Μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Λούλα, εκατοντάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού προκατόχου του, Ζαΐρ Μπολσονάρου, εισέβαλαν σήμερα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, στο χώρο του Κογκρέσου, στη Μπραζίλια, κατά το ανάλογο της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ. Ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter η εφημερίδα O Globo δείχνει πολλά άτομα στην ταράτσα, αλλά και σε όλους τους παρακείμενους χώρους του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μεγάρου.

Οι μπολσοναριστές αρνούνται να δεχτούν την εκλογή του Λούλα, ενώ ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 30 Οκτωβρίου, έφυγε από τη Βραζιλία στο τέλος του έτους και βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την εισβολή οπαδών του προκατόχου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, που προκάλεσαν επίσης εκτεταμένες φθορές στα κτίρια των σωμάτων του Κογκρέσου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε, πως παύει τον κυβερνήτη της Μπραζίλιας για 90 ημέρες εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας.

Το Κογκρέσο, το Προεδρικό Μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο, τέθηκαν ξανά από τον έλεγχό του, ενώ δεκάδες οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου συνελήφθησαν, μετά την εισβολή στα τρία κτίρια.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια από τους «βάνδαλους φασίστες», όπως τους αποκάλεσε και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάουλο όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.

πηγή: artinews.gr, tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το