Απεργιακή κινητοποίηση για τα θέματα υγείας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας, μαζί με σωματεία και φορείς

Το σύνολο σχεδόν των Συλλόγων του Δημοσίου στο νόμο Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο,  ο Ιατρικός σύλλογος, ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου και τα συνταξιουχικά σωματεία του Δημόσιου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της ΕΙΝΗ, των συλλόγων εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, στο Χατζηκώστα, στις δομές Πρόνοιας  και των ιατρών των Αστικών Κέντρων Υγείας της Ηπείρου, για την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.

Κοινά αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν:

  • Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις δομές. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Η ανάπτυξη ,στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό  όλων των  δημοσίων μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά  Επαγγέλματα
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας.
  • Σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα
  • Καμία εμπλοκή των κερδοσκοπικων συμφερόντων μέσω ΣΔΙΤ στην Υγεία και Πρόνοια.

Η διαδήλωση που ακολούθησε, κατευθύνθηκε στο δημαρχείο, για την στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού, εναντία στις επιλογές της δημοτικής αρχής για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στον δήμο Ιωαννιτών.

 Στην διαδήλωση συμμετείχε με αυτόνομο μπλόκ το Μ-Λ ΚΚΕ μοιράζοντας την κομματική προκήρυξη και τα τρύκ. Μέσα από την συνθηματολογία του τονίστηκε η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας για όλο το λαό. Παρακάτω δημοσιεύουμε την σχετική προκήρυξη:

Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας

Με πίστη στη δύναμη του λαϊκού αγώνα για να ανατραπούν

τα νέα αντεργατικά μέτρα κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή

Εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, νέοι και νέες,

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και την επιβολή των μνημονίων της ξενοδουλείας, η χώρα μας βρίσκεται και πάλι μπροστά σε μια νέα κρίση. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν είναι οι σωτήρες του έθνους, όπως λένε τα κανάλια και οι καναλάρχες που χρυσοπληρώθηκαν από κρατικό χρήμα, όπως και οι κλινικάρχες, την περίοδο της επιδημίας.

Η ΝΔ του Μητσοτάκη, του Σαμαρά και του Γεωργιάδη εφάρμοσαν προηγούμενα τα βάρβαρα μνημόνια, ρήμαξαν το δημόσιο σύστημα υγείας, άφησαν το λαό απροστάτευτο, έκλεισαν νοσοκομεία, απέλυσαν γιατρούς και προσωπικό, άφησαν το σύστημα υγείας με τις λιγότερες ΜΕΘ ανά κάτοικο στην Ευρώπη, χωρίς μάσκες, υλικά και αναπνευστήρες. Η κυβέρνηση καλλιεργεί την αντιδραστική θεωρία της «ατομικής ευθύνης» για να βγάλει από πάνω τις δικές της ευθύνες και να τις φορτώσει στο λαό. Αντί για γιατρούς και υγειονομικούς, ασθενοφόρα και μαζικά τεστ έριξε στη μάχη αστυνομικούς, περιπολικά και  πρόστιμα. Οι υγειονομικές όμως κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή και αστυνομοκρατία.

Η «εθνική ομοψυχία» που ζητάει η κυβέρνηση, και απλόχερα έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, είναι η συναίνεση στην πολιτική της μαζικής φίμωσης, του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας, είναι η συναίνεση στη νέα κυβερνητική επέλαση στο βιοτικό επίπεδο, στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Στην εργασιακή καταστροφή που ήδη έχει συντελεσθεί και συντελείται προστίθεται και εκείνη που φέρνει το κλείσιμο και η ιδιωτικοποίηση δημόσιων παραγωγικών μονάδων, όπως της ΛΑΡΚΟ, της ΔΕΗ στη Μακεδονία, της ΕΥΔΑΠ κ.ά., που θα πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργάτες, σε μια στιγμή όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο και που έχει καταπέσει σαν μάστιγα και σε μια σειρά κλάδους, όπως αυτούς που συνδέονται με τον τουρισμό και τον επισιτισμό. Προστίθενται και τα μέτρα της εξάρθρωσης της Δημόσιας Παιδείας με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης.

  • Όσο για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας, μετά την προσωρινή εκτόνωση της επιδημίας, αυτός οδηγείται ξανά στην τροχιά εγκατάλειψης που ήταν πριν αυτή ξεσπάσει. Οι κυβερνητικές υποσχέσεις που δόθηκαν εξ ανάγκης στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, κατά την διάρκειά της επιδημίας, αποδείχνονται φούμαρα. Οι ύμνοι για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στους ήρωές του, στο Νέο ΕΣΥ του Μητσοτάκη αντικαθίστανται με τις ΣΔΙΤ, που παραπέμπουν στον διακηρυγμένο από παλιά διακαή στόχο της ιδιωτικοποίησης.

Τις συνέπειες της νέας κρίσης που ξέσπασε, η ΕΕ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλουν να τις φορτώσουν και πάλι στο λαό που βρίσκεται αντιμέτωπος με χιλιάδες απολύσεις, με περικοπές στους μισθούς και τα εισοδήματα, με την μερική απασχόληση, με την εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για όλο το λαό, από το συλλογικό και οργανωμένο, μαζικό και αποφασιστικό αγώνα. Για να μη γίνει η κρίση τάφος των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Για να ανοίξει αυτός ο δρόμος πρέπει να ενισχυθούν οι μαζικές διαδικασίες και συνελεύσεις, να υπάρξει συσπείρωση των εργαζόμενων στα συνδικάτα, να αποκρουσθεί η κυβερνητική προπαγάνδα και τρομοκρατία. Να εξουδετερωθεί η παραλυτική επίδραση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που κινείται σε γραμμή πλήρους συνδικαλιστικής ακινησίας, συναίνεσης ή ψευτοαντιπολίτευσης στην κυβερνητική πολιτική.

Να ξεπερασθεί ο σκόπελος των συνδικαλιστικών γραμμών που ενεργούν αντιθετικά προς την ανάγκη του συντονισμού και της μαζικοποίησης των εργατικών κινητοποιήσεων, εξαγγέλλοντας ξανά αποσπασματικές και ξεχωριστές – ουσιαστικά παραταξιακές – συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.

■ Ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της μείωσης, της περικοπής και της μη πληρωμής μισθών και μεροκάματων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της καταπάτησης του εργατικού ωραρίου, των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

■ Ενάντια στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών παροχής κοινωνικών αγαθών.

■ Για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για τη στήριξη της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για άμεσες προσλήψεις-ΜΕΘ-μαζικά τέστ τώρα.

Για να μην περάσει η άγρια επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, ολιγαρχίας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το