Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με τα καλοταϊσμένα από την ίδια συστημικά ΜΜΕ, μας βομβαρδίζουν με δημοσκοπήσεις στις οποίες η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη αλλά και γενικότερα προς την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, είναι περίσσεια.

Η πρώτη σκέψη κάποιου αντικρίζοντας αυτές τις δημοσκοπήσεις και έχοντας έστω και μια στοιχειώδη επίγνωση της κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας της Ελλάδας τα τελευταία 1,5-2 χρόνια, είναι ότι σίγουρα δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Εκτός κι αν αναφέρονται σε κάποιο παράλληλο σύμπαν!

Όταν η πλειονότητα του ελληνικού λαού (υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, πρυτανείες, τεχνικά επιμελητήρια, γονείς, καλλιτέχνες, φοιτητές, δικηγορικοί σύλλογοι, επιχειρηματίες λιανεμπορίου, επιχειρηματίες εστίασης, μισθωτοί) βρίσκεται σε ανοιχτή ρήξη με την κυβέρνηση και τις πολιτικές της, είναι απορίας άξιο το πώς κατορθώνει η κυβέρνηση με τη διαχείρισή της να βρίσκει έστω και αυτά τα ποσοστά κοινωνικής αποδοχής.

Αν τώρα κάποιος γνωρίζει και λίγα πράγματα για το πώς διαμορφώνεται μια δημοσκόπηση, αυτό που θα σκεφτεί είναι πως πάρθηκε λάθος δείγμα. Μπορεί τα εργατικά προάστια να είχαν κατειλημμένα τηλέφωνα την ώρα της δημοσκόπησης και να υπήρξε ανταπόκριση μόνο από τη μερίδα του κεφαλαίου οι οποίοι σίγουρα υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, αφού είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Ο πιο υποψιασμένος όμως δε θα σκεφτεί ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα λάθος δείγματος, ούτε αποτελούν δημοσκοπήσεις άλλης χώρας αυτού ή κάποιου άλλου πλανήτη, αλλά πρόκειται για εξ ολοκλήρου φτιαχτές δημοσκοπήσεις (με νούμερα που η κυβέρνηση θα ήθελε να είναι πραγματικά), σε ακόμη μία κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και ΜΜΕ να συγκαλύψουν την κυβερνητική ανικανότητα και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Άλλωστε, το επικοινωνιακό πεδίο μαζί με την καταστολή και τον αυταρχισμό είναι οι μόνοι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση έχει επιδείξει εφευρετικότητα και μαεστρία τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια.

Αυτά τα δύο πεδία μάλιστα μαζί με την καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων τα οποία έχουν κατακτηθεί από το λαό, αποτελούν και το τρίπτυχο του κυβερνητικού έργου. Διάλυση των κρατικών-κοινωνικών δομών και παροχών με ταυτόχρονη ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου, αυταρχισμός και καταστολή για κάθε διαμαρτυρόμενη φωνή, αερολογίες και εξωραϊσμός (μέσω επικοινωνιακών τρικ) της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ.

Επειδή όμως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, τις απαντήσεις σχετικά με αυτά τα ερωτήματα, τις έδωσε μια δημοσκόπηση των τελευταίων ημερών για λογαριασμό της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” η οποία προβλήθηκε από το MEGA channel. Αρκεί κανείς να παρατηρήσει τα γραφήματα και τότε τα επικοινωνιακά τρικ των ΜΜΕ αμέσως αποκαλύπτονται. Αποκαλύπτεται βέβαια και η πεποίθηση των ΜΜΕ αλλά και της κυβέρνησης για την αντιληπτική μας ικανότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η οποία παρατίθεται στο κείμενο, στην ερώτηση «ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ», το 28,8% απάντησε «ΘΕΤΙΚΑ», το 28,2% απάντησε «ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΤΙΚΑ», το 13,5% απάντησε «ΜΑΛΛΟΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ» και το 29,2% απάντησε «ΑΡΝΗΤΙΚΑ».

Ο τίτλος του καναλιού για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ήταν «ΤΟ 57% ΚΡΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.»

Η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα συντελείται ήδη από τον τίτλο. Η απάντηση «ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΤΙΚΑ» έχει αυθαίρετα συμψηφιστεί με την απάντηση «ΘΕΤΙΚΑ» φτάνοντας στο ποσοστό του 57%, δίνοντας έτσι στον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του την αμέριστη υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ώστε να συνεχίσουν το έργο τους.

Το δεύτερο σημείο της φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας γίνεται αντιληπτό στην τοποθέτηση των στηλών (columns) της δημοσκόπησης. Η απάντηση «ΑΡΝΗΤΙΚΑ» συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό στη δημοσκόπηση, παρ’ όλα αυτά οι διαμορφωτές των γραφημάτων επέλεξαν η στήλη της απάντησης αυτής να τοποθετηθεί στο τέλος (κάπου στο περιθώριο) παρά στην αρχή των γραφημάτων, σε μία ακόμα προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας μέσα από τα μάτια μας.

Εκεί όμως που η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα έδωσε ρεσιτάλ ήταν η παρουσίαση των γραφημάτων και συγκεκριμένα το ύψος της στήλης της απάντησης «ΑΡΝΗΤΙΚΑ». Σε μία παρουσίαση δημοσκόπησης με στήλες, είναι προφανές ότι το ύψος της κάθε στήλης πρέπει να είναι αναλογικό του μεγέθους που παρουσιάζει, συγκριτικά και με τις υπόλοιπες στήλες. Έτσι, μια στήλη του 10% είναι μικρότερη από μια στήλη του 20%, η οποία είναι μικρότερη από μια στήλη του 30% κοκ. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τα γραφήματα που αφορούν τη ΝΔ και το κυβερνητικό της έργο, αφού η στήλη της απάντησης «ΑΡΝΗΤΙΚΑ» παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης έχει το 3ο σε σειρά ύψος στην παρουσίαση των γραφημάτων.

Η παρουσίαση της συγκεκριμένης δημοσκόπησης αποτελεί μία ακόμη ένδειξη του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και το πως αντιλαμβάνονται τα συτημικά ΜΜΕ τη δημοσιογραφία. Πλήρης συγκάλυψη των κυβερνητικών τερατουργιών που διαλύουν τη χώρα και τον κρατικό μηχανισμό προς όφελος ολιγαρχιών, ωραιοποίηση της εικόνας της κυβέρνησης στα μάτια του λαού, «κουκούλωμα» σε οτιδήποτε μπορεί να λερώσει την κυβερνητική Αριστεία.

Μάταια βέβαια η κυβέρνηση και τα φιλικά της παπαγαλάκια προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, καθώς αυτή δεν κρύβεται πουθενά πια. Η οριακή κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα μέσα από τους ακραία νεοφιλελεύθερους χειρισμούς της ΝΔ σε όλα τα πεδία των ζωών μας, είναι έκδηλη παντού γύρω μας κι ας μη βρίσκει έκφραση μέσα στο «χαζοκούτι».

Οι αγώνες μας άλλωστε για την ανατροπή της κατάστασης δίνονται έξω, στον πραγματικό κόσμο, στο δρόμο. Εκεί που τα γραφήματα τους δε χωράνε και η αλήθεια διαδηλώνει.

Νικήτας Μ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το