Αποκλείονται τρανς άτομα από το φάρμακο ARVEKAP, σημαντικό φάρμακο ορμονοθεραπείας, με απόφαση του υπουργείου υγείας, καταγγέλλει ο φορέας Orlando LGBT+. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επαγγελματίες υγείας και ενδοκρονολόγοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο τριπτορελίνης (πρόκειται για blocker ορμονών) δεν αντικαθίσταται (π.χ. με γενόσημο) και επίσης είναι αρκετά ακριβό ώστε η μη συνταγογράφησή του να συνιστά πρακτικά αποκλεισμό από πρόσβαση σε αυτό. Αυτό σημαίνει αναγκαστική χρήση άλλων σκευασμάτων, που οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών και επιβάρυνσης της υγείας.

Η ανακοίνωση ζητά να ασκηθεί πίεση για την άμεση επίλυση του θέματος και ζητά από τους επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας να κάνουν το ίδιο.

Μάλλον δεν προκαλεί εντύπωση αυτή η κίνηση της κυβέρνησης, με την αντιλαϊκή πολιτική και την αντιδραστική ρητορική της, με το ξήλωμα της δημόσιας και δωρεάν υγείας και τη θέση που παίρνει απέναντι στους πιο αδύναμους και αποκλεισμένους αυτής της κοινωνίας.

Καταγγέλλουμε την απαγόρευση συνταγογράφησης του φαρμάκου, όπως και κάθε ενέργεια που αποκλείει οποιοδήποτε άτομο ή κοινωνική ομάδα από την πρόσβαση στην περίθαλψη.

Χρυσάνθη Κοσμά

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το