Πάνος Κοσμάς

Η πανηγυρική εκδήλωση του υπουργού Ανάπτυξης στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας κόστισε 37.187,60 ευρώ με ΦΠΑ, αλλά… το λεωφορείο το πλήρωσε από την τσέπη του.

Τελικά όλα ήρθαν στο φως και είναι πλήρως Διαυγή. Η χθεσινή φιέστα στην Ελευσίνα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη ήταν υπόθεση δημοσίου συμφέροντος κι όχι προσωπικό-προεκλογικό διάβημα.

Απόδειξη πρώτη, ο τίτλος της εκδήλωσης: «4 χρόνια ανάπτυξη για όλους». Απόδειξη δεύτερη, ο σκοπός της εκδήλωσης, αφού έγινε «στο πλαίσιο προώθησης της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και της προσέλκυσης επενδύσεων, με τη συμμετοχή εργαζομένων και εταιρειών».

Δεν έχουμε εικόνα για τις εταιρείες που συμμετείχαν, ιδιαίτερα για τις πολυεθνικές που σίγουρα θα συνέρρευσαν, αλλά το ρεπορτάζ συνεχίζεται. Είναι πάντως συνήθης διεθνής πρακτική αυτά τα πολυπληθή-υπαίθρια οιονεί road shows, όπου CEO’s μεγάλων επιχειρήσεων και δη πολυεθνικών, ομού μετά των εργαζομένων στο υπουργείο του ομιλητή υπουργού, σταθμίζουν τις μελλοντικές τους επενδυτικές κινήσεις.

Αφού λοιπόν ήταν τόσο «καραμπινάτα» υπόθεση δημοσίου συμφέροντος, κατά λογική συνεπαγωγή το κόστος των σκηνικών της εκδήλωσης βάρυνε το ελληνικό Δημόσιο. Με μια άμεση, αποφασιστική και κυρίως αποτελεσματική ενέργεια, σύμφωνη με το γενικότερο κυβερνητικό αναπτυξιακό πνεύμα, το υπουργείο Ανάπτυξης ανέθεσε απευθείας στην εταιρεία INCENTIVE MON.I.K.E. τη σχετική σύμβαση.


Η σύμβαση ανατέθηκε στις 11/4 για να υλοποιηθεί έως και τις 19/4, ημέρα διεξαγωγής της εκδήλωσης – η ανάπτυξη απαιτεί, μεταξύ άλλων, γρήγορα ανακλαστικά. Η ανάπτυξη απαιτεί επίσης διαφάνεια. Έτσι, η σύμβαση ανέβηκε στη Διαύγεια και έγιναν γνωστά όλα της τα στοιχεία:

● Συνολικό κόστος με ΦΠΑ: 37.187,60 ευρώ.

● Το κόστος θα βαρύνει τις πιστώσεις του Α.Λ.Ε 2420907001 του Ειδικού Φορέα 1.035.501.000000 προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023.

● Τα σκηνικά περιλαμβάνουν: α) 1.500 καρέκλες. β) Κατασκευή και ενοικίαση ειδικού stage 70 τ.μ., 3 επιπέδων για την υποδοχή έως και 60 ατόμων, γ) επαγγελματικό ηχοσύστημα και ψηφιακή κονσόλα ήχου, δ) ημι-κινηματογραφικά φώτα με γεννήτριες ηλεκτροδότησης, ε) οθόνη led, στ) τράσες-σίδερα και RICCING.

Ο κ. υπουργός είχε την καλοσύνη να απευθυνθεί προσωπικά στον συντάκτη αυτού του άρθρου για να διευκρινίσει ότι τα έξοδα της μεταφοράς από και προς την Ελευσίνα όσων υπαλλήλων του υπουργείου του ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, θα βαρύνουν τον ίδιο – και πράγματι στη σύμβαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια δεν περιλαμβάνεται σχετική δαπάνη. Μπορεί η όλη εκδήλωση να ήταν «δημοσίου συμφέροντος» και η συμμετοχή των εργαζομένων του υπουργείου να ήταν η δική τους αναπτυξιακή συμμετοχή («με τη συμμετοχή εργαζομένων και εταιρειών»), αλλά ο κ. υπουργός δεν θέλει να υπάρχουν σκιές στην αναπτυξιακή προσπάθεια του υπουργείου.

Όσο για τους κακεντρεχείς που μιλούν για προσωπική προεκλογική φιέστα με έξοδα του Δημοσίου, τι γνωρίζουν αυτοί από ανάπτυξη;

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το