Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε χτες τηλεφωνικά με τον ηγέτη του Μαλί, Ασσίμι Γκόϊτα, ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της ασφαλείας και της οικονομίας, μία ημέρα αφότου είχε παρόμοια συνομιλία με τον ηγέτη του γειτονικού Νίγηρα. Παράλληλα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν και ο ηγέτης της Δημοκρατίας του Κονγκό, Ντενίς Σάσσου Νγκουέσο, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας να εμβαθύνουν τους πολιτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς.

«Συζητήσαμε διμερή θέματα, ιδιαίτερα στους τομείς ασφάλειας και οικονομίας», έγραψε ο Γκόϊτα στο Χ. «Συμφωνήσαμε να συνεργασθούμε περαιτέρω στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία και ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις.

Το Μαλί έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας από τους πιο στενούς αφρικανούς συμμάχους της Ρωσίας, με τους μισθοφόρους της Wagner να αναπτύσσονται στην χώρα για να πολεμήσουν του τζιχαντιστές αντάρτες στη χώρα αυτή του Σαχέλ.

Η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες, ως μια φιλική χώρα χωρίς κάποιο αποικιοκρατικό υπόβαθρο στην Αφρική.

Η τηλεφωνική συνομιλία φαίνεται να είναι μέρος ενός γύρου διπλωματικών επαφών που ο Πούτιν άρχισε με τους ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής μετά την επανεκλογή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Προχθες ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη της χούντας του Νίγηρα, Αμπντουραχμάν Τιάνι και συζήτησαν να ενισχύσουν την συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Νίγηρα.

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε μετά την απόφαση που πήρε στις 17 Μαρτίου ο Νίγηρας, πρώην σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των μαχητικών εξεγέρσεων στην περιοχή του Σαχέλ, να ανακαλέσει τη στρατιωτική του συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ηγέτες του Νίγηρα για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και το Ιράν, μέρες πριν ανακληθεί η στρατιωτική συμφωνία.

Η απόφαση του Νίγηρα ελήφθη μετά την απόφαση των γειτονικών Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο οι οποίες επίσης διέκοψαν τις στρατιωτικές τους σχέσεις με μακροχρόνιους σύμμαχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας ενώ στράφηκαν προς την Ρωσία για υποστήριξη.

Οι τρεις χώρες επίσης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον 15μελή περιφερειακό συνασπισμό των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και να δημιουργήσουν ένα σύμφωνο συνεργασίας γνωστό ως Συμμαχία των Χωρών του Σαχέλ (AES).

Οι χώρες του Σαχέλ, που πολεμούν τους Ισλαμιστές αντάρτες, συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να συγκροτήσουν μια κοινή δύναμη για να αντιμετωπίσουν τις απειλές στον τομέα της ασφάλειας στα εδάφη τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το