Ενα ιδιωτικό κέντρο οφθαλμολογικών παθήσεων με έδρα την Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παρέχει αμειβόμενες ιατρικές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας πόρους και εγκαταστάσεις του Δημοσίου, φαίνεται, σύμφωνα με καταγγελίες, να έχει εγκαταστήσει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Β.Κ.

Πρόκειται για το Ελληνικό Κέντρο Ερευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ) το οποίο λειτουργεί στην Ιατρική Σχολή και εμφανίζεται ως ένα «μη κερδοσκοπικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, που παρέχει όμως κατά παρέκκλιση πλήρεις διαγνωστικές και θεραπευτικές οφθαλμολογικές υπηρεσίες επ’ αμοιβή» στους ασθενείς που το επισκέπτονται.

Το ΕΛΚΕΘΟΠ όμως, όπως και όλα τα εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών, παρότι θα έπρεπε να περιορίζεται αυστηρά στο ερευνητικό του έργο, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με καταγγελίες παρέχει κανονικές ιατρικές υπηρεσίες και πραγματοποιεί και οφθαλμολογικές εγχειρήσεις, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να καταβάλουν αμοιβές για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Δηλαδή οι καταγγελίες κάνουν λόγο για ένα «ιδιωτικό κέντρο» που λειτουργεί με εξοπλισμό του Πανεπιστημίου, ενώ οι ασθενείς, παρότι συμμετέχουν σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, εν αγνοία τους είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν.

Πολλαπλά ερωτήματα προκαλεί και η στάση της διοίκησης του ΔΠΘ καθότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για πάρα πολύ καιρό οι φήμες σχετικά με τη σκανδαλώδη λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου οργίαζαν εντός του Πανεπιστημίου. Είναι απορίας άξιον λοιπόν πώς οι πρυτανικές αρχές και η διοίκηση της Ιατρικής Σχολής αγνοούσαν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που ελάμβανε χώρα εντός του Πανεπιστημίου και μάλιστα όταν το εν λόγω κέντρο διέπεται από τις αποφάσεις και τον έλεγχο της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Ο καθηγητής έχει απασχολήσει αρκετές φορές την επικαιρότητα. Εγινε κυρίως γνωστός μετά την πρωτόδικη καταδίκη του για «φακελάκι» που ζήτησε από ασθενή στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης τον Δεκέμβριο του 2017, όταν του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή για δωροληψία μετά την παραλαβή προσημειωμένων χαρτονομισμάτων με τη συμβολή των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Του επιβλήθηκε και πειθαρχική ποινή, αλλά ο καθηγητής παρέμεινε στη θέση του καθώς τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας κωλυσιέργησαν σχετικά με το ζήτημα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το