν.» προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, ότι η παραπομπή για επικίνδυνη σωματική βλάβη «αντί να τους τιμωρήσει, θα τους γλιτώσει από την πραγματική δίωξή τους για τα βασανιστήρια που τέλεσαν, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλοι αστυνομικοί που βιαιοπράγησαν εις βάρος του παιδιού μας.

»Η ποινική δίωξη είναι ελλιπής και εσφαλμένη, γιατί δεν έλαβε υπ’ όψιν της όλα τα περιστατικά» σημείωνε ο ίδιος καταγγέλλοντας κατάφωρη απόπειρα συγκάλυψης των βαρύτατων ευθυνών των αστυνομικών και τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Διαβάζοντας προσεκτικά στη δικογραφία το σκεπτικό του εισαγγελέα, διαπιστώνεται ότι δεν μελέτησε επαρκώς όλα τα σχετικώς συγκεντρωθέντα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν του προς ποινική αποτίμηση. Αγνοώντας δε τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων (που ανεξήγητα δεν τις ζητά), αγνοεί τα πραγματικά και κρίσιμα περιστατικά της υπόθεσης. Ούτε μελέτησε με προσοχή το Βιβλίο Συμβάντων και γίνεται αντιληπτό ότι καταφεύγει σε αυθαίρετες ερμηνείες και εκφράζοντας υποκειμενικές κρίσεις μεροληπτεί προκλητικά υπέρ των αστυνομικών και κατάφωρα εις βάρος του παιδιού μας».,

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είχε διαπιστώσει ελλείψεις στην πρώτη ΕΔΕ, με βάση και τις μηνυτήριες αναφορές των γονέων του θύματος Μάγγου και είχε ζητήσει τη συμπλήρωσή της.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το