Ανταπόκριση από τη Φοιτητική Πορεία

Σήμερα, Πέμπτη 25/09/2025, πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ).

Προτάθηκε από τις δυο δυνάμεις του ΔΣ ένα πλαίσιο για την απεργία που δεν καταδίκαζε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των προκατόχων της, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, στο σύνολό της, ούτε και είχε αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Εστίαζε σε μια πιο τεχνοκρατική ανάλυση, χωρίς πολιτική αντίθεσης απέναντι στην ιμπεριαλιστική πολιτική της εξάρτησης της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ μέσω της πολιτικής της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της διάλυσης της βιομηχανίας, του μικρού αγροτικού κλήρου, καθώς και της αντιλαϊκής επίθεσης απέναντι στο σύνολο των πολιτικών, δημοκρατικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών και μορφωτικών κατακρατήσεων του εργατολαϊκού και φοιτητικού κινήματος, απέναντι στην ιμπεριαλιστική βάρβαρη πολιτική σε βάρος του λαού. Συνεπώς δεν αναδεικνυόταν η ανάγκη της λαϊκής πάλης με ταξικό και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο και δεν αποκτούσε σωστή αγωνιστική κατεύθυνση στη βάση της ενότητας της πάλης των εργαζομένων και του λαού και της αντίθεσης της απέναντι στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό.

Ως Φοιτητική Πορεία, πήραμε το λόγο και πρώτα καταγγείλαμε την απαράδεκτη μη καταβολή των μισθών συναδέλφων εργαζομένων στην Έρευνα στο ΕΛΜΕΠΑ. Αναφέραμε ρητά την ανάγκη της στήριξης των συναδέλφων, της σύνδεσής τους με το σωματείο, καθώς και την ανάγκη της κινητοποίησης για την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος των συναδέλφων στο μισθό για να μπορέσουν να ζήσουν. Την πρόταση μας να γίνει καταγγελία από πλευράς σωματείου της απαράδεκτης αυτής πράξης με ευθύνη του κράτους, είτε εκφράζεται μέσω του ΕΛΚΕ, είτε του Πανεπιστημίου, είτε της εργοδοσίας, αρνήθηκαν να δεχτούν οι δυνάμεις του ΔΣ.

Στη συνέχεια, τοποθετηθήκαμε πάνω στο ζήτημα της απεργίας, καταδικάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ακρίβειας και της καταστολής, των αντιδραστικών και χουντικής κοπής πειθαρχικών νόμων σε Πανεπιστήμια και Δημόσιο, των εντεινόμενων ταξικών φραγμών στη μόρφωση των λαϊκών στρωμάτων, του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη και της διάλυσης του μικρού αγροτικού κλήρου. Τονίσαμε καθαρά την ανάγκη της πάλης για τη διεκδίκηση της κατάργησης όλων των αντιδραστικών, αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νομοσχεδίων, για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζομένους στην έρευνα, για συμβάσεις εργασίας για όλους τους συναδέλφους στην έρευνα που κάνουν επικουρικό και διδακτικό έργο, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση και Σύνταξη.

Στα θέματα της υποχρηματοδότησης της έρευνας τονίσαμε την ανάγκη καταδίκης της επιβολής του ιδιωτικού κεφαλαίου στην έρευνα με στόχο την γιγάντωση των κερδών στη βάση της υπερεντατικοποίησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της εμπορευματοποίησης της έρευνας και της εξυπηρέτησης της πολεμικής οικονομίας των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Καταγγείλαμε τα εγκλήματα του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και την ναζιστική θηριωδία του φασιστικού σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ σε βάρος του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού, καθώς και την εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική θηριωδία και γενοκτονία σε βάρος του αταλάντευτα αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού με ευθύνη της υποτελούς στους ιμπεριαλιστές και της βαμμένης με το αίμα του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού κυβέρνησης της ΝΔ.

Συνολικά, τοποθετηθήκαμε υπέρ των μαζικών κινητοποιήσεων για τους συναδέλφους που απειλούνται να μείνουν απλήρωτοι στην έρευνα λόγω λήξης διάφορων ερευνητικών προγραμμάτων, όπως και για την ανάγκη κινητοποίησης απέναντι στα πειθαρχικά και στην ποινικοποίηση της πολιτικής, πολιτιστικής και συνδικαλιστικής δράσης στα Πανεπιστήμια.

Ως Φοιτητική Πορεία θα παλέψουμε για την ενίσχυση των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων και για την αποτροπή της διάλυσης και την φίμωσης τους, ώστε να πετύχουμε συλλογικά και μαζικά μέσα από αγωνιστικούς φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία, κόντρα στη λογική της διάσπασης και του συμβιβασμού των ρεφορμιστικών δυνάμεων, την υπεράσπιση των εργασιακών, μορφωτικών, πολιτικών, δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του λαού, της εργατιάς, των φοιτητών και των εργαζομένων, καθώς και την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, τη νίκη της Παλαιστινιακή αντίστασης και του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το