Άρση των σκληρών μέτρων περιορισμού μετάδοσης του κορονοϊού έχει ανακοινώσει τον τελευταίο μήνα η κινεζική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πλέον κι αυτή το μοντέλο μαζικής νόσησης που σύμφωνα με επιδημιολογικά μοντέλα αναμένεται να προκαλέσει άνω του 1 εκατομμυρίου νεκρούς το 2023

Αρχής γενομένης από τις 11 Νοεμβρίου, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει άρει την πλειοψηφία των μέτρων περιορισμού μετάδοσης, όπως τα μαζικά τεστ, την ιχνηλάτηση επαφών, τα λοκντάουν και τις καραντίνες. Το παράδειγμα της κεντρικής κυβέρνησης έχουν ακολουθήσει και οι τοπικές κυβερνήσεις των επαρχιών, όπως λόγου χάριν η κυβέρνηση του Τσονγκινγκ, συνολικού πληθυσμού άνω των 30 εκατομμυρίων, όπου από τη Δευτέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να εργάζονται «κανονικά» ακόμη κι αν νοσούν. Η κινεζική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μάλιστα το σλόγκαν «Γίνε ο πρώτος υπεύθυνος της δικής σου υγείας», που θυμίζει έντονα τα αφηγήματα της ατομικής ευθύνης που μεταχειρίστηκαν κυβερνήσεις όπως η ελληνική.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου μεταστροφή από τη χώρα που εφάρμοζε τις πιο σκληρές πολιτικές περιορισμού, με αποτέλεσμα μέχρι πρότινος να έχει σημαντικά λιγότερους αναλογικά νεκρούς από μεγάλο μέρος του υπόλοιπου πλανήτη. Η μεταστροφή αυτή, όμως, αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, που θα θυμίζουν σκηνές από το Μπέργκαμο και τη Νέα Υόρκη το 2020. Ήδη υπάρχουν πρώτες πληροφορίες για ανεπάρκεια νοσοκομειακών κλινών και αντιπυρετικών φαρμάκων, με πολίτες να δημοσιεύουν ιστορίες για τους αγαπημένους τους που ασθενούν, νοσηλεύονται και ενίοτε πεθαίνουν χωρίς την απαραίτητη πρόσβαση σε φροντίδα.

Επιδημιολογικά μοντέλα από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προβλέπουν ως αποτέλεσμα της άρσης μέτρων περισσότερους από 300.000 θανάτους στην Κίνα μέχρι την 1η Απριλίου 2023. Οι εκτιμήσεις του IHME για το σύνολο του ερχόμενου έτους κάνουν λόγο για περισσότερους από 1 εκατομμύριο θανάτους. Συνυπολογίζουν τη μεταδοτικότητα της υπο-παραλλαγής Omicron BF.7 που κυριαρχεί στην περιοχή, τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων στην Κίνα εμβολίων έναντι των παραλλαγών Omicron, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας, αλλά και στοιχεία που διαφοροποιούν την Κίνα από άλλες χώρες, όπως τα συστήματα εξαερισμού σε πολλές παλιές κατοικίες που ευνοούν τη μεταφορά αέρα μεταξύ των διαμερισμάτων.

Από τα δυτικά μέσα, η μεταστροφή αυτή της κινεζικής κυβέρνησης παρουσιάζεται ως υποχώρηση απέναντι στα αιτήματα των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Κίνα. Αποκρύπτεται, όμως, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που δεν είναι άλλος από την πίεση για άρση των μέτρων που προήλθε από τις μεγάλες εταιρείες, κινεζικές όπως η Foxconn και πολυεθνικές όπως η Apple. Σημαντικά, ορισμένες από τις οργισμένες διαδηλώσεις, όπως αυτές των εργαζομένων στα εργοστάσια της Foxconn στο Ζενγκζού στα τέλη Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν ακριβώς ενάντια στις νέες πολιτικές που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τον Νοέμβριο, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους εργαζόμενους και στερώντας τους μέτρα προστασίας.

Ο Τέρι Γκου, ιδρυτής της Foxconn, είχε στις αρχές Νοεμβρίου πιέσει μέσω επιστολής του τους κυβερνώντες να άρουν τα λεγόμενα μέτρα «μηδενικής Covid», επικαλούμενος τον κίνδυνο η χώρα να χάσει τον ρόλο της ως «πλανητικό εργοστάσιο». Η Foxconn κατασκευάζει μεταξύ άλλων το τελευταίο μοντέλο κινητού τηλεφώνου της Apple. Ενόψει και της αυξημένης αγοραστικής κίνησης των εορτών, εταιρείες όπως η Apple, η Samsung, η Volkswagen, η Nike και η Adidas, απειλούσαν το τελευταίο διάστημα να μετακινήσουν την παραγωγή τους από την Κίνα σε άλλες χώρες, λόγω της μειωμένης παραγωγικής δυνατότητας που επέβαλλαν τα μέχρι πρότινος μέτρα.

Χάρη στην πίεση των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, που στον υπόλοιπο κόσμο έχουν ήδη εδώ και μήνες επιβάλλει πολιτικές μαζικής νόσησης και θανάτου, οι οποίες πλήττουν δυσανάλογα την εργατική τάξη, τώρα και η Κίνα πρόκειται το επόμενο διάστημα να ζήσει εκατόμβες νεκρών, αλλά και εκατομμύρια ακόμα ανθρώπους που θα επιζήσουν με μόνιμα προβλήματα υγείας από τη νόσο. Ακόμα χειρότερα, η μαζική προσβολή του 1/6 του πληθυσμού του πλανήτη θα προσφέρει στον ιό νέες ευκαιρίες για μεταλλάξεις, που με τη σειρά τους είναι πιθανό να μπορούν να διαφύγουν από πρότερη ανοσία στον φαύλο κύκλο που έχει ονομαστεί «παντοτινή Covid».

Για να αποδειχτεί ξανά και ξανά πως η υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της Γης είναι ασύμβατη με το καπιταλιστικό μοντέλο οικονομίας, είτε στη μορφή του δυτικού καπιταλισμού, είτε του κρατικού μονοκομματικού καπιταλισμού της Κίνας. Όπως και να αποδειχτεί ότι πανδημίες όπως αυτή της Covid-19 δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποκλειστικά εθνικά μέτρα περιορισμού, ούτε με την εμμονή στην κερδοσκοπία από την ασθένεια και τον θάνατο. Απαιτείται μια παγκόσμια συνεννόηση που θα προτάσσει την υγεία απέναντι στο κέρδος και θα απαγκιστρώνει την ανθρωπότητα από την εταιρική καταδυνάστευση των αναγκών της.

πηγή: info-war.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το