Φοιτητική Πορεία Ιωαννίνων

Ξεκινάει και πάλι η περίοδος των πρακτικών, με τους τελειόφοιτους να πραγματοποιούν τη «μεγάλη» πρακτική -μόλις 2 εβδομάδων. Ωστόσο, εκτός των επί πτυχίω φοιτητών και άλλα εξάμηνα έχουν πρακτικές. Είναι ευρέως γνωστή η υφιστάμενη κατάσταση στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια σε ό,τι αφορά τις πρακτικές: χωρίς συμβάσεις, αμισθί και δίχως κάλυψη των εξόδων για μεταφορά. Η πρακτική άσκηση αποτελεί παράμετρο υποχρεωτική για την λήψη πτυχίου στο τμήμα του Παιδαγωγικού και αφορά τους φοιτητές του Δ’ εξαμήνου και έπειτα.

Με δεδομένη την υποχρεωτική φύση της πρακτικής άσκησης για τη λήψη πτυχίου και -έπειτα- για το διορισμό, θα περίμενε κανείς το Πανεπιστήμιο να δώσει βάση στη διευκόλυνση των φοιτητών. Κάτι τέτοιο απέχει όμως πολύ από την πραγματικότητα. Αντιθέτως, οι φοιτητές πραγματοποιούν την πρακτική τους επί 5 συναπτά εξάμηνα απλήρωτοι, απουσία μισθού και σύμβασης. Εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι στις σημερινές συνθήκες με το κόστος «επιβίωσης» να ξεπερνά τους μισθούς μας, με τα 2/3 των φοιτητών να επωμίζονται το κόστος των σπουδών τους δουλεύοντας στο σημερινό διαμορφωμένο «εργασιακό Μεσαίωνα», πολλές φορές «μαύρα» για πενταροδεκάρες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν. Μπροστά σε όλα αυτά το Υπ. Παιδείας και το Πανεπιστήμιο αδιαφορούν πλήρως βάζοντας και αυτοί το λιθαράκι τους στους αποκλεισμούς και στην εντατικοποίηση των σπουδών μας: με την απλήρωτη πρακτική. Πώς ένας φοιτητής, που ζει κάτω από τις παραπάνω αντίξοες συνθήκες, θα μπορέσει να εκπονήσει την πρακτική του; Πόσο μάλλον όταν η εργασία του είναι αυτή που του εξασφαλίζει τις σπουδές του; Χωρίς να έχει, ακόμη, τη δυνατότητα να πάρει άδεια ή να έρθει σε συνεννόηση με τον εργοδότη του; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα το Τμήμα «απαντάει» ώς εξής: «Ο Οδηγός Σπουδών του Τμήματος και ο θεσμός της πρακτικής άσκησης δεν κάνουν κάποια ειδική πρόβλεψη και εξαίρεση για εργαζόμενες/νους φοιτήτριες/τές. Επομένως θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον εργοδότη σας προκειμένου να εξασφαλίσετε τις απαραίτητες ημέρες και να κάνετε κανονικά την πρακτική άσκηση».

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει, λοιπόν, όπως είναι φανερό… Ομοίως και για τα έξοδα μετακίνησης από και προς τις σχολικές μονάδες εκπόνησης της πρακτικής κάθε φοιτητή. Πώς φτάνουν αλήθεια να ζητάνε από τους φοιτητές να πληρώνουν 1,20€ για τη μεταφορά στο σχολείο τους, να δουλέψουν απλήρωτοι και ξανά 1,20€ για τη μεταφορά στη σχολή τους;

Από την άλλη, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το αν από του χρόνου θα μπορούμε να κάνουμε πρακτική. Βάσει του τελευταίου νόμου-πλαισίου, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022, προβλέπεται ότι όλες οι πρακτικές θα είναι πλέον αμειβόμενες με το κόστος να επιβαρύνει σχεδόν εξ ολοκλήρου το εκάστοτε ίδρυμα ή φορέα στο οποίο πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 69. Ταυτόχρονα σύμφωνα με το νόμο για την «αυτονομία των σχολικών μονάδων», τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται αναγκάζοντας τους διευθυντές να «ζητιανεύουν» χρηματοδότηση για τα σχολεία τους από τοπικούς επιχειρηματίες και γονείς. Συνδυάζοντας αυτούς τους δύο νόμους μαζί είναι εύκολα αντιληπτό ότι θα προκύψουν μεγάλα ζητήματα όσον αφορά τις πρακτικές μας. Ήδη τα σχολεία λαμβάνουν ελλιπή -σε σχέση με τις ανάγκες τους- χρηματοδότηση και τώρα τους ζητάνε να επωμιστούν και το κόστος των πρακτικών μας. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γεγονός που θα οδηγήσει στην αδυναμία πραγματοποίησης πρακτικών, άρα δε θα μπορούμε να πάρουμε πτυχίο ούτε και να διοριστούμε.

Ως Φοιτητική Πορεία απέναντι σε αυτή τη διαιωνισμένη κατάσταση προβάλλουμε την οργανωμένη αντίσταση μέσα από τους συλλόγους μας, συλλογικά να διεκδικήσουμε σπουδές με ανθρώπινους όρους, αξιοπρεπή μισθό και εργασία με δικαιώματα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το