Η επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας όπου βρίσκονταν εκτός από ασθενείς και κάτοικοι της περιοχής που αναζητούσαν καταφύγιο, μετά την «εντολή» του Ισραηλινού στρατού να κατευθυνθούν προς το Νότο, με εκατοντάδες νεκρούς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ αλλάζει τα δεδομένα στο διπλωματικό επίπεδο.

Ο Ισραηλινός στρατός κατηγορεί την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αστοχία πυραύλου.

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν επίσης τα δικά τους παιδιά», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Ισλαμική Τζιχάντ από την πλευρά της κάνει λόγο για ψέματα: «Όπως συνηθίζει, ο σιωνιστής εχθρός προσπαθεί, κατασκευάζοντας ψέματα, να απαλλαγεί από την ευθύνη του για τη βάρβαρη σφαγή που διέπραξε, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Ισλαμικό Τζιχάντ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισλαμιστικό κίνημα. «Διαβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και ανυπόστατες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις επαφές μεταξύ ηγετών, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναχώρησε την Τρίτη για το Ισραήλ, αποφάσισε να «αναβληθεί» η επίσκεψη που σχεδίαζε να κάνει αμέσως μετά στην Ιορδανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Υποσχέθηκε πως θα βρίσκεται σε επαφή «τις προσεχείς ημέρες» με τους άραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει στο Αμάν – τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄, τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί «όταν ληφθεί η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστούν οι σφαγές», τόνισε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ σήμερα

Κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας, έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

«Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της 18ης Οκτωβρίου εξαιτίας του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε μέσω Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο κ. Πολιάνσκι ανέφερε πως θα εισηγηθεί να προστεθεί στο κείμενο σθεναρή καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο.

«Υποβάλαμε τροπολογία που αφορά την καταδίκη των πληγμάτων στη Γάζα, την καταδίκη του πλήγματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί Αλ Αραμπί», ανέφερε ο κ. Πολιάνσκι.

Εν μέσω εντατικών διπλωματικών επαφών για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, το ΣΑ απέρριψε προχθές Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης συνταγμένο από τη Ρωσία που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα «κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους» και πλέον αναμένεται να αποφανθεί για το δεύτερο κείμενο.

Το ρωσικό κείμενο καλούσε να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», καταδίκαζε «τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», ενώ αξίωνε να υπάρξει «ανεμπόδιστη» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία, και απελευθέρωση όλων των ομήρων. Χωρίς όμως να περιέχει ρητή καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ, κάτι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Το βραζιλιάνικο σχέδιο απόφασης αντίθετα αναφέρεται συγκεκριμένα στις «ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

https://youtu.be/Xni5mXrDC3E

Πρόεδρος του Ιράν: «Οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» θα «καταβροχθίσουν» το Ισραήλ

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί καταδίκασε σήμερα τον πολύνεκρο βομβαρδισμό χθες Τρίτη το βράδυ νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας , κρίνοντας πως «οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» σύντομα πρόκειται «να καταβροχθίσουν» το Ισραήλ.

«Οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών, οι οποίες ερρίφθησαν απόψε πάνω σε παλαιστίνιους αρρώστους και τραυματίες στο νοσοκομείο αλ Μουαμντάνι στη Γάζα, σύντομα θα καταβροχθίσουν τους σιωνιστές», δήλωσε ο κ. Ραϊσί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σαουδική Αραβία: Στυγερό έγκλημα

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα το “στυγερό έγκλημα” που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

https://youtu.be/TTgMa34Kh9o

Διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές

Αυθόρμητες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε πολλές μεγάλες πόλεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και αλλού, ορισμένες από τις οποίες κατέληξαν σε συγκρούσεις με τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.

Στην κατεχόμενη πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν οργισμένοι το Ισραήλ για την επίθεση στο νοσοκομείο, πριν στρέψουν την οργή τους στην ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή, πριν οι δυνάμεις ασφαλείας στραφούν εναντίον των διαδηλωτών.

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη, προτού ορισμένοι επιχειρήσουν να σπάσουν τα φράγματα ασφαλείας που περιβάλλουν την περιοχή. Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και κανόνια νερού σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τη διαμαρτυρία.

Στο Αμμάν, όπου η Ιορδανία σχεδίαζε να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ελ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς την Τετάρτη, πριν αυτή ακυρωθεί, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από το συγκρότημα της ισραηλινής πρεσβείας και ορισμένοι έσπασαν ένα από τα φράγματα ασφαλείας πριν διαλυθούν.

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Τύνιδα, φωνάζοντας αντιγαλλικά και αντιαμερικανικά συνθήματα.

Τα κόμματα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης ηγήθηκαν διαδηλώσεων μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο, ενώ άλλες πραγματοποιήθηκαν στη γειτονική Γκίζα.

Και στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο πριν η αστυνομία διαλύσει το πλήθος.

https://youtu.be/xkRLc7Podgg

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το