γράφει ο Γιώργος X. Παπασωτηρίου


 Οι Βρυξέλλες είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των λόμπι, που μέσα από τα θεσμικά όργανα, επιδιώκουν να επηρεάσουν τις πολιτικές της ΕΕ. Από τις 19 Ιανουαρίου 2023, το μητρώο διαφάνειας της Κομισιόν έχει 12.417 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων 8.229 που επιδιώκουν επίσημα τα δικά τους εμπορικά συμφέροντα και 3.488 ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Τα λόμπι αυτά πολλές φορές μεταμφιέζονται σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Παράδειγμα, οι ΜΚΟ No Peace Without Justice και Fight Impunity που ίδρυσε ο γνωστός από το «Καταργκέιτ» Antonio Panzeri, και οι οποίες, επίσημα, έχουν ως αντικείμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα! Σύμφωνα με τη βελγική δικαιοσύνη, οι επικεφαλής των δύο ΜΚΟ είχαν λάβει δωροδοκίες από το Κατάρ για να βελτιώσουν την εικόνα του εμιράτου ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ίδιο συνέβη το 2013 στο Συμβούλιο της Ευρώπης: τότε είχαν έρθει χρήματα από το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να ακυρώσουν μια έκθεση σχετικά με τη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, και για να χρηματίσουν έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό από το Saronno του τότε προέδρου της Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(Δεξιά), Luca Volontè . Το 2021 ο Volonté καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό για διαφθορά. Επίσης καταδικάστηκε στην πρώτη έφεση, ενώ η έφεση στο Cassation εκκρεμεί. 

Το 2011, η Κομισιόν προκειμένου να ελέγχει τις συναντήσεις των ευρωβουλευτών και άλλων στελεχών της ΕΕ με τους λομπίστες δημιούργησε ένα Μητρώο Διαφάνειας, όπου δηλώνονται οι συναντήσεις. Μόνο που δεν δηλώνουν οι ευρωβουλευτές όλες τις συναντήσεις τους.

Τα τελευταία τρία χρόνια μόνο το 42% των ευρωβουλευτών έχει δηλώσει μέχρι μία συνάντηση με λομπίστες. Από αυτούς το Λουξεμβούργο 100%, έναντι 76% της Γερμανίας, 62% της Γαλλίας και 54% της Ισπανίας. Για την Ιταλία το ποσοστό ενημέρωσης για τις συναντήσεις με λομπίστες είναι 36%, ενώ για την Ελλάδα 10%!

Όσο για τις ΜΚΟ, από τις 161 εγγεγραμμένες στο Μητρώο, οι 132 δηλώνουν «μηδενικές συναντήσεις». Συνεπώς, το Μητρώο διαφάνειας όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά επιβεβαιώνει τη διαφθορά στους θεσμούς της ΕΕ. Η ίδια η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει ότι τα κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των οργανώσεων είναι ασαφή και πολύ γενικά, και το σύστημα ταξινόμησης αποδεικνύεται αναξιόπιστο. Έτσι, πολλοί οργανισμοί δεν εγγράφονται στη σωστή κατηγορία, ενώ οι έλεγχοι είναι σπάνιοι.

ΜΚΟ

Με τις δηλώσεις τους οι ΜΚΟ εγγράφονται στο Μητρώο της ΕΕ κι έτσι λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς προκειμένου να λάβουν κοινοτικά προγράμματα ή σε δράσεις ευαισθητοποίησης των θεσμικών οργάνων σε θέματα συλλογικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την «Κοριέρα ντε λα σέρα», ανάμεσα στις πολλές ευγενείς ΜΚΟ που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος, την υποδοχή μεταναστών, την καλή διαβίωση των ζώων, τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών, τις αναπηρίες, τις ενώσεις γονέων παιδιών με καρκίνο, βρίσκουμε και μια μακρά λίστα από «περίεργες» ΜΚΟ, όπως:

Η Italian Union for Sustainable Palm Oil που δηλώνει ότι ο κύριος στόχος της είναι η προώθηση του βιώσιμου φοινικέλαιου. Τα χρηματοδοτικά μέλη της είναι στην πραγματικότητα εταιρείες που πωλούν προϊόντα με βάση το φοινικέλαιο: UnigràFerreroNestlé, κ.λπ..

