Ζητήσαμε και πήραμε από τον αγωνιστή δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη την ακόλουθη συνοπτική τοποθέτησή του για την πορεία της δίκης της Χ.Α.

Κώστας Παπαδάκης:
Με την εξέταση των αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, φίλων του, αλλά και αστυνομικών και περιοίκων συνεχίζεται η δίκη της Χ.Α. στον δεύτερο βαθμό, που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 15 δικασίμους. Παρά την ανελέητη πίεση των συνηγόρων υπεράσπισης, οι καταθέσεις των μαρτύρων αναδεικνύουν την οργανωμένη προετοιμασία της δολοφονίας από το Τάγμα Εφόδου της Νίκαιας μέσα σε 45΄από την απρόσμενη συνάντηση της παρέας του στην καφετέρια Κοράλλι με παρέα Χρυσαυγιτών και την ανικανότητα – απροθυμία της πολυπρόσωπης ένοπλης αστυνομικής δύναμης που ήταν παρούσα να αποτρέψει τη δολοφονία. Έχουν μείνει πίσω οι προσπάθειες αναβολής της δίκης με επίκληση αδυναμίας Μιχαλολιάκου, οι προκλήσεις Πλεύρη απαντήθηκαν δεόντως από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, ερευνώνται ποινικά και πειθαρχικά και ο ίδιος έχει αραιώσει τις εμφανίσεις του, ενώ πλην του Ι. Λαγού που είναι σε κάθε δικάσιμο παρών και δηλώνει πολιτικός κρατούμενος και με διάφορα επεισόδια προκαλεί τη θυμηδία δικαστηρίου και ακροατηρίου, η φυσική παρουσία των λοιπών κατηγορουμένων είναι σχεδόν μηδαμινή.

Η δίκη ωστόσο έχει μεγάλο δρόμο μπροστά της. Από πλευράς ουσίας διότι, όσο και αν ήταν μεγάλη νίκη η πρωτόδικη απόφαση, κάθε δίκη στο εφετείο ξαναρχίζει εφ’ όλης της ύλης. Συνεπώς καμία επανάπαυση και υποτίμηση δεν συγχωρείται. Και από πλευράς χρόνου, ο δρόμος είναι μακρύς. Αν η πρωτόδικη χρειάστηκε 5,5 χρόνια για 467 συνεδριάσεις, ας αναλογισθούμε πόσα χρόνια χρειάζονται έστω και για τις μισές, όταν μάλιστα δίνονται 5 δικάσιμοι τον μήνα. Ήδη οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ετοιμάζουν δημόσια πρωτοβουλία για να ζητήσουν επιτάχυνση. Τέλος, η δίκη έχει διακοπεί από 25.11.2022 λόγω συμμετοχής συνηγόρων υπεράσπισης στην -δίκαιη πέρα για πέρα λόγω 3χρονης απληρωσιάς από το Υπουργείο Δικαιοσύνης- πανελλαδική αποχή όλων των διορισμένων μέσω της Νομικής Βοήθειας μέχρι τις 31.12.2022. Εκτός αν ο Δ.Σ.Α. τους δώσει άδεια να παραστούν.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το