Παραθέτουμε την επιστολή της μητέρας ενός από τα θύματα στα Τέμπη, η οποία καταλήγει στη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή, για την απόδοση δικαιοσύνης, για ασφαλείς μετακινήσεις

Καλημέρα σας.

Ονομάζομαι Δέσποινα Γκανίδου.

Είμαι εκπαιδευτικός, κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής και υπηρετώ στο 9ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς.

Ο γιος μου, ο Γιώργος Παπάζογλου, 22 ετών, σκοτώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχησε τη ζωή σε 57 άτομα, κυρίως νέους.

Από εκείνη την ημέρα, μέσα στο βαθύτατο πόνο και πένθος μας, στην οικογένειά μου όπως και στων υπόλοιπων θυμάτων, παρακολουθούμε την πορεία της έρευνας για την ανεύρεση των υπεύθυνων και την απόδοση δικαιοσύνης, για να μη ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία στη χώρα μας. 

Από την πρώτη στιγμή ήταν ολοφάνερη η προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να αποδώσουν το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη, αποσιωπώντας το γεγονός ότι αν έστω και ένα από τα 4 συστήματα ασφαλείας (τηλεδιοίκηση, φωτόσημα, ETCS, GSMR), για τα οποία η ευρωπαϊκή ένωσε διέθεσε κονδύλια εκατομμυρίων στα πλαίσια της πολύπαθης σύμβασης 717, λειτουργούσε  θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα. 

Όπως πιθανώς γνωρίζετε από δημοσιεύματα, η έρευνα προχωράει πάρα πολύ αργά. 

Μέχρι στιγμής περιορίστηκε μόνο στον ΟΣΕ, ενώ δεν έχουν κληθεί για απολογία στελέχη από το Υπουργείο Μεταφορών, τη ΡΑΣ (ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, υπεύθυνη για τον έλεγχο της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών) και τη Hellenic Train (υπεύθυνη για τα δρομολόγια των τρένων).

Είναι προφυλακισμένοι μόνο 2 υπάλληλοι του ΟΣΕ (ο σταθμάρχης και ο υπεύθυνος επιθεωρητής για τις βάρδιες του προσωπικού).

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις, όχι μόνο είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται στον ΟΣΕ και δεν έχουν τεθεί σε αργία, όπως ορίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την αιτία της έκρηξης και φωτιάς που απανθράκωσε τα 25 από τα 57 θύματα. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, με μεγάλη απογοήτευση, παρακολουθήσαμε τις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής και εξεταστικής επιτροπής, για τις ευθύνες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και υπουργών, οι οποίοι καλύπτονται από το άρθρο 62 (ακαταδίωκτο βουλευτών) του συντάγματος. 

Για όλα τα ανωτέρω:

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 17:30, οι συγγενείς των θυμάτων οργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή, για την απόδοση δικαιοσύνης, για ασφαλείς μετακινήσεις.

Γιατί η ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων μας αφορά όλους.

Επισυνάπτω πρόσκληση για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Παρακαλώ να την προωθήσετε, αν είναι δυνατό και στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου στην Αθήνα.

Η στήριξή σας είναι σημαντική.

Ευχαριστώ.

Με εκτίμηση,

Δέσποινα Γκανίδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το