Τα περισσότερα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι παρόλο που οι περιπτώσεις Covid-19 αυξάνονται ραγδαία σε πολλά μέρη της Ευρώπης, όπως στην Ελλάδα, αλλά και των ΗΠΑ, ο αριθμός των θανάτων και των περιπτώσεων σοβαρών επιπλοκών παραμένει σχετικά χαμηλός.

Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την τάση;

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς συμβαίνει. Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις είναι πιο επιτυχημένες στη θεραπεία εκείνων που υποφέρουν από επιπλοκές από την ασθένεια. Για παράδειγμα, το φάρμακο δεξαμεθαζόνη αποδείχθηκε πρόσφατα ότι βελτιώνει τα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ασθενών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι εμπλέκονται διαφορετικοί παράγοντες. Μια πρόταση είναι ότι ο Covid-19 γίνεται πλέον μια ασθένεια νεότερων ανθρώπων που είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές, όπως αναφέρει ο Guardian.

Αυτό δείχνει ότι το χειρότερο μπορεί να έχει τελειώσει;

Όχι. Άλλοι ερευνητές επισημαίνουν την κατάσταση στις ΗΠΑ όπου υπήρξε μια πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων μεταξύ των ατόμων στα 20 και τα 30 τους – αλλά στη συνέχεια ακολούθησε μια αύξηση των περιπτώσεων σε ηλικιωμένους που κόλλησαν τον ιό από τους νεότερους. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε άλμα στους θανάτους. Ένα παρόμοιο μοτίβο θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιθανώς σε μερικές εβδομάδες, προειδοποιούν ορισμένοι επιστήμονες.

Ο ιός Covid-19 γίνεται λιγότερο θανατηφόρος;

Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται από ορισμένους επιστήμονες. Επισημαίνουν το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιοί τείνουν να χάνουν τα πιο θανατηφόρα χαρακτηριστικά τους, επειδή δεν κερδίζουν τίποτα από τη θανάτωση των ξενιστών τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει με τον ιό Covid-19, λένε. Άλλοι ερευνητές διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία είναι απίθανο να συμβεί τόσο γρήγορα. Μία εναλλακτική πρόταση είναι ότι οι μολυσματικές δόσεις του ιού Covid-19, που μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, μπορεί να είναι μικρότερες χάρη στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Στη συνέχεια, οι χαμηλότερες δόσεις θα αντιμετωπίζονταν πιο εύκολα από το ανοσοποιητικό μας συστήματος, οπότε τα ποσοστά θανάτου θα μειωθούν.

Πάντως, αυτά τα ζητήματα παραμένουν άλυτα και θα απαιτηθούν πολύ περισσότεροι μήνες, αν όχι χρόνια έρευνας, για να απαντηθούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το