Την ώρα που ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πολέμου στη Μ. Ανατολή με την επίθεση στην Υεμένη, η ελληνική κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, εμπλέκεται όλο και πιο πολύ στις αμερικανοΝΑΤΟικές επεμβάσεις στην περιοχή, εκθέτοντας το λαό και τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους για ξένα συμφέροντα. Πέρα από τις «φιλοφρονήσεις» για την «υψηλότερη από ποτέ εταιρική σχέση», συζητήθηκε η παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, εν μέσω της εξελισσόμενης γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, των ορατών κινδύνων γενίκευσης της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, του μακελειού στην Ουκρανία και των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά. Επίσης, οι εξοπλισμοί για τους ΝΑΤΟικούς σκοπούς που θα χρυσοπληρώσει ο λαός, αλλά και τα σχέδια για αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας ως ορμητηρίου πολέμου.
Έτσι, την ώρα που οι επιθέσεις Αμερικανών και Βρετανών κλιμακώνοται στην Υεμένη, «τρέχουν» οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους Αμερικανούς για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα. Θέμα ημερών θεωρείται η εντολή σε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για ανάληψη αποστολής στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της υπό τους Αμερικανούς επιχείρησης «Prosperity Guar­dian», επισήμως για την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», κλιμακώνοντας την εμπλοκή της χώρας στις κόντρες του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, όταν όλα τα εύφλεκτα μέτωπα της περιοχής είναι στο «κόκκινο». Επικρατέστερες για ανάπτυξη είναι οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ». Σημειωτέον ότι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία κρατούν αποστάσεις και αρνούνται την εμπλοκή τους στις αμερικανοβρετανικές επιχειρήσεις στη Ερυθρά Θάλασσα. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος λειτουργούν ως το «πιστό σκυλάκι» των αμερικανών.
O ίδιος ο υπουργός Άμυνας Δένδιας επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει Έλληνας επιτελής στο Μπαχρέιν ήδη» και «επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες». «Είμαστε σε επαφή με τους συμμάχους και εταίρους μας και, όταν είναι επιχειρησιακά απαραίτητο, τότε θα αποπλεύσει η ελληνική φρεγάτα, αφού έχει πλήρως προετοιμαστεί», προκειμένου να «μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας», όπως παρουσίασε τα συμφέροντα του των ιμπεριαλιστών πατρόνων και του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Όσο για το τι ακριβώς θα κάνει εκεί το πλοίο, είπε ότι «αυτό εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή ρόλων».
Στο μεταξύ, οι κίνδυνοι μιας αποστολής χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα για τους σκοπούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους στο Πολεμικό Ναυτικό από τη συμμετοχή στο εγχείρημα. Χαρακτηριστικά, ενώ η ηγεσία αναζητούσε επιπλέον 30 έως και 70 στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για κάλυψη αναγκών του πλοίου στο πλαίσιο «ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ», προέκυψαν και 18 παραιτήσεις από τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ».
Εξάλλου, από το 2020 η κυβέρνηση έχει αξιωματικό και στο επιτελείο της πολυεθνικής αποστολής «EMASOH / Agenor» της ΕΕ στα Στενά του Ορμούζ, που εδρεύει στη γαλλική ναυτική βάση στο Αμπού Ντάμπι, για «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Μάλιστα, το 2021 η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο Αμπού Ντάμπι. Παραπέρα, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ήδη τρία πλοία ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή, σε αποστολές με διάφορα «καπέλα», υπηρετώντας πειθήνια τις εντολές των ξένων αφεντικών.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το