Για τρίτο συνεχόμενο βράδυ συνεχίστηκαν τα επεισόδια σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, μετά τον θάνατο 17χρονου σε προάστιο του Παρισιού από σφαίρα αστυνομικού, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Πάνω από 620 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή σε όλη τη χώρα,  ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία που ξεκίνησε από τη Ναντέρ, με τη συμμετοχή περίπου 6.200 ανθρώπων.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν, πάνω σε αυτοκίνητο, η μητέρα του θύματος, φορώντας μπλουζάκι με το σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ». Η πορεία κατέληξε στον τόπο της δολοφονίας όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια, μετά το τέλος της, ακολούθησαν επεισόδια, ρίψεις δακρυγόνων και φωτιές. Τουλάχιστον ένα υποκατάστημα τράπεζας υπέστη μεγάλες ζημιές και οχήματα πυρπολήθηκαν.

Φόβοι για γενίκευση

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της υπηρεσίας πληροφοριών, στο οποίο αναφέρθηκε αστυνομική πηγή του AFP, τα βίαια επεισόδια ενδέχεται να «γενικευτούν» τα «επόμενα βράδια», με «στοχευμένες ενέργειες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, συμβόλων του κράτους ή της κρατικής εξουσίας».

Τουλάχιστον τρεις δήμοι κοντά στην πρωτεύουσα αποφάσισαν να κηρύξουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ως και πολυήμερη, στο σύνολο της επικράτειάς τους ή σε κάποιες συνοικίας, για όλους ή μόνο τους ανήλικους.

Ο Ναέλ, 17 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα που τον χτύπησε στον θώρακα κατά τη διάρκεια ελέγχου από δυο μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, αφού «αρνήθηκε να υπακούσει», στη Ναντέρ, δυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε πως η επιβολή εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως απαιτούν φωνές που υψώθηκαν στην άκρα δεξιά, είναι «επιλογή που δεν εξετάζεται σήμερα».

Σε βάρος του αστυνομικού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάχθηκε να παραμείνει προφυλακισμένος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

πηγή:tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το