Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου που προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε ολόκληρο το ακριτικό νησί, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, ενώ προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές με πολλά θύματα στη Σμύρνη της Τουρκίας. Στη Σάμο, είχαμε δυο νεκρά παιδιά και 19 τραυματίες. Παράλληλα, έγιναν μεγάλες υλικές ζημιές σε πολλά κτήρια παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως. Όμως ζημιές έγιναν και σε δημόσια κτήρια, σε υποδομές, σε δρό­μους και σε λιμάνια, σε αρχαιολογικά εκθέματα στο Μουσείο του Πυθαγόρειου, σε πολλά μνημεία του νησιού, αλλά και στα πολλά «ανώνυμα» κτήρια, δείγματα της Λαϊκής Αρχιτεκτονικής του νησιού. Μεταξύ των άλλων, από τις 44 σχολικές μονάδες της Σάμου, οι 11 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες.

Επίσης μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε κτήρια και περιουσίες και από τα νερά που μπήκαν από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός. Ακόμα πραγματοποιούνται αυτοψίες σε εκατοντάδες κτήρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, ενώ ήδη ζητήθηκε η μεταφορά κοντέινερς για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων που έμειναν άστεγοι.
Παρά τους πολλούς μετασεισμούς που έχουν καταμετρηθεί, οι σεισμολόγοι δεν θεωρούν πως έχει ολοκληρωθεί η μετασεισμική ακολουθία, περιμένοντας ακόμα κάποιους ισχυρούς μετασεισμούς. Και βέβαια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και για τα κτήρια που, ενώ δεν έχουν πάθει ζημιές, κινδυνεύουν από την πιθανή κατάρρευση γειτονικών τους κτηρίων που ήδη έχουν κριθεί επικίνδυνα.

Από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια η Σάμος έχει ζήσει πολλούς και μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς. Τα τελευταία χρόνια εκτός από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, έχει επιβαρυνθεί επίσης από το προσφυγικό κύμα, του οποίου σηκώνει μεγάλο βάρος, αλλά και από τις επιπτώσεις της πανδημίας που έπληξαν φέτος και τα οφέλη από τον τουρισμό. Τώρα, οι επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού δημιουργούν και πρόσθετα προβλήματα στους κατοίκους. Πολλοί κάτοικοι φοβούνται πως ένα κομμάτι της νεολαίας του νησιού θα πάρει ξανά το δρόμο της μετανάστευσης μετά τις μεγάλες ζημιές, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει το Σαμιώτικο λαό να επουλώσει τις πληγές του με ουσιαστικά μέτρα και οικονομικές ελαφρύνσεις, μέτρα αντισεισμικής προστασίας, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού των αναγκαίων ειδικοτήτων για κάλυψη των πραγματικών αναγκών, κατεδαφίσεις επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτηρίων, αποκαταστάσεις πληγέντων κτηρίων και μνημείων. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση για τη Σάμο είναι εντελώς ανεπαρκή και μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του Σαμιώτικου λαού. Όπως είναι λογικό αντιμετωπίζονται με δυσπιστία, βλέ­πο­ντας πώς αντιμετωπίστηκαν αντίστοιχα, άλλες πρόσφατες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το