Η ΜΚΟ Italian Composters Consortium συγκεντρώνει 144 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων παραγωγών και διαχειριστών εργοστασίων κομποστοποίησης, βιομεθανίου και οργανικών λιπασμάτων. Δηλώνει προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο είναι εγγεγραμμένη ως «μη εμπορικός οργανισμός»…
Ιδού και μία ελληνική ΜΚΟ: Η Τραπεζικός-οικονομικός συμβιβαστής έχει ως στόχο την εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών και πελατών τους. Δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο προϋπολογισμός της είναι 1,8 εκατ. ευρώ και ανάμεσα στα μέλη της είναι οι Abi, Federcasse, Assofin, Assogestioni κ.λπ.

Η ΜΚΟ Wec Italia συγκεντρώνει όλους τους φορείς στον ενεργειακό τομέα και υποστηρίζεται από συνεισφορές των Ansaldo Energia, Eni, Esso, Saipem, Api Group, Snam, Terna
Η Piedmont Aerospace Cluster προωθεί την αεροδιαστημική βιομηχανία του Piedmont και συμμετέχει στους διαγωνισμούς της Επιτροπής για αεροδιαστημικά έργα της ΕΕ. Υποστηρίζεται από την Περιφέρεια και τους συνεργάτες της κολοσσούς της στρατηγικής-στρατιωτικής βιομηχανίας όπως οι Leonardo, Thales Alenia, Ge Avio.
Η Elettricità Futura εκπροσωπεί 500 εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Enel, Edison, Eni. Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2023 συγκαταλεγόταν στις μη κερδοσκοπικές. Όμως στη 1.48 μ.μ. της 9ης Ιανουαρίου, μετά από αίτημα διευκρίνισης πέρασε στην κατηγορία: «εμπορικές και επιχειρηματικές ενώσεις» 
Η PostePay SpA παρακολουθεί την ψηφιακή ενιαία αγορά και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου κατατάσσονταν στις «ΜΚΟ που δεν επιδιώκουν εμπορικούς σκοπούς». Το πρωί της ίδιας ημέρας η Francesca Cipollaro, επικεφαλής των σχέσεων της ΕΕ, μας λέει ότι “πρέπει να είναι ένα παλιό τυπογραφικό λάθος”. Δύο ώρες μετά Η PostePay βρέθηκε στην κατηγορία των εταιρειών που «προωθούν τα δικά τους συμφέροντα ή τα συμφέροντα των θυγατρικών τους».
Η ETO, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Tuning («Tuning of cars in the EU»): ασχολείται με τις εγκρίσεις μηχανών. Στον ιστότοπο ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει “εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας”. Στο μητρώο της ΕΕ δηλώνει ότι «δεν εκπροσωπεί εμπορικά συμφέροντα». Στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ώρες μετά το αίτημα της Dataroom για εξηγήσεις , η ETO επανεμφανίστηκε στο Μητρώο ως «εταιρεία που προωθεί τα συμφέροντά της ή των συνεργατών της».

 Αποκλείστηκε το 30% των ΜΚΟ

Γιατί όμως εγγράφονται ως «μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί» όταν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους, των οποίων το τελικό συμφέρον είναι το κέρδος, και επομένως θα πρέπει να συγκαταλέγονται μεταξύ των εμπορικών λόμπι ή των εμπορικών ενώσεων; Ο βασικός λόγος είναι ότι ως ΜΚΟ τοποθετούνται σε έναν κόσμο που εκπροσωπεί συλλογικά και κοινωνικά συμφέροντα, έτσι καλύπτουν καλύτερα τους κερδοσκοπικούς στόχους τους και είναι ευκολότερο να επηρεάσουν τον θεσμικό συνομιλητή τους καθώς φορούν τη μάσκα της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής προσφοράς.
Ο μη έλεγχος των διεφθαρμένων ΜΚΟ έχει αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και να βλάπτεται η φήμη χιλιάδων εθελοντών και ενώσεων που προστατεύουν πραγματικά τα συμφέροντα της κοινότητας.

Το 2021, εννέα ελεγκτές που απασχολούνταν από την ανώτατη διοίκηση της ΕΕ εξέτασαν τις τρεις κατηγορίες του Μητρώου διαφάνειας. «Πραγματοποιήθηκαν 3.360 έλεγχοι. Το 30% των ΜΚΟ ακυρώθηκε λόγω απαράδεκτου ή μη ενημέρωσης».

Συμπέρασμα: Η ΕΕ λειτουργεί σε όφελος των κερδοσκοπικών συμφερόντων των διαφόρων εταιρειών που χρησιμοποιούν τα «λόμπι» τα οποία ενδύονται τον μανδύα των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων…

Πληροφορίες: https://www.corriere.it/dataroom-milena-gabanelli/unione-europea-caso-lobby-mascherate-ong-chi-sono-cosa-fanno/dc957f50-99c1-11ed-9f5b-170f65a9ffc2-va.shtml

πηγή: artinews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το