Δελτίο τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ (Κ.Ο. Ιωαννίνων)

Με αφορμή την έξαρση της επιδημίας στην περιοχή μας και στη χώρα

Το πανδημικό κύμα στα Γιάννενα είναι «εδώ» και φουντώνει. Η αύξηση των κρουσμάτων «καλά κρατεί», ενώ επιβεβαιώνονται οι εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης – Περιφέρειας για τη μετατροπή βιομηχανίας και πολυκαταστήματος του νομού σε εστία μετάδοσης του ιού, την ώρα που εγκαλούν τους εργαζόμενους για «ατομική ευθύνη».

Είναι η επιλογή της κυβέρνησης να αφεθεί η υγεία και η ασφάλεια των εργατών στα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και της απαίτησής της για τη διασφάλιση της κερδοφορίας της, που οδηγεί στη σημερινή κατάσταση. Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού το κράτος έρχεται με συνέπεια -και σε αυτές της συνθήκες- να υπηρετήσει την καπιταλιστική εκμετάλλευση, πατώντας πάνω στις πιο βάρβαρες και επικίνδυνες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Παρά τις διαρκείς εξαγγελίες για οχύρωση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων της πόλης, με αναγκαίες προσλήψεις, υποδομές και ΜΕΘ, οκτώ μήνες μετά το lockdown, η εικόνα είναι αυτή των μεγάλων ελλείψεων. Το άνοιγμα των σχολείων που σχεδιάζεται -υποτίθεται- από τον Ιούλιο, έγινε χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο, με τα ίδια μεγάλα τμήματα, χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών και χωρίς καθαρίστριες.

Τα μέτρα υγιεινής για την προστασία των εργαζομένων στα εργοστάσια είναι ανύπαρκτα.

Απειλητικά διαγγέλματα, απαγορεύσεις, πρόστιμα και καταστολή, αποτελούν το μείγμα της πρωτόγνωρης κυβερνητικής επίθεσης που κάλπικα παρουσιάζεται ως πολιτική υγειονομικής ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Παρά τη προπαγάνδα των ΜΜΕ, μέρα με τη μέρα αυτή πνίγεται στις αντιφάσεις που δημιουργεί. Αφού ξόρκισαν το γενικευμένο lockdown ως μέτρο οικονομικής καταστροφής, κατέληξαν στο πόρισμα των ειδικών της ΝΔ για την αντιμετώπιση του ιού, στην «ατομική ευθύνη», στη μάσκα, στην τηλεργασία και στο περιορισμένο lockdown.

Καθημερινά, μαζί με την ανακοίνωση των κρουσμάτων και των θανάτων, παίζεται το έργο της λήψης νέων απαγορευτικών μέτρων. Ορισμένα στοχεύουν σε βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και είναι καίριας σημασίας ζήτημα η πάλη ενάντια στην επιβολή τους. Τελευταία, στο στόχαστρο της άθλιας προπαγάνδας της ατομικής ευθύνης έχουν βρεθεί οι νεολαίοι που «δεν συμμορφώνονται» και συναθροίζονται στις πλατείες, την ίδια ώρα που ο κόσμος στοιβάζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι μαθητές σε πολυμελή τμήματα και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Με τη αστυνομική βία και την τρομοκρατία προσπαθούν να καταστείλουν κάθε τι που «κινείται» και διεκδικεί. Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα μέτρα, οι απαγορεύσεις και η τρομοκρατία στοχεύουν ξεκάθαρα σε περιορισμό στις πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα.

Μακριά από την τρομολαγνεία των ΜΜΕ, απέναντι στην πραγματικότητα της πανδημίας, όποια και αν είναι η εξέλιξη, ο ελληνικός λαός είναι αβοήθητος. Όχι βέβαια επειδή «δεν υπάρχουν λεφτά» για αίθουσες διδασκαλίας, ΜΕΘ, λεωφορεία ή προσλήψεις γιατρών, εκπαιδευτικών, μαζικά τεστ και ό,τι άλλο χρειάζεται. Αλλά επειδή η κυβερνητική πολιτική επιτάσσει να κατευθυνθούν προς το ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο. Προς τους εμπόρους όπλων, τους διεθνείς τοκογλύφους, τους καναλάρχες, τους κλινικάρχες, τους εργοστασιάρχες, τους οποίους αγόγγυστα υπηρετούν.

Ο χειμώνας προμηνύει έξαρση της πανδημίας και των λοιμώξεων και άρα, γοργά την κατάρρευση του διαλυμένου ΕΣΥ. Τώρα πρέπει να διασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων στο σύνολο των βιομηχανικών μονάδων, των πολυκαταστημάτων και των εργοταξίων. 

  • Ενίσχυση του ΕΣΥ και στην Ήπειρο με τις αναγκαίες προσλήψεις.
  • Δημιουργία νέων ΜΕΘ και ΜΑΦ. Μαζικά, επαναληπτικά, δωρεάν διαγνωστικά τεστ.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων.
  • Κάνεις εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του. Δουλειά με δικαιώματα.
  • Άδειες ειδικού σκοπού για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. 

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αποτελεί ελάχιστη κρατική υποχρέωση η διασφάλιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και η παρεμπόδιση της διασποράς του κορονοϊου στην κοινότητα.

 Οι εκκλήσεις περί ατομικής ευθύνης, και η στοχοποίηση των λαϊκών συνδικαλιστικών αγώνων οδηγούν στη συσκότιση των πραγματικών προβλημάτων που «ανέδειξε» η πανδημία, στην συγκάλυψη δηλαδή των μεγάλων ευθυνών της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας. 

Να οχυρωθούμε, να ενωθούμε, να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να αγωνιστούμε.

Γιάννενα 22-10-2020

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το