Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου

 Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού έλεγξε σχεδόν ολοκληρωτικά τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, τώρα επιχειρεί να ελέγξει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μόνο χώρο όπου ακόμα μπορούν να ακουστούν ανεξάρτητες φωνές και να ασκηθεί κριτική στο καθεστώς. Για το λόγο αυτό  δημιούργησε τον τρομονόμο της τέχνης, ένα νομικό πλαίσιο όπου ποινικοποιούνται οι φωνές αμφισβήτησης στα social media και την τέχνη με πρόσχημα την υποκίνηση «σε βία ή μίσος».

Επίσης, οργάνωσε ομάδες ελέγχου και τάγματα εφόδου στο διαδίκτυο με στόχο τη φίμωση των αντίθετων φωνών. Οργανωμένες ομάδες δήθεν χρηστών του διαδικτύου στέλνουν μαζικές αναφορές στο Facebook, καταγγέλλοντας ανεπιθύμητες ιστοσελίδες(μεταξύ αυτών και το artinews.gr) για δήθεν fake news. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιούν τον αλγόριθμο-κόφτη της πλατφόρμας, αποκλείοντας ουσιαστικά τους ανεπιθύμητους αμφισβητίες και καθαρίζοντας το πεδίο από κάθε αντίθετη φωνή ώστε να ασκηθεί στη συνέχεια η νέου τύπου προπαγάνδα και χειραγώγηση.

Από το σημείο αυτό ξεκινάει η δουλειά εταιρειών, όπως η περίφημη PalantirTechnologies, οι οποίες συλλέγουν δεδομένα(data), μέσω των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών (Facebook, twitter, Instagram, Google…). Οι τελευταίοι, ενεργοποιούν νέους αλγόριθμους που συλλέγουν στοιχεία από τους χρήστες του διαδικτύου σχετικά με τις ιδεολογικές τους καταβολές και τις πολιτικές προθέσεις τους. Οι χρήστες κατατάσσονται με αυτόματο τρόπο σε κατηγορίες, έτσι ώστε στη συνέχεια να απευθύνουν μηνύματα με βάση την ιδιαιτερότητα κάθε ομάδας. Ο Ντόμινικ Κάμινγκς στην Αγγλία αποκάλυψε ότι η νέα ολιστική προπαγάνδα, απευθύνθηκε κυρίως στους ψηφοφόρους που πολιτικο-ιδεολογικά έτειναν προς την αριστερά! Στόχος, να τους προσελκύσει στις θέσεις της δεξιάς. Έντεκα εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 1/3 του εκλογικού σώματος, “στοχεύθηκαν” κατ’ αυτό τον τρόπο στο συναίσθημα. Ομοίως, οι “ψηφιακοί Φρανκεστάιν” σε συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις και κυβερνήσεις, διαδίδουν χειριστικές θεωρίες και «γαιομορφοποιούν τον κόσμο όπως θέλουν», καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας.

 Ένας αλγόριθμος θα είναι σύμφωνα με τον επιστήμονα του MIT, ο επόμενος δικτάτορας. Ένας αλγόριθμος του Facebook θα ελέγχει το λόγο μας, την «φωνή» μας, τη «δημοκρατία», την ίδια τη ζωή μας. Μόνο που τον αλγόριθμο, αυτή την «κρισάρα» που κοσκινίζει το κάθε τι και αφαιρεί ό,τι θεωρείται κακό(για ποιον άραγε;), τον φτιάχνουν, τον ενεργοποιούν και τον χρησιμοποιούν άνθρωποι. Κι αυτοί είναι οι «από πάνω», είναι οι πολυεθνικές, οι κολοσσοί των νέων τεχνολογιών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.

 Έτσι, οδεύουμε σ’ ένα ψηφιακό ολοκληρωτισμό μπροστά στον οποίο οι ολοκληρωτισμοί του παρελθόντος θα ωχριούν, καθώς οι άνθρωποι θα γίνουν δούλοι των δημιουργημάτων τους(Χάνα Άρεντ). Και αυτό θα πλήξει τους πάντες. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με την κλιματική αλλαγή. Ο Διόνυσος και η Εκάλη των Ελλήνων προνομιούχων το αποδεικνύουν, όταν ακόμα κι ένας ακραιφνής νεοφιλελεύθερος, όπως ο Στ. Μάνος, γίνεται «επαναστάτης» της Εκάλης, ένας «Εκαλίστα»!

Για να καταδειχθεί, τελικά, ότι χωρίς αλλαγή παραδείγματος (και συστήματος) οδεύουμε κατευθείαν στο χάος και το χαμό…

Πηγή: artinews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία